"Moj oče se je poročil z ljubico in mi pustil takšno pismo" (osebna izpoved)

"Moj oče se je poročil z ljubico in mi pustil takšno pismo" (osebna izpoved) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 11. 2022

"Z očetom sem vedno imela dober odnos. Delila sva veliko interesov in prepričal me je, da bom nekoč avtorica knjige. Potem pa ..."

"Vse to se je spremenilo nekaj dni po božiču, par let nazaj. Tistega leta sem se tudi poročila. Ko sem se zjutraj prebudila, sem na telefonu zagledala njegovo sporočilo. Za vedno mi bo ostalo v spominu. 

Moja starša sta bila takrat poročena 40 let. Prepričana sem bila, da je bil vedno zvest. A sodeč po njegovem glasu v sporočilu, je bilo nekaj zelo narobe, vendar nisem pričakovala, da bo sporočil, da ima afero. O tej ženski ni povedal nobenih podrobnosti, niti koliko časa je vse skupaj trajalo ali kje bo živel. Povedal je le, da bo zapustil mojo mamo zaradi druge ženske. 

Tisti dan se je izselil iz hiše. 

Takrat se je moj svet podrl. S sestro nisva vedeli, ali ga bova sploh še kdaj videli. Kljub temu kar je naredil, je še vedno moj oče in imela sem ga rada. Skrbelo me je zanj. Rekel je, da bo ohranil stike z nami preko telefona, vendar ga je ugasnil, elektronska pošta pa je ostala neodpisana. 

Počutila sem se izgubljeno in zapuščeno. Njegov odhod je mamo zelo prizadel, bila je v velikem šoku, zato sva jo v naslednjih mesecih s sestro postavljali nazaj na noge. Pravzaprav nihče ni pričakoval česa takšnega. 

Ko pa smo pričeli razmišljati za nazaj, smo počasi sestavili dele. 

Očetovo vedenje je bilo sedaj, ko smo vedeli, da ima ljubico, izjemno sumljivo. Njegova službena potovanja so bila v resnici čas z njo. Kasneje smo ugotovili, da je afera zagotovo trajala 5 let. 5 let je igral dvojno igro. Takrat sem bila prepričana, da je bila vse, kar sem o njem vedela, velika laž.  

Nekaj tednov potem, ko je odšel, je poklical. Priznam, oddahnila sem si. S sestro sva hoteli vedeti, da je z njim vse vredu, poleg tega sva se hoteli dogovoriti, kako se bomo videvali v prihodnje, saj bi radi z njim še naprej ohranili stike. Na koncu je rekel, da bo pripeljal tudi svojo novo pratnerico, vendar se moramo najprej sestati samo z njim. 

Ko sva se srečali z njim, sva imeli nešteto vprašanj in mu povedali, kaj je storil naši družini. 

Položili sva tudi temelje za naš nov odnos. V naslednjih letih sva spoznali  njegovo ljubico in sedaj partnerico. Hoteli sva se potruditi, da bova imeli lep odnos z njo. Vendar je bilo zelo težko. 

Bila je nekdo iz njegove preteklosti, vendar se je nama s sestro predstavila, kot bi se prvič videli. Hoteli sva jo vplesti v pogovor, vendar sva dobili kratke odgovore. Nikakor je nisva morali spoznati. 

Dobili sva vtis, da oče ne more narediti ničesar brez njenega odobravanja, kar je čisto nasprotje tega, kar je bil nekoč. Nazadnje so se končali tudi spontani klici med njim in mano ter mojo sestro in nisva morali več priti brez predhodne napovedi. Bilo je, kot da prihajam v hišo dveh tujcev. 

Nekaj let kasneje, po ločitvi, se je poročil s svojo novo boljšo polovico. O tem nam je povedal šele kasneje, po poroki. Bila sem izredno žalostna, da nisem morala biti tam in v odgovor sem dobila, da ni hotel, da bi bili s sestro del njegovega srečnega dneva. 

Profimedia

Vendar sta pred božičem z zdaj njegovo ženo oba prišla v našo hišo, prišla je tudi sestra s svojim možem in otroki. Imeli smo se čudovito in prav vsi smo uživali v večerji. Očitno smo končno obrnili novo poglavje. 

Nekaj mesecev po tem, sva s sestro dobili pismo, ki ga noben otrok ne bi smel prejeti od svojih staršev. 

Nisem morala verjeti besedam, ki sem jih prebrala. Pismo je bilo natipkano, oče pa se je spodaj podpisal. V pismu je pisalo, da je razočaran nad nama s sestro, ker se nisva trudili spoznati njegove nove žene. Rekel je, da očitno nisva preboleli afere. Dodal je, da nikoli ne obžaluje, da je bil najin oče, da naju ima rad, vendar bo za vse najbolje, če prekinemo stike in končamo odnos. 

Bila sem popolnoma zmedena in razočarana. Naše zadnje druženje je bilo zelo lepo in kljub vsemu sva se s sestro trudili, da mu oprostiva in ohraniva odnos. Mama je ravno začela svoje novo življenje in odkrivala, kaj jo veseli. Bila sem v šoku in izjemno jezna. Ni imel niti toliko dostojanstva, da bi se z nami pogovoril. Pismo je bil hladen in preračunljiv način za prekinitev stikov. 

Odločili smo se, da bomo vseeno odgovorili na pismo, saj smo hoteli, da je oče del naših življenj. Pošiljali smo celo rojstndnevne in božične čestitke. 

Bili smo zelo presenečeni, ko smo tudi mi prejeli čestitko, ki jo je ročno napisal, na koncu pa je bil podpis od obeh. Upali smo, da to pomeni, da njegova odločitev v pismu ni dokončna. 

Takrat sva bili s sestro tudi posrednici med očetom in njegovo sestro (najino teto). Ko se je bližala smrti, sva ga obvestili, da jo je lahko obiskal in preživel nekaj časa z njo. Upali sva, da to pomeni ponoven začetek našega odnosa. Na žalost sva se še kako motili. 

Dva meseca po pogrebu najine tete, sva s sestro ponovno dobili pismo, ki me je pustilo odprtih ust. 

Pisalo je, da je razočaran, ker ga nismo vpletli v pogreb njegove sestre (čeprav smo ga). Bil je del obreda, prav tako je bilo na pogrebu izrečnih nekaj njegovih besed, ki ji jih je namenil. Pomagal nam je kontaktirati njene prijatelje in pripraviti slovesnost. Za konec nama je spet povedal, da naju ima rad, vendar naju noče nikdar več videti in slišati. 

Izgubila sem toliko časa, ker sem hotela, da je človek, po katerem sem se zgledovala, del naših življenj. Takrat sem končno odprla oči in jasno videla, da ne želi imeti ničesat z nami. Dobila sem soj zaključek in sedaj mi je precej lažje." 

Vir: Metro.co.uk