Napotki za vse, ki ste naveličani propadlih razmerij

Napotki za vse, ki ste naveličani propadlih razmerij (foto: profimedia) profimedia
19. 7. 2019

Trudite se, vlagate čas in energijo, a vsako razmerje kljub vsemu razpade. Preden skočite v novega, preverite napotke, ki vam lahko pomagajo do srečnejšega odnosa.

Ne obupajte nad ljubeznijo in ne govorite si, da vam ni usojeno. Morda vam nasveti pomagajo obdržati naslednjo zvezo, ki se bo razvila srečno. 

Razmislite, kako se počutite v svoji koži

Bodite iskreni in se ne bojte mnenja, ki ga imate o sebi. Kako se počutite? Ste nesigurni, odločni, razočarani ali ponosni? In predvsem, ali ste srečni?

Ko si odgovorite na ta vprašanja, boste izvedeli, kaj pravzaprav iščete. Če je to nekdo, ki bi vas izpopolnil in poskrbel za srečo, boste iskali zaman. Vsak mora poskrbeti za lastno zadovoljstvo, zato te naloge ne prelagajte na nekoga drugega. Ko boste imeli radi sebe, boste lahko imeli radi tudi druge. Zato počnite, kar vas veseli, izpolnite želje in pustite, da je ljubezen le pika na i že tako dobremu življenju. 

Ne skačite v nova razmerja, preden se ne učite iz starih

Propadla razmerja so izkušnja, iz katere se lahko veliko naučite za osebno rast in napredovanje. Če tega ne počnete, ste vedno ista oseba, ki ponavlja napake. Tako ne boste prišli do uspeha. Vaša odgovornost je, da se spreminjate na bolje, zato skušajte postati najboljša različica sebe, preden se s kom zapletete. Začnete lahko z naslednjimi vprašanji:

  • Kaj ste v razmerjih dopuščali, pa se vam ni zdelo vredu ali pa je bilo v nasprotju z vašimi prepričanji?

  • Ste postavili meje in ali so te realne? So morda prenizke ali previsoke?

  • Kako se obnese vaša komunikacija v razmerju?

  • Ste ponosni na izbiro bivših partnerjev?

  • Kje imate še prostor za izboljšave pri sebi in kaj bi spremenili v dosedanjih razmerjih?

Pri nekaterih vprašanjih vam lahko pomagajo prijatelji, ki vidijo malce drugačno sliko. 

Kakšno energijo oddajate?

Razmislite, kako vas vidijo drugi - tudi potencialni partnerji. Če ste na primer pogosto jezni, razdraženi in gojite zamere, kako boste spustili k sebi pravo osebo, ko jo srečate? In ali jo boste srečali ali se bo raje umaknila? Morda izpolnjevanje vaših želja in ciljev prelagate na druge ter iščete nekoga, ki bo to izpolnil. Ne morete najti osebe, ki bo vse opravila namesto vas. 

Potem vzemite list papirja in iskreno zapišite, katere besede vas opisujejo. Zagotovo se najde vsaj ena, ki vam ni všeč. Trudite se, da bi to spremenili. Na drug seznam zapišite besede, za katere želite, da bi vas opredeljevale. Naredite načrt, kako boste vse to dosegli. 

Kaj želite od razmerja?

Preden spletete nov ljubezenski odnos, natančno opredelite svoje vrednote in pričakovanja ter stojte za njimi. Ne dovolite, da bi vas nekdo prepričal v prilagajanje do te mere, da bi opustili tisto, kar vam prinaša srečo. Sklepajte kompromise vendar ne o tem, kar je za vas najbolj pomembno. Najdite nove skupne hobije, a ne opustite svojih. Ko boste vedeli, kaj iščete, boste tudi lažje našli.