Naj bo seks igriv

Sex (foto: Barbara Imenšek) Barbara Imenšek
19. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

"Če bi bil seks zabaven, bi prostitucija izginila s sveta." Osho

Nedavna študija je pokazala, da je igrivost ena izmed najbolj zaželenih značajskih potez v partnerskem odnosu, tako pri moških kot tudi pri ženskah. Sem se vključujejo smisel za humor, igrivo obnašanje in navdušenje ter spoštovanje. Raziskava je tudi pokazala, da je prav igrivost ena izmed najbolj zaželenih lastnosti, ki se iščejo v dolgoročnih zvezah.

Pa vendarle se ljudje ne znamo igrati. V medsebojnem odnosu lahko tako zelo hitro zdrsnemo v rutino in ponavljanje. Pa ne samo to. Na seks gledamo preveč resno in smo fokusirani samo na cilj (orgazem) in hitro pozabimo, da lahko med potjo tudi uživamo, se šalimo ter igramo, še posebej zato, ker tako sama pot postane bolj pestra in zanimiva. Humor pa lahko začini naše spolno življenje in olajša doživljanje orgazmov in najboljši seks se po navadi zgodi, ko ljubimca drug drugega v postelji nasmejita in tako nehote zdrsneta v izobilje užitka.

Ali se spomnite, kdaj ste se nazadnje igrali? Kje ste se igrali?

V osnovni šoli ali pa eno od družabnih iger na družinski zabavi?

Kdaj pa ste se nazadnje igrali s svojim partnerjem?

In kje?

V spalnici?!?

Seveda govorim o igricah znotraj odnosa. Ta igrivost se bo hitro razširila tudi na druge vidike vašega odnosa. Dobro je poznano dejstvo, da so si pari z zadovoljujočim seksualnim življenjem bližje tudi na drugih področjih znotraj odnosa. Igriva spalnica pomeni tudi igriv in zdrav odnos. Poimenovala sem jo seksovnik, ki je tudi nosilno ime za projekt igrivosti in izobraževanja (bootkampi za pare). Besedo sem razvila iz besed peskovnik in seks, govori pa o tem, da smo se majhni v peskovniku igrali otroške igrice, zdaj, ko smo odrasli, pa se moramo tudi igrati, vendar tokrat v seksovniku, kjer uporabljamo drugačne igračke in se gremo tudi drugačne igrice.

Pari, ki pridejo na terapijo, se pogosto pritožujejo nad pomanjkanjem želje in interesa. Pravijo, da ni več tiste strasti in vzburjenosti, ki sta bili nekoč prisotni, in kaj hitro je opaziti naveličanost. "Vse drugo je okej," pravijo, "samo ta presneti seks!" Vendar pa je ravno to ključ za težave, ki so načele odnos.

Kaj se je zgodilo? Velikokrat pravzaprav nič posebnega, zapletli so se v vsakodnevne obvez­nosti in padli pod vpliv danes vseprisotnega stresa in negativnosti ter se pozabili pogovarjati. Pogovarjati o svojih potrebah, željah in pričakovanjih. Nehali so se igrati in prilivati olje občudovanja na ogenj poželenja in ogenj je začel počasi ugašati ter nemalokrat tudi ugasnil.

Žal se točno to dogaja z večino zvez. Spoznavate se in se zaljubite. Kot zaljubljenci si zelo prizadevate, da bi drugega razveseljevali, skrbite za svojo zunanjost, da bi drugemu ugajali, in se domislite marsičesa, marsikatere igrice, da bi drugemu pripravili lep doživljaj. Nato se čez nekaj časa še bolj zbližate in se preselite v skupno stanovanje. Takrat pa se začne razmerje krhati, čeprav tega še niti ne opazite. Pomislite samo na to, koliko izrazov občudovanja ste bili deležni na začetku razmerja. Pa zdaj? Ali si na začetku niste posebej prizadevali za svojo zunanjost in se domislili česa romantičnega ali igrivega? Pa zdaj?

Prvi korak ali prva domača naloga, ki jo pari dobijo na terapiji, je ponovna in obvezna uvedba različnih, tudi nagajivih zmenkov, da začnemo po­­­novno obujati igrivost. Kajti ljud­je smo po naravi igrivi, seveda kadar si dovolimo, da spustimo svojega svobodnega otroka na plano. In sicer v smislu, da se radi šalimo, norčujemo, igramo oz. počnemo norije. To nas polni z energijo. Čim ubijemo svobodnega otroka v sebi, postanemo preveč resni, kritični in zaskrbljeni ter pozabimo na igrivost. Pri odraslih naj bi bila igra in igrivost predvsem razvedrilo in sprostitev. Pari, ki se igrajo skupaj in vključijo seksualne igrice v svoj ljubezenski odnos, z lahkoto obdržijo svežino tega. Kaj bi lahko bilo bolj seksi od tega?

Napisala Vesna Jarc, foto: Barbara Imenšek

Vesna Jarc je diplomirala specialne pedagogike na PF v Ljubljani in pozneje še psihoterapijo na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Zadnja leta se fokusira in dela predvsem seksualne terapije, delavnice seksformacije (erotične transformacije) za ženske, moške in pare, delavnice za mamice po porodu ter uči starše, kako se z otroki pogovarjati o seksu. Več informacij lahko najdete na spletni strani: www.seksualna-terapija.si in www.sexovnik.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. svetovanje na tel.: 040/712-027.

Značke: seks