Odpravite te škodljive navade, preden v razmerju povzročijo škodo

26. 11. 2019
Deli
Odpravite te škodljive navade, preden v razmerju povzročijo škodo (foto: profimedia)
profimedia

Nima smisla, da vlagate čas in energijo v zvezo, ki jo rušite s slabimi navadami. Prepričajte se, da ne počnete naslednjega. 

Nenehno omenjanje preteklosti

Imeli ste slabo izkušnjo v ljubezni, ki jo omenite v vsakem prepiru, morda zaradi nje celo počnete stvari, ki škodijo trenutnemu razmerju, saj vas je strah, da bi se vse ponovilo. 

Zavoljo partnerja in vajine svetle prihodnosti boste morali nanjo pozabiti in jo končno pustiti za seboj. Ni pravično, da stalno preverjate svojo sorodno dušo in kažete nezaupanje, če zato sploh nimate razloga. Odnos gradite povsem na novo in imate priložnost, da se izognete vsemu, kar vam prej ni bilo povšeči. 

Kritiziranje sebe, osebnosti in telesa

Za vsak kompliment najdete ustrezno kritiko - za vas. Ni vam všeč nekaj na telesu, lahko bi bili boljši v službi, želite si osebnosti, kot jo ima nekdo drug … 

Nekaj časa partnerja to morda ne bo motilo, se bo pa kmalu naveličal deljenja pohval, ki jih ne sprejmete, ampak nanje odgovorite z eno od svojih pomanjkljivosti. Nismo popolni, to vsi vemo in ne potrebujete stalno opominjati sebe in vse okrog vas. Sprejmite se takšne kot ste: edinstvene, uspešne, nasmejane … in sprejmite tudi vse svoje napake. 

Ko se boste (končno!) začeli imeti radi, vam bo bolj lahko naklonjen tudi partner. Začnite s preprosto nalogo: ko naslednjič pohvali vaš videz ali kaj, kar ste naredili, se enostavno zahvalite. Brez dodatnega komentarja. Kasneje še sami dodajte pohvalo v smislu “res sem se dobro izkazal/a, kajne?”. 

Ne posvečate pozornosti

Temu kar delate narobe in bi lahko v razmerju izboljšali, namreč. Drvite naprej proti prihodnosti, ki ste si jo zamislili, ne da bi se vsake toliko ustavili in preverili situacijo. Če želite kaj popraviti, se morate tega najprej zavedati, to pa ne bo možno, ko potujete skozi razmerje s polno hitrostjo. 

S hitenjem nimate časa niti uživati v majhnih trenutkih sreče in ustvariti spominov, ki bodo trajali večno in boste o njih radi pripovedovali. 

Ne poslušate

Vsi menimo, da dovolj pozornosti namenimo poslušanju partnerja, a to ne bo držalo. Spustite telefon iz rok in zares prisluhnite, ko vprašate, kako se je imel v službi. Poslušajte, ko govori o težavah in o lepih stvareh … S tem preprostim dejanjem boste marsikaj razjasnili in se občasno tudi izognili sporom. 

Zavedajte se toksičnega početja

Vsi počnemo kaj, s čimer uničujemo odnose - tako prijateljske kot ljubezenske. Premislite, kaj je takšnega pri vas in skušajte čim prej odpraviti. Nekaj primerov: 

  • Ko imate slab dan, vso jezo stresete na ljudi okrog vas, četudi niso čisto nič krivi. 

  • Čustva zadržujete v sebi, vedno govorite, da ste dobro, nato pa v nedolžnem prepiru izbruhnete in omenite vse, kar ste zadrževali. 

  • Ko se prepirate, ne poslušate druge osebe in ne premislite, preden kaj rečete. Zato pogosto obžalujete povedano. 

  • Nikoli ne pohvalite, vedno le kritizirate.

Preverite še 5 situacij, ko se morate postaviti zase ali pa Vedno lahko spremenimo svoje misli

Priporočamo: Kako preboleti nekoga, ki je tebe že (zdavnaj) prebolel?