Polni testosterona

26. 5. 2005

Je edinstvena kemikalija z močjo spreminjanja človeške usode.

Lahko vam pomaga do veličastnih uspehov ali pa do prezgodnjega groba.

Vse je odvisno od tega, kako dobro razumete naravne sile, ki se pretakajo po vaših žilah. Naučite se vse o mogočnem T. Na zadnjem svetovnem prvenstvu ne preveČ uspeŠna slovenska hokejska reprezentanca se spopada z Latvijo. V dvorani je čutiti nemir in upanje, a tudi nekaj drugega, očem skritega. Morda se sliši nenavadno, a mreža ob drsališču je lahko neke vrste laboratorij, ki nam bo v pomoč pri študiju moških kemičnih procesov – je popoln prostor, kjer lahko opazujemo moč molekul in njihov vpliv na našo voljo. To, da raven testosterona niha glede na usodo ljubega nam moštva, je bilo že zdavnaj dokazano. Prav tako je bilo dokazano, da se ne glede na športno zvrst – naj gre za tenis ali šah – zmagovalčeva raven testosterona zviša, poraženčeva pa zniža. Podoben vzorec je bil opažen tudi pri navijačih. Na finalni tekmi svetovnega nogometnega prvenstva so navijačem Brazilije in Italije izmerili raven testosterona. Po zmagi Brazilije je njihovim privržencem strmo narasla, italijanskim pa strmo padla. Drgetajoč od mraza opazujem igro naših in se na glas sprašujem, ali bi me ob doseženem golu naval testosterona vsaj malo ogrel. “Seveda te bo, ” mi odvrne navijač poleg mene, “če ga boš izdatneje zalil z alkoholom! ” Ker je ozračje napeto, človeka raje ne bom moril s podatki, kako slabo lahko alkohol vpliva na telo in da lahko povzroči spremembo testosterona v ženski hormon estradiol. Zato tudi ni nič nenavadnega za alkoholike, da se jim s časom začno večati prsi.

Buli

> Leta 1929 je na chicaški univerzi>

>>

profesor Fred Koch iz velike količine volovskih mod iztisnil nekaj centilitrov čistega testosterona. S tem pionirskim uspehom je Koch naletel na nekaj nadnaravno potentnega. Kmalu po tem dogodku je profesor W. C. Alee preizkusil testosteron na kokoših. Mirne nesnice so se čez noč spremenile v peteline, ki niso samo kikirikali, ampak so tudi spolno nadlegovali druge kokoši.

Danes, po 76 letih, je čudež iz volovskega “premoženja” eden izmed najbolj znanih – in tudi zaničevanih – hormonov na tem svetu. Znanstveniki vedo malodane vse o tem, kako človeški testosteron nadzoruje moške misli, telo in duha. Ves čas je navzoč, kroži po telesu, se veže z najpomembnejšimi živčnimi sistemi in aktivira mirujoče gene v DNK.

Z občutljivimi mehanizmi tvori testosteron zapletene biokemične reakcije, ki vplivajo na vse, od naše želje po nadvladi, parjenju, sposobnosti določanja globine ter celo do kakovosti REM-spanca.

Ko se v puberteti testosteron prvič sprosti v krvni obtok, se za moške spremeni svet. Zanimati se začno za nasprotni spol (ne vsi, večina pa), erekcije postanejo pogost vsakodneven pojav, najbolj opazne pa so zunanje telesne spremembe. Vse to se zgodi zelo nenadno, brez kakršnegakoli vnaprejšnjega opozorila. Testosteron pa je v svojem bistvu zelo seksi snov, zato ni presenetljivo, da se vse, kar je povezano z njim, znajde na časopisnih naslovnicah.

Zadnja leta so bili športni prispevki polni novic o športnikih, ki so jih zasačili pod vplivom testosterona. Tudi minulo svetovno hokejsko prvenstvo ni minilo brez škandalov, saj sta bila zaradi nedovoljenih poživil izključena dva igralca. Po mnenju nekaterih je testosteron odigral pomembno vlogo pri košarkarskem pretepu na razvpiti tekmi med Pacersi in Pistonsi. Še večjo težavo pa povzročajo nenehne igre mačke z mišjo med športniki, ki si želijo zmagovati, in športnimi oblastmi, ki skušajo ohraniti šport čist, brez raznih T-nadomestkov, znanih pod imenom anabolični steroidi. Odkritje težko izsledljive substance BALCO je vrgla na noge celo Mednarodni olimpijski komite, ki je zaradi suma prepovedane samopomoči podvomil o poštenosti nekaj sto olimpijskih prvakov.

Od vseh najbolj kontroverzna pa je uporaba “legalnih” steroidov oziroma testosteronskih nadomestkov. Raziskava revije New England Journal of Medicine je odkrila, da je od leta 1993 uporaba T-nadomestkov na recept (za zdravljenje izredno nizke T-ravni) narasla za 500 odstotkov. Čeprav ni dvoma, da mnogo pacientov trpi zaradi različnih genetsko pogojenih hormonskih težav, pa nas večina zaradi pomanjkanja testosterona trpi zaradi istega razloga: dopolnjenih let oziroma višje starosti.

Povprečen moški doživi testosteronski vrhunec nekje v zgodnjih dvajsetih letih. Pri tridesetih začne koncentracija testosterona v krvi padati s hitrostjo enega odstotka na leto. Pri starosti 70 let ima večina moških kon-centracijo testosterona v krvi izredno nizko. Tako kot se ženske v menopavzi zdravijo z estrogensko terapijo, vedno več moških zdravijo s testosteronsko terapijo.

Medtem ko tovarne zdravil komaj dohajajo vedno večje povpraševanje po testosteronskih gelih, tabletah, injekcijah, obližih in celo eksperimentalnih inhalatorjih, nekateri opozarjajo na neizbežne stranske pojave, katerih

posledic ne bi smeli zanemariti. “Moški se večinoma nehajo pretepati okoli tridesetega leta starosti, ” pravi evolucijski biolog dr. Randy Thornhill z univerze v Novi Mehiki. “Prav zanimivo bi bilo opazovati agresivno vedenje starejših moških, ki bi prejeli velik odmerek testosterona. ”

Poleg povečane agresije strokovnjake skrbi tudi vpliv testosterona na raka na prostati. Izkazalo se je namreč, da je ta hormon neke vrste visokooktansko gorivo za nastanek tumorjev. S starostjo se pojavljajo manjša rakava obolenja pri vseh moških. Večina jih zdravja ne ogroža, toda hormonski dodatki lahko to kaj hitro premenijo.

Druga tretjina

V dvorani je završalo.

Ko je že kazalo, da naši nikakor ne morejo zbrati dovolj moči za protinapad, so zaradi napake latvijskega vratarja dali gol. Res je, hormonov ni bilo čutiti samo v krvi, ampak tudi v zraku. Prav tako drži, da te tako razburjenje pošteno pogreje. Tako pogreje, da bi najraje zagrabil tepca za seboj, ki ves čas nekaj vpije, zdaj pa nas je nekaj celo polil z nekakšno tekočino … Upam, da ne s pivom!

Škoda, da tekma ni v Sloveniji, saj so britanski raziskovalci na nogometaših ugotovili, da se raven testosterona veliko bolj zviša na domačem igrišču kot v gosteh – zlasti branilci so imeli zelo visokega, najvišjega pa so izmerili pri vratarju gostiteljev. Prav tako so odkrili, da testosteron, pomešan z alkoholom, prav zares ogreje ljudi oziroma strasti, temu pa ponavadi sledi množični pretep med gledalci.

Čeprav mnogo več nevednežev, nekoč

tudi jaz, navija za teorijo “visok T dober, nizek T slab”, so strokovnjaki ugotovili, da je to razmišljanje popolnoma zgrešeno.

V študiji, ki je zajela psihično, čustveno in spolno vedenje 4400 moških, so ugotovili, da lahko raven testosterona niha od 270 pa vse do 1000 nanogramov na deciliter. Izkazalo se je tudi, da so najbolj zdravi moški tisti z rahlo nižjo ravnijo , moški blizu 1000 nanogramov na deciliter pa so nagnjeni k samouničevanju.

Odkrili so, da je visoka raven testosterona povezana s tveganim vedenjem: kajenjem, pitjem, spolnimi boleznimi, izzivanjem nevarnosti in pretepanjem. Po drugi strani pa je kazalo, da imajo ti moški nižji krvni pritisk in manj srčnih obolenj. Očitno nas lahko testosteron obvaruje pred nekaterimi obolenji, pri drugih pa nas potiska v še večjo nevarnost: srčnega napada morda nikoli ne bo, zato pa lahko izzivajoči prepotentnež konča kot štajerska ikebana (z nožem med rebri in sekiro sredi čela).

Obstaja še mnogo takih “enkrat dobiš, drugič izgubiš” dejstev previsoke T-ravni. Na kliniki Mayo so na primer ugotovili, da visoka raven slabi moški imunski sistem, hkrati pa preprečuje bolezni, kot je revmatični artritis, ki zelo rad pesti ženske.

Kar se tiče sprememb razpoloženja, visoka raven poveča dovzetnost za depresije – učinek pa si deli z nizko ravnijo testosterona. Razlika je v tem, da so moški pri visoki ravni nagnjeni k vedenjskim odklonom, pri nizki pa telo ne proizvaja dovolj serotonina (pospeševalca dobre volje), saj ta za svoj nastanek potrebuje testosteron.

Kaže, da je najbolje imeti povprečno hormonsko raven in sposobnost, da se jo viša ali niža glede na okoliščine.

Novofundlandski zdravniki so ugotavljali, kako spreminjajoča se raven testosterona pomaga moških pri eni najpomembnejših življenjskih vlog: pri očetovstvu. Dokazali so, da se raven testosterona zniža kmalu po otrokovem rojstvu. Glede na znanje iz živalskega sveta sklepajo, da se to zgodi zato, da bi se oče lahko bolj osredotočil na starševske dolžnosti.

Sicer pa raven testosterona niha iz ure v uro glede na dogodke okoli nas (na primer športne uspehe ali neuspehe) in nam pomaga pri prilagajanju na nove vloge – k izzivalnejšemu ali pa podrejajočemu se vedenju. Višja raven testosterona, opažena pri zmagovalcih, je v bistvu priprava na težave, ki sledijo dominaciji. Zgube pa nizka raven testosterona “odstrani” s skraja spopada na varno, kjer bodo počakali na boljše čase, ko bodo lahko zopet poskusili dominirati.

Raziskava, ki je zajela dva tisoč sto letalskih veteranov, je pokazala drugo različico hormonske prilagodljivosti. Skozi desetletje so veterane vsaj štirikrat pregledali in izkazalo se je, da je raven testosterona odvisna tudi od zakonskega stanu. Poročeni so imeli nizko raven, ki pa je po razvezi skokovito zrasla. Moški namreč potrebujejo višjo raven testosterona za osvajanje nasprotnega spola. Ko pa je srnica uplenjena in doma lepo spi (pa čim manj govori), padec ravni testosterona poskrbi za to, da smo moški bolj mirni in vse drugo, kar potrebujemo, da jo obdržimo.

Igre je konec

Zdi se mi, da v mojih žilah ni nobenega

hormona več, kar pa zelo verjetno ni povezano s tem, da sem poročen.

Našim žal ni šlo, me pa zelo zanima, kako se počutijo na nasprotni strani. Morda bi bilo dobro, če bi se kdo spomnil in naredil test na hokejskih navijačih, saj sem imel ves čas občutek, da imajo hormonov za izvoz.

Če je naš cilj povprečna raven

testosterona potem se moramo vprašati, kako jo doseči in obdržati. Prvi korak je, da ugotovimo, kakšno raven sploh imamo. To se naredi s testiranjem sline ali krvi, najbolje pa je, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Kot smo že prej povedali, se povprečje giblje nekje med 270 in 1000 nanogrami na deciliter. Če se izkaže, da je vaša raven pod 270 nanogrami na deciliter, se nagibate k hipogonadizmu (poglejte poglavje Je vaš T na Ž? ). Zelo malo verjetna je druga možnost, torej raven višja od 1000 nanogramov na deciliter. Z izjemo uživalcev steroidov je tako visoka raven redka in pogostokrat povezana z rakom na žlezah.

Kaj pa če ima moški raven testosterona rahlo pod 1000, torej je obvarovan pred srčnimi boleznimi, rad pa divja z avtomobili in se otročje vede? Čeprav so takšni ljudje nevarni samim sebi, jim zdravniki neradi predpisujejo zdravila za zniževanje testosterona, na primer žensko zdravilo depo-provera, sintetični hormon za kontracepcijo.

Tako jim ostaneta na voljo dve “naravni” zdravili – poroka in visoka izobrazba – ki lahko pripomoreta k večji civiliziranosti.

Kar se raznih zakonskih zvez tiče, raziskovalci že dolgo opažajo, da poročeni moški niso samo bolj zdravi, ampak tudi živijo dlje od samskih. Prav tako so ugotovili, da samski moški spijejo dvakrat več alkohola od samskih kolegov. Prav tako so samci nagnjeni k vožnji v vinjenem stanju, pretepom in drugemu tveganemu početju, medtem ko se pri poročenih vedno vključi alarm in jih glasno opozori na neumnosti njihovih dejanj (ter jih nato opozarja še dneve in tedne po tem).

Poroko bi lahko poimenovali tudi “jemalec poguma” za nezdravo vedenje, saj so strokovnjaki ugotovili tudi to, da so se moški, ki so se pripravljali na poroko, odpovedali pijančevanju kar leto dni pred “srečnim” dogodkom.

Kar se izobrazbe tiče, pa je bilo dokazano, da dlje ko je nekdo študiral, manj kaotično je bilo njegovo življenje, kljub morda visoki ravni testosterona.

Moški z normalno nizko ravnijo testosterona imajo kar nekaj možnosti, da si raven zvišajo, zlasti če so pripravljeni ovreči zakoreninjena “dejstva” o zdravem življenju. Čeprav nas vsak dan oblegajo z dejstvi o škodljivosti maščob in z nizkomaščobnimi izdelki, je resnica ta, da so diete z malo maščobami škodljive. Če zmanjšamo vnos maščob za samo deset odstotkov, lahko to občutno vpliva na raven testosterona.

Pravzaprav je večina dietnih zapovedi, ki temeljijo na zmanjšanem vnosu kalorij, izogibanju mesa in uživanju presne hrane, bogate z vlakninami (in zlasti vegetarijanstvo), naraven recept za nižjo raven testosterona – po drugi strani pa je za zvišanje testosterona idealno rdeče meso.

Naj vas opozorimo, da to ni reklama za Atkinsa in njegovo hidratno fobijo. Skušamo vam le dopovedati, da vam noben prehrambeni ekstrem ne bo koristil. Na koncu naj vas opomnimo, da je za normalno raven testosterona uživanje maščob celo priporočljivo, zlasti če so te mononasičene ali omega-3 ter predstavljajo približno 35 odstotkov dnevnega vnosa kalorij. Prav tako se potrudite, da boste dnevno zaužili vsaj 35 odstotkov kalorij v obliki beljakovin, velik del s pustim rdečim mesom. Nizozemski raziskovalci so ugotovili, da imajo atleti, ki jedo rdeče meso, v krvi več testosterona od tistih, katerih prehrana temelji na drugih beljakovinskih virih, na primer jajcih in mlečnih izdelkih. Morda ste tudi že slišali za povezavo rdečega mesa z rakom. Ko je bila ta povezava ugotovljena, znanstveniki niso delali razlik med navadnim zrezkom in hitro prehrano, kar pomeni, da so nasičene maščobe, ne pa meso, vzrok za rakava obolenja.

Še en zdrav način za znižanje ravni testosterona je intenzivna vadba. Če ste zagrizen tekač, plavalec, kolesar ali kaj podobnega, se lahko zgodi, da boste trpeli za zmerno “gonadopavzo” – to je moški ekvivalent ženskim težavam z menstruacijo v obdobju težkih fizičnih obremenitev. V neki raziskavi so dokazali, da imajo moški, ki na teden pretečejo sto ali več kilometrov, za 20 % nižjo raven testosterona od povprečja. Raziskava namiguje na to, da tak padec ni posledica nedelovanja testisov, temveč zmanjšane zmožnosti hipofize, da bi modom sporočila, naj vendarle začno izdelovati testosteron. Na srečo aerobnih navdušencev se da padec ravni testosterona omejiti z dvigovanjem uteži. Hud napor zaradi želje po rasti mišic deluje kot naravni pospeševalec nastajanja testosterona, zato so težki treningi z utežmi neke vrste zdrava naravna injekcija testosterona.

Vse to je zapleteno, toda preprosto povedano je takole: potrebujemo zelo velik napor ob veliki intenzivnosti, da testosteron sporoči telesu, naj poveča mišično maso. Aerobne vaje tega ne morejo narediti. Prav tako le nekaj lahkih serij ni dovolj. Za sprožitev mišične rasti so potrebne težke in intenzivne vaje za celotno telo. Osredotočite se na te vaje: počep, mrtvi dvig, potisk s prsi, veslanje v predklonu (ali sede) in potisk nad glavo. Če imate dovolj časa, jim lahko dodate še vaje za manjše mišične skupine, denimo trebušnjake, pregib bicepsa, vaje za meča in podobno. Dva do tri tedne izmenjujte način treniranja – enkrat delajte manj ponovitev z velikimi težami (štiri serije s petimi ponovitvami), drugič spet več ponovitev z manjšimi težami (ena serija z 12 do 15 ponovitvami). Zadnja leta se vedno bolj uveljavlja vadba z eno serijo in eno ponovitvijo, pri kateri se uteži sploh ne dviga, ampak se veliko obremenitev zgolj drži pet do deset sekund (statična kontrakcija). Tako se telo izredno izčrpa, hormoni pa menda kar švigajo po ožilju. Prav tako je pomembno, da po težkem treningu počivate, saj lahko pretreniranje zaustavi proizvodnjo testosterona. Med treningi počivajte najmanj štiriindvajset, še raje pa oseminštirideset ur.

Noben trening ali mastna beljakovinska prehrana pa vam ne bosta pomagala pri zviševanju testosterona, če boste pretiravali z alkoholom, saj ta zavira njegov nastanek. Za to je dovolj že kozarec vina ali piva na dan. Če že en sam kozarček rujnega zniža raven testosterona, pomislite, kaj naredi redno popivanje.

Zdaj veste, kako pomembno vlogo ima v našem življenju testosteron, kako ga zvišati in kako znižati, najboljša pa je zmernost – pri hrani, pijači in treningu.

Peter Kapele