Najbolj trdne zveze se začnejo pri 40-ih

Najbolj trdne zveze se začnejo pri 40-ih (foto: Profimedia) Profimedia
14. 11. 2015

Malce pozen začetek ni vedno le slab. Strokovnjaki trdijo, da so 'pozne' zveze veliko bolj trdne in srečne. Preverite, zakaj. 

Takrat ste bolj zreli, imate več izkušenj in modrosti, vaša kariera je na vrhuncu in popolnoma jasno vam je, kakšna je slaba zveza. In kar je najpomembnejše, bolj se boste potrudili, da vaše razmerje uspe.

Zagotovo ima vsak od nas vsaj enega ločenega prijatelja ali pa smo kar sami del te žalostne statistike razpadlih zakonov. Vendar, ali ste opazili, največ je ločenih prav tistih, ki so prvi poskakali v zakon, točno takrat, 'ko naj bi bilo to najbolj primerno', sredi dvajsetih. No, tisti, ki so da dahnili že po svojem 40. rojstnem dnevu, pa so sila zadovoljni s seboj in zakonom in si ob vseh teh ločencih mislijo le, češ še dobro, da smo počakali.

Nekateri bi rekli, da bodo po nekaj letih zakona že videli, kako izpuhti tudi največja sreča. A strokovnjaki trdijo, da imajo 'pozni' zakoni več možnosti za preživetje. Naj vse skupaj malo podkrepimo s podatki: leta 2004 je bilo v ZDA med ločenci 62 odstotkov tistih, ki so se poročili v svojih dvajsetih, 25 odstotkov pa tistih, ki so si zvestobo obljubili v tridesetih letih, le šest odstotkov ločencev pa je dahnilo da v četrtem desetletju življenju.

Seveda ne moremo kar posploševati. Res je tudi, da se večina tako ali tako poroči pri dvajsetih in tridesetih, zato ni čudno, da je med njimi tudi več ločencev. Seveda tudi ne moremo trditi, da bo vsak zakon, ki sta ga začela razmeroma mlada posameznika, razpadel. A vseeno poglejmo, katere prednosti skrivajo zrele zveze.

'Zrele' prednosti

Za seboj imate že kar nekaj zvez, bolj ali manj uspešnih, zato hitro prepoznate, kaj je dober in kaj slab odnos. Ljudje v zrelih letih so tudi bolj vajeni stresnih situacij, zato znajo bolje preceniti, kdaj se splača odzvati in kdaj ne. Zrela oseba se ne bo prepirala za vsako malenkost tako kot mlajša, ki ves čas išče svoje pravice. Izkušnje in leta prinesejo tudi sposobnost, da znamo oceniti, ali se splača potruditi za obstoj zveze ali pa je ta že vnaprej obsojena na propad.

Večina ljudi je v svojih štiridesetih že pomirjenih samih s seboj, točno vedo, kaj si želijo in kaj jih izrazito moti. Njihova kariera je že zgrajena, zato imajo zdaj več časa za projekt, imenovan 'ljubezen'. Uspeh v službi pa pomeni tudi finančno varnost, ki je tudi zelo pomembna za trdno zvezo (prav denar je velikokrat vzrok za razpad zakona).

Bum 40-letnic

Prav pri štiridesetih so ženske najbolj zadovoljne s svojim spolnim življenjem. Končno so sprejele svoje telo in se znajo popolnoma prepustiti užitkom v spolnosti.

Tako ali tako pa je danes moderna misel, da so štirideseta nova trideseta. Ženske so videti vse mlajše, navadno so tudi v odlični kondiciji in huda konkurenca mlajšim tekmicam. V svetu se dogaja pravi bum samskih 40-letnic in samskih 50-letnikov. Zanimivo, da je na Škotskem kar 24 odstotkov parov, ki sklenejo zakon, starejših od štirideset let. Torej! Nikoli ni prepozno za srečo do konca vaših dni … in še dlje.

Za uspešno ljubezensko zvezo je poleg stabilne in pozitivne samopodobe in ustreznih mej treba v osebnostnem razvoju uspešno narediti še en korak – razviti je treba zmožnost sprejemanja seksualnih impulzov in sposobnost sprejemanja lastne spolne vloge v življenju.

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri