Partnerstvo: Ko ni več apetita po seksu (2. del)

Partnerstvo: Ko ni več apetita po seksu (2. del) (foto: revija Lisa) revija Lisa
16. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Zakaj torej toliko žensk in moških, potem ko so spoznali osebo, s katero želijo podeliti svoje življenje, misli, da se jim ni več treba učiti?

Krivdo bi lahko pripisali mitom o spolnosti in lenobi. Če bi v našem razmišljanju o seksu končno zmagal zdrav razum, bi nam bilo jasno, da so za uspešno spolnost potrebni planiranje, trud in kreativnost – kot tudi za večino stvari v življenju. To nas vrača v intimnost, ker je ravno ona tista, ki omogoča, ustvarja željo in spodbuja trajno vlaganje v zvezo.

Zadnjič smo se dotaknili pravih vzrokov za zmanjšanje spolnega interesa in jih razdelili v tri skupine:

V prvi so tako imenovani destruktivni miti o seksualnosti. To so napačne predstave, vezane na spolnost. In tukaj je popis najbolj pogostih destruktivnih mitov o spolnosti:

  • Seks je penetracija.
  • Pravi moški je vedno pripravljen na seks.
  • Če me partner ljubi, bo pri seksu naredil vse, kar si želim.
  • Ni seksa, še posebej ne dobrega, brez erekcije.
  • Ljubezenske veščine so prirojene in se jih ne da naučiti.
  • Dober seks je nujno spontan, načrtovanje ga uniči.
  • Moškim je seks pomembnejši kot ženskam.
  • Slabega seksa ni mogoče izboljšati, razen če zamenjamo partnerja.
  • Z leti kakovost spolnega življenja upada itd ...

Ali ste se prepoznali? Vsak od teh mitov, in najpogosteje jih najdemo v kombinaciji, je dovolj, da slej ko prej pride do težav v spolnem življenju para. Čeprav se nekateri od njih bolj nanašajo na moške in drugi na ženske, so težave v spolnosti enako izražene pri obeh spolih. Izvajanje stalnega pritiska na povsem nerealna pričakovanja, ki so napačno dojeta kot splošno sprejeta, povzroči kopičenje seksualnih frustracij in samo vprašanje časa je, kdaj bodo te frustracije prerastle v problem.

Drugi skupini pripadajo težave, ki so povezane s pomanjkanjem intimnosti ali povezanosti med partnerjema. Reči, da je intimnost skup vsega tega, kar nas povezuje, ne pomaga, ker je to preveč splošno. Lahko rečem, da intimnost sloni na privlačnosti, spoštovanju, zaupanju in predanosti.

PRIVLAČNOST označuje fizično zanimanje za partnerja, iracionalni impulz, ki potrjuje dejstvo, da partnerja doživljamo kot privlačno osebo.

SPOŠTOVANJE je rezultat stalnega vrednotenja partnerja, potrdilo, da ga smatramo kot dragoceno in posebno osebo – ne samo zato, ker nam je drag, ampak tudi zato, ker ne nehamo ceniti tega, kar govori in počne.

ZAUPANJA verjetno ni treba razlagati. To je predpogoj k čustvenemu odpiranju in kadar govorimo o spolnosti, o popolnem prepuščanju.

In na koncu PREDANOST. Biti predan pomeni, da smo se odločili za nekoga. Ali pa smo se odločili ravno s to osebo podeliti življenje, 'v dobrem in slabem', v zakonu in zunaj njega. Pri zrelih osebah to pomeni, da smo sprejeli partnerjeve raznolikosti in da jih, vsaj delno, vidimo kot možnost lastnega napredovanja. Uspešna zveza sloni na možnostih, da se partnerja učita drug od drugega in tako razvijata odnos. Ravno ta sprememba ali razvoj zveze je ključna točka. V zvezi, v kateri se odnos med partnerjema ne razvija, tudi spolnost postane dolgočasna in monotona.

V tretji skupini pa so težave, povezane s stopljenostjo. Problem stopljenosti opisuje stanje, v katerem sta partnerja postala 'najboljša prijatelja' in istočasno prenehala biti ljubimca. Za nekatere pare, tiste, ki jim spolna dimenzija ni predstavljala pomembne vloge, to ne predstavlja težave. Za večino preostalih parov pa stopljenost predstavlja težavo.

Preberite še: Partnerstvo: Ko ni več apetita po seksu (1. del)