Najboljši namigi za čudovite dni brez sporov, prepirov in jeze

Najboljši namigi  za čudovite dni brez sporov, prepirov in jeze (foto: iStockfoto) iStockfoto
20. 8. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Čisto vseeno je, s kom preživljate najlepši čas leta. Ob vsakem trenutku lahko pride do slabega razpoloženja. A tega se da preprečiti – in odpraviti.

Poznate igro: "Pakiram kovček, s sabo pa vzamem ...?" Prvi pove, kaj bo vzel s sabo; na primer potapljaško masko. Naslednji mora to ponoviti in še sam dodati neki predmet. Na koncu je seznam zelo dolg: potapljaška maska, aspirin, pulover, hlače ... Nikoli pa pri tej igri ne omenimo, čeprav 'potujejo' na dopust z nami vsemi: veselja, pričakovanja, želja, zahtev ...

In prav ta prtljaga lahko včasih postane breme. Toda brez skrbi, vsak kovček se da izprazniti. Pomembno je, da se pred potovanjem v miru pogovorite o bistvenih točkah: kaj mi je pomembno? Kaj si želim?

Dotaknete se lahko tudi poteka dneva, financ in drugega. Kar se tiče previsokih pričakovanj, pomaga, da se zavedate, da depresivna stanja na dopustu niso popolnoma normalna in da ne pomeni, da je celoten dopust polomija!

In: tudi na kraju samem boste lahko težave rešili lažje, kot si mislite!

Preživite lep dopust z/s ...

... družino

Položaj: ženske pogosto upamo, da bo na dopustu vse drugače kot doma, predvsem pa lepše. Toda potem vse obvisi na nas. Ali pa dragi kar preveč razvaja otroke. Ali pa je dopust zelo naporen. In naši ljubi otroci? Ti so na počitnicah pogosto lepo utrujajoči ...

Vzroki: kot družina imamo doma večinoma jasen potek dneva in razdelitev nalog. In vsak je zaposlen s svojimi rečmi.

Namigi: poenostavite stvari. Za zajtrk ne bo nič zdravega, ker je dragi kupil rogljičke? Tudi v redu, kakor je v redu, da mu tudi že vnaprej daste vedeti, da vas bo na dopustu malce razbremenil. Pustite ga malo samega z otroki. Vsem bo dobro delo.

... starši

Položaj: ko oče že med prvim zajtrkom poskrbi za razpoke in vpraša mamo, ali res misli v bikiniju na plažo, potem vemo, da bo treba imeti veliko potrpljenja.

Vzroki: starši radi verjamejo, da je na družinskih počitnicah tako kot prej.

Namigi: v vsakdanjem življenju večinoma že hodite po ločenih poteh, zato morate počitnice videti kot priložnost, da se bolje spoznate. Pripovedujte o sebi, svojem življenju. Vaši starši bodo tako opazili, da ste odrasli. Vendar previdno vlecite meje, še posebej, če mama in oče reagirata nekoliko užaljeno.

... najboljšo prijateljico

Položaj: večinoma se že drugi dan sprašujete, kako je lahko tako dolgočasna? Kako lahko toliko govori? Ima toliko kaosa v sobi? Se tako nesramno spogleduje? Je ta ženska res prijateljica, s katero ste odšli na dopust?

Vzroki: doma veljajo nekakšna prijateljska pravila, na dopustu pa bi se vsak rad naužil, kar mu manjka v vsakdanu.

Namigi: prav prijateljice se morajo med seboj pogovoriti iskreno: pred potovanjem in o svojih pričakovanjih. Tudi na kraju samem, če postane hudo. In: mirno dan preživita tudi ločeno.

... partnerjem

Položaj: ona hoče eno, on nekaj drugega – večinoma manj romantike, zato pa veliko zapravljanja časa, ne toliko pogovarjanja, zvečer pa v bar. Pri večini parov že v prvih dneh pride do prepira.

Vzroki: nihče od njiju ni navajen preživeti toliko časa skupaj. Oba sta še nekoliko v stresu, vendar menita, da mora med njima biti kar vse v najlepšem redu. Konec koncev se ljubita ...

Namigi: pomembno je določiti skupni cilj – sprostitev. Pot do nje je lahko različna, ne sme pa biti usmerjena proti partnerskemu odnosu. V prvih dneh si zagotovita vsak nekaj svobode – in nato izmenično določita dnevni program.

... prijatelji

Položaj: počitnice si predstavljamo kot v reklami. Vsi se zabavajo, jejo, plešejo in se smejijo. In nato? Nekateri sploh ne pomivajo za sabo, drugi so skopuški – ali pa zapravljivi. In če so zraven še otroci, se lahko človek samo še čudi: nad pomanjkanjem vzgoje. Ali pa tem, kako glasni so ...

Vzroki: naj se sliši še tako čudovito, dopust s prijatelji je pogosto preglasen, premalo je prostora, preveč je vsega. Na to nismo navajeni.

Namigi: že pri načrtovanju pomislite na možnost, da mora vsak imeti priložnost, da se malo izklopi. S sabo raje vzemite en šotor več ali pa rezervirajte eno dodatno sobo. In: sestavite seznam nalog.

Vas zanima tudi: