Prijateljica ji je pripela TAKŠNO priponko in njeno življenje se je postavilo na glavo

Prijateljica ji je pripela TAKŠNO priponko in njeno življenje se je postavilo na glavo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 10. 2022

Vsi poznamo tistega prijatelja, ki rad povzroča dramo. Je tudi v vaši družbi?

Po nekem pravilu naj bi bili skupek petih oseb, s katerimi preživimo največ časa. Kako pomembno je, komu namenite čas, veste tudi sami, ko se po druženju z določeno osebo počutite poživljeno ali pa izčrpano. Izberite tiste, ki vam prinašajo pozitivno energijo.

Tokrat imamo za vas zgodbo o tem, kako jo je prijateljica označila za "poosebljeno dramo" in kaj takšna priponka lahko naredi človeku. 

"Tega mi ni rekla direktno, a govorice so potovale in nazadnje prišle do mene. Gre le za to, da je s tabo preveč drame, mi je povedala. Besede so mi zlezle pod kožo in mi niso dale miru. 

Saj poznate tiste oboževalce drame: dramo ustvarjajo iz vsake situacije, vedno igrajo vlogo žrtve in se postavljajo v središče pozornosti. Ob njih ste izčrpani in ne želite jih povabiti na naslednje srečanje. 

Zato je bila ta priponka zame kot udarec v obraz. V trebuhu se mi je naredila kepa. 

Naj dodam nekaj konteksta. 

Vsi smo bili izjemno mladi (jaz in skupina prijateljev, ki so me označili za preveč dramatično). Za mano je bil težek razhod in ob prebolevanju razdrtega razmerja sem posegla tudi po alkoholu in hodila v klube. Moje telo se je spreminjalo, ker sem se borila z motnjami hranjenja. Diagnosticirali so mi tudi anksioznost in depresijo. 

Bila sem čustvena razvalina in vem, da z mano takrat ni bilo najlažje živeti in se družiti. Življenja nisem imela pod nadzorom. Takrat smo se s prijatelji počasi odtujili, a še vedno sem jih imela rada in mislila sem, da čutijo enako. 

Vendar so naredili še več korakov stran od mene, zato sem jih vprašala, kaj je narobe. Preveč drame, so rekli in kar tako so čez noč izginili iz mojega življenja. 

Nič ni narobe s tem, da postaviš meje ali se oddaljiš od nekoga, ki se ti zdi toksičen. Ampak obstajajo lepše besede, s katerimi to sporočiš. Razlog o drami izvira iz mladih let, ko nismo vedeli nič bolje. Zaradi depresije in anksioznosti enostavno nisem morala biti boljša prijateljica. 

Če se ne bi ukvarjala z vsemi temi težavami, me besede mogoče ne bi tako prizadele. V tem primeru pa so se usedle globoko vame in zamajale mojo samozavest in samopodobo. 

Tudi v naslednjih letih sem se obremenjevala s tem, da ne bom enostavno preveč za vse nove ljudi, ki jih spoznam. 

Sedaj z leti in izkušnjami vem, da morda ni bilo mišljeno tako in da si ne smem toliko jemati k srcu. Celo bolje je bilo, da smo se s prijatelji razšli, če se nismo več razumeli. 

Zavedam pa se tudi moči, ki jo imajo priponke, ki jih kar tako mečemo naokrog.

Naredijo lahko veliko škode zato dvakrat premislite, preden jih izustite. Ali lahko še kako drugače poveste, kar vas teži? Druga oseba se lahko počuti zelo slabo, verjemite meni - dramatični prijateljici

Vir: Mamamia