Finančni nasvet: Prehitimo svojo prihodnost

Finančni nasvet: Prehitimo svojo prihodnost (foto: Profimedia) Profimedia
29. 12. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Si lahko predstavljate, kaj bi v finančnem svetu pomenilo prehiteti svojo prihodnost? Ne? Potem je prav, da si podrobneje pogledamo tokratni recept.

Ljudje zelo redko razmišljamo o tem, kaj bo čez 10, 20 ali 30 let, saj se nam to obdobje zdi še tako zeloooo daleč. In tudi kaj prijetno ni razmišljati o tem, če smo iskreni. Pa vendar obstajajo obdobja v življenju, na katera bi dejansko morali misliti že toliko let prej. Tukaj govorimo predvsem o pokojnini, šolanju otrok, “kaj pa če” dogodkih itn. In zakaj bi morali na te dogodke misliti že toliko prej? Ker bomo sicer lahko prepozni. Ja, marsikdo je že na lastni koži občutil, kaj pomeni biti prepozen. Recimo, da prej ne poskrbiš za svojo pokojnino, ne razmišljaš o tem, da ti bodo morda prihodki kdaj upadli ali pa da se ti bo povišal obrok kredita. In da ne govorimo o tem, da te na poti do tvojih ciljev doleti kakšna bolezen.

Pomembno je, da že danes razmišljamo o svoji prihodnosti. Tisti lepi, ko nam ni treba skrbeti za denar, ko bomo varni in pripravljeni na vse nepredvidene dogodke. Vsi tisti, ki smo danes v aktivni dobi svojega življenja, se zavedamo in si ne nazadnje tudi želimo čim prej preiti v 'pasivno' dobo, kajne? V obdobje, ko nam ne bo več treba vsak dan hoditi v službo, se obremenjevati s tem, ali bomo prihodnji mesec dobili plačo ali smo lahko na bolniški ali ne .... Prav bi bilo, da bi bilo za vse to že v osnovi poskrbljeno ali celo bolje, da bi država že za to poskrbela. A saj vemo. Marsikaj bi lahko bilo, pa ni. Zato je pomembno, da vajeti prevzamemo v svoje roke, ne čakamo na nikogar in sami poskrbimo za to, da bo naša prihodnost svetla.

Zato ne čakajmo na to, da nam bodo drugi povedali, kdaj in pod kakšnimi pogoji lahko prenehamo delati za denar. Danes poglejmo, kje na svoji poti smo in kaj nam manjka, da bi čim prej prišli do tega cilja. Pojdimo lepo po vrsti ... Najprej zaščitimo vse, kar se zaščititi da – sebe, svoje bližnje, svoje premoženje in začnimo varčevati za prihodnost. Prej se bomo tega lotili, lažje bomo cilj dosegli. Nihče od nas si ne želi, da bi pri npr. 50 letih izvedeli, da nas čez 10 let čaka finančni šok – ko bomo namesto današnjih npr. 1.000 evrov plače prejemali morda 500 evrov pokojnine. Pri čemer pa se stroški življenja ne bodo razpolovili, temveč bodo kvečjemu naraščali.

Torej, nikar ne čakajmo na spremembo sistema, višjo plačo ali kakšen drugi dejavnik, ki bi nam lahko izboljšal trenutno situacijo in situacijo v prihodnje. Začnimo prehitevati svojo prihodnost že danes. Saj vemo, če česa ne moremo zavrteti nazaj, je to čas.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri