25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Osrečite sebe in druge ter jim podelite kompliment

Osrečite sebe in druge ter jim podelite kompliment (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 8. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Res ste sijajna bralka! In? Kako se počutite? Dobro, kaj? Nič čudnega. Komplimenti so vezivo vsakega človeškega odnosa. Toda preveč redko jih delimo.

Neka študija je pokazala, da si vsak tretji človek želi pogosteje slišati kompliment. Pri nas smo dokaj skromni z njimi. Težko nam je drugemu povedati kaj lepega, kompliment pa pogosto napačno zamenjamo za pretiravanje v laskanju.

Poleg tega ni samo pomembno, v kakšnem položaju ga podelimo, temveč tudi, komu.

Kako začeti s komplimenti?

Od malih nog se učimo biti skromni. Marsikdo zato kar ne zna sprejeti pohval. Pomislite, kako bi se počutili, če bi drugim govorili same lepe stvari – in jih neprestano dobivali tudi nazaj. Neumno!

Jasno, včasih nam iskrene besede tudi ne gredo lahko z jezika. Če nam nekdo podeli kompliment, takoj pomislimo, da hoče nekaj od nas. Toda še preden začnete tuhtati, razveselite se komplimenta, se nasmehnite in se zahvalite zanj. Tega se lahko tudi naučite. Torej, res ste sijajna bralka!

Ljubeznive besede bodo tako 'prišle na pravi naslov':

V partnerstvu

Na začetku vsi poznamo 'čar' zaljubljenosti, ko si izmenjujemo naklonjene in prijazne besede. Po določenem času se v odnos prikrade navada. Le zakaj bi izgubljali besede? Toda ravno v partnerskem odnosu so komplimenti in pozornost znak spoštovanja in pozornosti – in nujno potrebni za trajen odnos. Ko partnerja po prepiru poleg nerganja opazita tudi pozitivne spremembe, lahko medsebojno rasteta. 

Pri spogledovanju

Pri spoznavanju je kompliment sijajna priložnost, da pogovor lepo steče. Enako hitro pa se lahko zgodi, da gre kaj tudi narobe – in se znajdemo sredi poceni 'osvajanja'. Pohvala mora biti individualna (omenite denimo neko posebnost osebe), še pomembneje pa je, da je izražena iskreno.

Komplimentu pridružite še vprašanje in že boste sredi pogovora! In še en namig: prijazne besede prejemniku govorite v levo uho. Neka študija univerze Sam Houston je pokazala, da se skozi levo uho bolje predelajo čustvene besede, skozi desnega pa preproste informacije.

Na delovnem mestu

Priznanje na delovnem mestu je za marsikoga večja spodbuda kot višja plača. Na žalost pri nas še vedno velja prepričanje, da so pametni le kritični ljudje. To seveda ni res – niti neizprosnost niti kritika nista znak inteligence! Mnogo delodajalcev prav tako meni, da je že dovolj, da ne zmerjajo svojih delavcev, toda kaj šele, da bi jih hvalili. Dobro je, če vodijo z zgledom in zaposlenim povedo, kdaj kaj naredijo dobro in kaj slabo. Iskren in strokoven kompliment pa lahko dela prave čudeže!

Za prijateljico

Bodisi ima nove čevlje ali pa sijajno pričesko ... pravzaprav vam ne bi smelo biti nikoli težko pohvaliti prijateljice. Toda včasih se nam na pot postavijo dvomi o sebi. Tako je ocenilo 15 % žensk, ki so jih v neki raziskavi vprašali, ali prijateljici že kdaj niso izrekle komplimenta, ker so ji bile zavistne zaradi njenega videza.

Študije tudi kažejo, da komplimenti krepijo samozavest – in sicer tudi osebi, ki jih izreka. Možgani nas nagradijo tako, da pošljejo pozitiven impulz limbičnemu sistemu, ki zavre izločanje stresnih hormonov. Torej le na dan z njimi!

Pri otrocih

Otroci se prek pohvale naučijo ljubezni do sebe in razvijejo zdravo samopodobo. Skrb vzbujajoče postane le, če otroci iz svojega okolja dobijo preveč komplimentov za svoj zunanji videz – k temu so še vedno nagnjena predvsem dekleta. Ta dobijo sporočilo, da so vredna ljubezni le, če so 'lepa'. Zato raje hvalite otrokove dosežke, ki so rezultat njihovega samostojnega dela.

Vas zanima tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri