Ko partnerja po prevari ostaneta skupaj

Ko partnerja po prevari ostaneta skupaj (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2014

Med najbolj travmatične dogodke v intimnem partnerskem življenju spada prevara oziroma trenutek, ko prevarana oseba izve zanjo, pa naj to odkrije sama ali ji pove partner, sosed, sodelavec oziroma prijatelj.

Ob odkritju prevarana oseba pade v šok. Telo preplavijo hormoni, srce ji začne zelo hitro biti, diha pospešeno in poglobljeno, organizem je v stanju stalne razburjenosti. Ne more razmišljati, jesti, spati, zbrano delati. Počuti se izdano, prevarano in prizadeto. Želi, da se partner, ki je varal, odloči. Ali jaz ali tretja oseba.

Seveda je od partnerja, ki vara, težko pričakovati, da se bo odločil čez noč, kajti ta je v svetu nad oblaki, kjer se družijo zaljubljenci, kjer se spogleduje s tretjo osebo in večino časa misli nanjo in na krasne trenutke, ki sta jih in jih še bosta preživela, kajti na trdnih tleh se med njim in partnerjem dogaja pravi pekel.

Odločnost prevaranega partnerja

Zelo pomembna je odločnost prevaranega partnerja, da z dejstvi in posledicami seznani drugega. Morda se bo predramil ob ultimatu v smislu, če ne prekineš vseh stikov s tretjo osebo, se ločim, te zapustim. Morda ob otrocih, morda ob besedah trpljenja prevaranega partnerja.

Vsekakor je potrebna akcija osebe, ki mora kljub šoku in pretresu trezno razmišljati. V tem trenutku je ključna tudi odločitev, ali bosta partnerja ostala skupaj ali se bosta razšla.

Tudi za to odločitev je potreben čas, vendar predolgo čakanje ne prinaša nič dobrega. Lahko se celo zgodi, da se prevarani partner sprijazni s prevaro, partner, ki je varal, pa vara še naprej.

Kaj se zgodi, ko partnerja po prevari ostaneta skupaj?

Po odločitvi, da par ostane skupaj, se začnejo meseci in meseci, celo leta trpljenja. Prevarani preživlja najhujše dni svojega življenja. Porušil se mu je ves svet: partnerski odnos, lastni svet, podoba, ki jo je imel do zdaj o svojem partnerju, vrednote, ki sta jih kot par gojila skupaj.

V tem času spregovori tudi telo: osebi se v glavi pojavljajo kratki stiki v slikah, kjer vidi partnerja in tretjo osebo v dejanjih varanja. To mu lahko pobere toliko energije, da ga slika onesposobi za ves dan. Jezen postane na partnerja, tretjo osebo in sebe. Kako to, da ni nič opazil? Kako to, da se je žena, mož spustil tako daleč? Kako me je mogel tako prizadeti? Postane sumničav, žaljiv, kritičen, zmerljiv – vse zaradi jeze, besa, žalosti.

Ker je zaupanje popolnoma porušeno, dvomi o partnerjevih izrečenih stavkih, obljubah, razkritih preteklih zgodbah in dogodkih. Želi imeti odgovore na vsa vprašanja v zvezi s prevaro, pred to in po njej, vse podrobnosti. Vprašanja ga kljuvajo vse dni, celo ponoči ne more spati. 

Partner, ki je varal in želi nadaljevati zvezo, čuti krivdo in bolečino, ki jo je povzročil. Pravzaprav je krivda tista, ki ga najbolj žge in peče, najtežje odpusti sam sebi.

Težko gleda, kako partner trpi, hkrati pa potrebuje jekleno voljo, da mu je na voljo z odgovori na vsa vprašanja, ki se mu pletejo po glavi. Če želi ohraniti to zvezo, mora popolnoma pretrgati stike z osebo, s katero se je zapletel. V njem pa hkrati poteka proces prebolevanja prevare in osebe, s katero se je spustil predaleč.

V odnosu, kjer oba čutita upanje za srečen odnos, nastane paradoks, saj oseba, ki je najbolj prizadela drugo osebo, postane zdaj njen zdravilec.

To stori z odgovarjanjem na postavljena vprašanja, z dejanji, ki prevaranemu ponovno in postopno vlivajo kančke zaupanja, z razpoložljivostjo za pogovor o njej, njiju, odnosu. Druga oseba bo zelo hitro začutila neiskrenost in prikrivanja, zato je pred osebo, ki je varala, težka in naporna naloga biti iskrena, odprta in na voljo.

Prišli bodo dnevi, ko bo zelo težko, žalostno, brez smisla nadaljevati. Sčasoma pa bo vse več dni, ko bo partnerjema sijalo sonce, ko se bosta sprostila, imela lepo, uživala drug z drugim.

Sumničenj in nezaupanja bo vse manj, a morda ne bodo nikoli izginila. S pridobljenim zaupanjem in s časom bodo rasli tudi ljubezen, pripadnost, predanost in upanje, da jima bo skupaj uspelo in da nekdo ne potrebuje več tretje osebe, ki bi ji potešila želje in potrebe, ki so nekoč naletele na gluha ušesa.

Ana Zarnik, Horvat, univ. dipl. psih. in spec. zakonske in družinske terapije

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri