"Moj fant še vedno živi s svojo bivšo - imam pravico biti ljubosumna?"

2. 6. 2024
Deli
"Moj fant še vedno živi s svojo bivšo - imam pravico biti ljubosumna?" (foto: Profimedia)
Profimedia

Se je razmerje z bivšo zares končalo in živi pri njej le, ker mora urediti formalnosti, ali še ni prebolel razhoda? 

Kako bi svetovali ženski v tej situaciji? Naj ne zaupa moškemu, ki živi z bivšo, ali pretirava in nima razloga za skrbi? Svetovalka ji je odgovorila tako ...

Težava

"Veliko let sem bila v bežnih razmerjih. Tu in tam s kom, nikomur se nisem zares zavezala. Sedaj sem spoznala moškega, ki mislim, da je pravi in se mu želim predati. Težava je v tem, da je sam trenutno v obdobju razhoda z bivšo, s katero še vedno živi. To me je precej zmedlo. 

Nedolgo nazaj sem mu rekla, če bi se lahko videla, vendar je odvrnil, da ima načrte z bivšo. Pravi, da že dolgo nista seksala in da ji je povedal zame, vendar sem ljubosumna, da preživlja čas z njo. To v meni sproži nesigurnost. 

Sama sem ravno zamenjala službo. Prejšnja služba je od mene zahtevala veliko potovanja, kar mi je onemogočalo, da se zares predam razmerju in da imam neko zdravo rutino. Prav tako sem se dolgo počutila nesigurno v svoji koži in glede svojega telesa. 

Sedaj se želim ustaliti, spet najti svojo rutino in vzpostaviti zdrave navade, predvsem pa si želim trdnega razmerja z njim."

Odgovor

Odgovarja klinična psihologinja dr. Angharad Rudkin

"Ko čutimo ljubosumje, se bojimo, da bomo nekoga ali nekaj izgubili. Mar ti je zanj, zato si ljubosumna. Poleg tega te daje tudi nesigurnost, kar je kombinacija, ki močno obteži osebo. Prejšnja služba ti je omogočala le občasna razmerja in te zato obvarovala vseh komplikacij in čustvenega vrtiljaka, ki ga prinese razmerje. 

Sedaj nimaš razloga, da ne bi spoznala nekoga in se mu predala. Imaš dovolj časa, ki ga lahko vložiš v razmerje, vendar ima to svojo ceno: čutiš ranljivost. Na žalost želiš svoj čas posvetiti nekomu, ki ni ravno v dobrem položaju za novo razmerje. 

Če ga boš silila, da hitro zaključi, lahko stvari ostanejo odprte, kar bo motilo razmerja v prihodnosti. Povej mu, da ne sprejmeš tega polovičnega razmerja in naj te kontaktira, ko bo popolnoma zaključil in se izselil. Do takrat se posvečaj drugim stvarem, za katere imaš sedaj čas: svojim hobijem, urejanju stanovanja, preživljanju časa sama s seboj ...

Ko hrepenimo po stiku z drugo osebo, se je najlažje predati prvemu, do katerega čutimo nekaj več. Vendar ti nesigurnost sporoča, da ciljaš nižje, kot si zaslužiš."