Kako lahko preprečite varanje?

18. 2. 2017
Deli
Kako lahko preprečite varanje? (foto: Profimedia)
Profimedia

Varanje je pogosto pojav v partnerskem odnosu. O tem, kako ga lahko preprečimo, piše izkušena partnerska svetovalka Melita Kuhar.

Ko pride do prevare, običajno prevarani partner doživi močan šok. Lahko sprva zanika dejstvo, da ga partner več ne čuti kot edino osebo v svojem ljubezenskem življenju, lahko je izjemno besen zaradi bolečine in izdaje, nekateri padejo v globoko žalost in depresijo.

Odzivi na izdajo skupnih partnerskih dogovorov so vedno zelo čustveni saj smo prizadeti v bistvo odnosa: dajemo in želimo prejemanje od partnerja nazaj, hočemo se čutiti sprejete in ljubljene, varne in zaščitene. S prevaro se vse to podre v hipu spoznanja, da smo prevarani.

Razlogi za prevaro so različni, imajo po navadi skupni imenovalec:

  • rutina,
  • odtujenost partnerjev,
  • samoumevnost celotnega odnosa,
  • pogosto po rojstvu otroka prenekatera sveža mamica vso svojo pozornost v celoti posveti otročku in na partnerja gleda kot na neko nebodigatreba nadlogo.

Žal so to povodi, ko se zgodi prevara. In da ne bo pomote, varamo tako moški kot ženske, le da morebiti na malce drugačen način.

Iz svojega svetovalnega dela prevaranim parom lahko povzamem, da

  • žena prevara moža, ker se je zaljubila v nekega drugega moškega, ki ji je v večji meri izkazoval pozornost, jo je znal nasmejati, ji prisluhniti, jo je pohvalil za svežo pričesko ali novo oblekico, česar njen mož že dolgo ni opazil kaj šele da bi pohvalil.
  • Moški včasih niti ne pomislijo na posledice svojih hipnih dejanj, ko osvajajo kako brhko žensko in si dokažejo, da so še vredni moški, ko jo spravijo med rjuhe.

Oboji hrepenimo po tem, da smo sprejeti, slišani, ljubljeni, spoštovani, da uživamo zaupanje. Ob rutinskem skupnem življenju vse to sčasoma izzveni, mi pa si tega še vedno podzavestno želimo in hrepenimo po nekom, ki bi nas zavil v svoj objem pa nikoli več spustil.

'Protiukrepi', da ne pride do prevare so enostavni, a terjajo zavedanje, da samo od sebe ni možno oblikovati zdrave in ljubeče zveze ter da naj se oba partnerja angažirata pri svojih prizadevanjih izogibanja dolgočasju in rutiniranemu življenju.

Pomembno je, da si vzameta čas zgolj eden za drugega, pa četudi en vikend na mesec, ko otroke pustita pri babicah in dedkih. Seks je res pomemben in če ga par neguje, se posveča posteljnim aktivnostim brez čustvenih izsiljevanj in manipulacij, bo tudi odnos mnogo bolj trden in zdrav. Predvsem pa se pogovarjati in se slišati v različnostih, saj nismo enaki.

Brez zadrege izražajte svoje želje in potrebe, tudi spolne, ne bojte se raziskovati in se zadovoljevati, iščita skupne točke zanimanja in se kljub različnim stališčem dogovarjata, da se kdaj pač ne strinjata.

Bo šlo? Ob upoštevanju zgoraj napisanega se možnost prevare in izdaje odnosa zmanjša na komaj zaznaven minimum. Odstopanja so seveda vedno možna, a z neprestanim zavedanjem, da delamo na odnosu, ljubezni, spoštovanju in seksu povečujemo odstotek srečnega odnosa, ki bo obema dajal varen pristan pred neurji življenja.

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite na tel. št. 031 666 168. Več na www.svetovalnica.si in www.facebook.com/Svetovalnica.

Priporočamo še: 6 zlatih nasvetov partnerske svetovalke, ki vaju bodo obdržali skupaj za vedno

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger