Ko ljubezen zamre: 7 najpogostejših razlogov, zakaj se pari razidejo

Ko ljubezen zamre: 7 najpogostejših razlogov, zakaj se pari razidejo (foto: Profimedia) Profimedia
18. 9. 2023

Tudi močna razmerja lahko kdaj preidejo na nevarno obomočje in se dotaknejo možnosti razhoda. Statistike pritrjujejo, da se kar 40 odstotkov prvih zakonov v 15 letih konča v pisarni ločitvenega odvetnika, pri naslednjih zakonih pa se ta odstotek le še povečuje. 

V težnji, da bi razloge za razhode bolje razumeli, je Forbesov svetovalec naročil raziskavo, v kateri je sodelovalo 1000 razvezanih zakoncev, da bi ugotovil, kaj povzroča največ zakonskih nesoglasij. V nadaljevanju delimo nekaj nekaj razlogov za ločitev.

Najpomembnejši razlogi za razhod:

Različne vrednote

Nobeno zakon ni brez konfliktov, vendar se lahko nesoglasja hitreje razrešijo, če imata s partnerjem močan občutek za skupne vrednote. Te lahko služijo kot temelj zdravega reševanja prepirov. Meredith Silversmith, licencirana zakonska in družinska terapevtka, ter soustanoviteljica in direktorica podjetja Nassau Wellness Marriage and Family Therapy, pravi, da se pari lahko znajdejo v "scenariju razdora", ko se ne strinjajo glede enega ali več pomembnih vprašanj.

Prehitra poroka ali poroka v rani mladosti

Deset odstotkov anketiranih parov pravi, da je bila prehitra poroka glavni razlog, ki je prispeval k ločitvi. Če se ljudje poročijo še premladi, lahko posameznik ali oba še nista povsem odkrila svoje identitete in želja, kar vodi do sprememb, ki sčasoma povzročijo nezdružljivost.

»Poroka v mladosti lahko povzroči ločitev, če par nima dovolj časa, da bi se spoznal, preden skočita v zakon ali ugotovita, da sta njuni ideji o življenju in partnerstvu nezdružljivi,« pojasnjuje Gary Tucker, licencirani psihoterapevt z D'Amore duševno zdravje.  

Pomanjkanje zavzetosti za razmerje

Pomanjkanje zanimanja in zavzetosti svojemu razmerju lahko poročenima povzročita vrsto težav. 23 odstotkov anketiranih parov je dejalo, da je to glavni vzrok za njihovo ločitev. »Pomanjkanje predanosti se lahko kaže kot čustvena oddaljenost ali izogibanje odgovornostim,« pojasnjuje Lindsey Ferris, terapevtka in lastnica skupinske prakse Talk Heal Thrive.   

Finančne razlike  

Finance so dejavnik, ki lahko močno vpliva na razmerje, še zlasti, če ostajajo velike razlike v potrošniških navadah in finančnih ciljih, pravi Ferrisova. 24 odstotkov parov je dejalo, da so njihove denarne težave vplivale na njihovo odločitev za ločitev. »Pari bi morali ustvariti proračun, skupaj določiti finančne cilje in odkrito komunicirati o denarnih zadevah. Iskanje finančnega svetovanja ali nasveta strokovnjaka lahko prav tako zagotovi jasnost in usmeritev,« dodaja strokovnjakinja.  

Preveč konfliktov v odnosu

Kar 31 odstotkov ločenih parov je v raziskavi poročalo, da je njihov odnos poln konfliktov. Četudi so nesoglasja del vsake zveze, vzdušje nenehnih prepirov lahko usodno vpliva na zvezo. Preveč konfliktov lahko izčrpa tudi najbolj odporne posameznike in v odnos vnese negativnost.

Pomanjkanje intimnosti

Ena izmed pomembnih komponent zveze je tudi intimnost. Telesna bližina in čustvena intimnost pomagata ločiti romantična razmerja od drugih odnosov. 31 odstotkov anketiranih parov je dejalo, da je pomanjkanje intimnosti povzročilo razpad njihovega zakona. »Pomanjkanje intimnosti lahko privede do poslabšanja odnosa in na koncu do ločitve. Intimnost sicer ne zajema samo spolne bližine, ampak tudi čustveno povezanost, zaupanje, medsebojno spoštovanje in globoko razumevanje.« pravi Connor Moss, terapevt pri Pacific Psychotherapy.

Pomanjkanje družinske podpore

Razlog za rahod je tudi pomanjkanje družinske podpore, ki ga je navedlo 43 odstotkov parov. »Kadar par ne dobi potrebne podpore s strani družine, to ustvari občutek izolacije,« pojasnjuje Laura Wasser, strokovnjakinja za družinsko pravo in vodja oddelka za razvoj razvez pri spletni strani Divorce.com. Pomanjkanje partnerjeve podpore je med drugim tudi eden izmed najpogostejših razlogov, zaradi katerega pari končajo svoje zveze. 

Vir: bestlifeonline.com

Preverite tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Sandi Zajc in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o usodnih avgustovskih poplavah, poslanstvu gasilca in kdo je, ko sleče svojo uniformo

Pogovoru prisluhnite tukaj: