Moški pogled: Zakaj se moški veselijo jeseni

Moški pogled: Zakaj se moški veselijo jeseni (foto: Profimedia) Profimedia
27. 9. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Za številne moške se poletje zdi kot najbolj idealen letni čas. To je vendarle obdobje, ko ženske nosijo najmanj oblačil, kolikor je še družbeno sprejemljivo. In to popolnoma prostovoljno. Obenem je poletje tudi čas dopustov, ko se vse zdi nekoliko bolj sproščeno, lahkotno, celo brezskrbno.

Dnevi so dolgi in sončni, noči so kratke, a divje. Poletje je super. Dokler ne pokaže tiste svoje druge plati. Za romantiko je poletje precej bolj neprijetno, kot se morda zdi. Če se romantična zgodba ne plete ob tabornem ognju na peščeni plaži, kjer rahel nočni vetrc obema zaljubljencema ravno prav hladi od sonca in hormonov razgreti telesi, je poletje v dvoje lahko še kako naporno.

Zato je – iz čisto pragmatičnih razlogov – mnogo moških celo bolj navdušenih nad jesenjo kot nad poletjem. In tule je nekaj ključnih, pa čeprav morda na prvi pogled čisto banalnih razlogov.

Garderoba

Moški imamo radi udobje. Pitje piva na toplo poletno noč, odeti le v kratke hlače, najljubšo športno majico in natikače, ki smo jih pred štirimi leti za sedem evrov kupili iz košare za razprodajo na sprehodu čez Hervis, je sicer idilična stilska slika, ki pa žal ni izvedljiva vsak dan poletja. Sploh če se na primer spravljamo na zmenek.

Moški, starejši od 30 let, že tako ali tako nismo videti najbolj spodobno, če se naokoli sprehajamo oblečeni kot ostareli skejterji. Tudi v bolj uglednih poletnih cunjah nismo videti dosti bolje, ker so lanene srajce užitno videti le na Antoniu Banderasu in mogoče kakšnem grškem hotelirju, vsi drugi pa moramo poseči po bolj resni opremi, če hočemo, da nas zrele ženske in poslovni partnerji jemljejo resno tudi v sušnem obdobju.

Še bolj se ta slika pokvari, če se celotni kratkohlačni modni nabor konča s kakšnim neposrečenim sandalom, iz katerega štrli skromno okosmateni palec in njegovi štirje ukrivljeni podložniki. Zato je poleti pravilna garderoba za moške običajno nekaj, kar nikoli ni bilo mišljeno, da se bo po več ur nosilo pri 33 stopinjah, pogosto kar džins hlače, ki so sredi poletja prav mukotrpno oblačilo.

Na drugi strani jesen omogoča malce bolj pester osebni slog. Temperature so ravno pravšnje, da se še vedno ni treba zavijati v gigantske plašče, obenem pa lahko vseeno v večernih urah čez glavo poveznemo kakšen pulover. Ker bojda smo moški v puloverjih videti pametnejši. To ni izmišljotina, to so številke čisto resničnih anket. Vsaj tako pravi internet.

Potenje

Nobenemu moškemu ni prijetno, da se s svojo izbranko poda na romantičen poletni sprehod in je še pred prvim sladolednim kioskom videti, kot da ga bo vsak čas zadela vročinska kap. Saj ljudje večinoma razumemo, da se potenju poleti pač ne moremo ogniti, a kljub temu je nadvse tečno, ko se hočemo pred simpatično lepotico izpasti kot pravi alfa samec, medtem pa se na naši srajci ali majici vztrajno razvija pester kolaž potnih madežev.

Jesensko vreme je do naših tendenc po potenju nekoliko bolj prizanesljivo. Temperature se umirijo, vsaj ponoči, če je čez dan morebiti še vedno zelo vroče. In tako zmenki lahko potekajo brez groze, da bo na koncu zmenka videti, kot da je ona med pogovorom vanj zmetala vse pijače, ki si jih je naročila.

Crkljanje

Poletje ni prav razumevajoče do parov, ki se radi stiskajo. Če doma nimate ravno optimalno klimatiziranega stanovanja čez vse poletje, se verjetno večkrat zgodi, da poleti romantično stiskanje odpade – ali pa je rezervirano le za čas neviht.

Razgreta telesa, ki so v tem stanju zaradi zunanje temperature, in ne zaradi nepotešenih strasti, pomenijo več ali manj le prepiranje, koliko minimalnega dotikanja je dovoljeno, preden je nekomu celotna situacija preveč lepljiva, potna ali kako drugače neudobna za uživanje ob gledanju filma ali spanje v dvoje. Zato še tako zaljubljeni pari poleti običajno le ležijo drug ob drugem, s pol metra varne distance med telesi, v čakanju na tisto rahlo sapico vetra, ki bo vsaj malce ohladila kožo.

Jeseni se ponovno vrne čas za crkljanje. Temperature padejo ravno toliko, da ženske ponovno začne neprestano zebsti in da jim cirkulacija krvi v stopala spet pade na ničlo in zato potrebujejo neprestane objeme, božanja in masaže. Moškim to zelo ustreza, saj je to udobna in prijetna bližina, o kateri med vročinskim valom še pred mesecem dni nismo hoteli niti razmišljati.

Televizijski program

Poleti se z ljudmi na dopuste odpravi tudi programska shema večine televizijskih programov. Tako kot bomo za božič verjetno že dvestotič gledali drugje po svetu že davno pozabljen asortiment komedij Sam doma, je poletje čas, ko pridejo na vrsto neskončne ponovitve najbolj negledljivih serij, arhivirani filmi in kisle kumarice namesto relevantnih novic. Je že tako, da poleti nič ne dogaja, ljudje pa tudi ne preživljajo večerov pred televizijo, ker tople noči in dolge dneve raje izkoriščajo za te in one aktivnosti. Za pitje barvnih koktajlov in metanje frizbija, recimo.

Jesen pa je čas, ko se vrnejo vse fantastične TV-serije, od katerih smo se poslovili nekje na vrhuncu pomladi. In moški imamo običajno pester nabor serij, ob katerih nam nikoli ni težavno izgubljati časa. Kar pa je aktivnost, pri kateri se nam rade volje pridružijo tudi naše boljše polovice, če seveda ta nabor ni sestavljen izključno iz serij o ljudožerskih vesoljskih pošastih. In če že, se jim pač oddolžimo tako, da z njimi gledamo katerega od resničnostnih šovov, ki se prav tako prikradejo nazaj na večerni televizijski jedilnik takoj na začetku jeseni.

Tekst Darjo Hrib. Foto Profimedia.

Preberite še:

Značke: jesen