Romantične geste, ki lahko dosežejo nasproten učinek

Romantične geste, ki  lahko dosežejo nasproten učinek (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Ljubezen sploh ni enostavna.

To spoznamo že takoj, ko se prvič zaljubimo in vidimo, da običajno čisto nič ne gre tako, kot smo si zamislili. In vendarle je ljubezen čudovita. Srečo ustvarja v najmanjših skupnih trenutkih, recimo takrat, ko ob pol polnoči ležita brez hlač na kavču, da bi ob vinu in pokovki pogledala serijo slabih filmov. In če se ljubezen lahko skriva v tako sramežljivo skromnih trenutkih, morda res ni potrebno, da jo izražamo s pretiranimi in v Hollywoodu vse prevečkrat opevanimi romantičnimi gestami, ki v resnici lahko dosežejo ravno nasproten učinek.

Poljubljanje v javnosti

Se tudi vam zdi, da je strastno poljubljanje v javnosti sprejemljivo le tja do 16. leta starosti? V bistvu ni sprejemljivo niti takrat, ampak s hormoni nabit 16-letnik bi se poljubljal s keramično ploščico, če bi bil prepričan, da je keramična ploščica skrivno zaljubljena vanj. Starejši ko smo, bolj se zdi poljubljanje v javnosti neprimerno, ker slinasto lizanje jezika druge osebe na avtobusu ali sredi Prešernovega trga se nekako ne zdi v skladu z urejenim življenjem, službo in obveznostmi.

Morda se v tem skriva neko moje osebno konservativno načelo, a vseeno se verjetno vsi strinjamo, da je strastno poljubljanje precej neudobno in moteče za vse prisotne. Seveda se v filmih zdi simpatično in romantično, ampak samo zato, ker v ozadju igra s čustvi nabita orkestralna glasba. Te pa v resničnem življenju nimamo, zato se sliši predvsem cmokanje in vzdihovanje. Vmes morda nekje v ozadju zakriči otrok in pozvoni kolesarski zvonček. Malce drugačna slika romantike, torej.

Eksplozivna romantična presenečenja

Ali obstajajo trenutki, ko je pretirano javno presenečenje v kakršnikoli obliki dejansko opravičljivo in smiselno, ker jaz osebno ne poznam primera, kjer to ne bi bilo zgolj neprijetno in čudaško? Recimo - ste kdaj pomislili, da bi svoji dragi zapeli podoknico? Boljše vprašanje bi verjetno bilo, ali je beseda podoknica v 21. stoletju sploh še legalna? Ali pa – ste kdaj naleteli na priložnost, ko bi lahko tekli za nesojeno izbranko skozi letališče/po ulici in kričali, da vam pomeni vse na svetu in da je
edina prava ljubezen vašega življenja? Saj veste, tako kot v vsakem drugem romantičnem filmu.

Kaj pa tista manjša presenečenja? Če recimo na zmenek prinesete rožico. Se vam sliši romantično ali morda tudi vi razmišljate, kaj bo potem ona celo noč počela s tem cvetom? Naj ga pospravi v torbico ali naj ga nosi s seboj in, bog ne daj, pozabi na kakšni klopci? Romantična presenečenja se največkrat zdijo romantična samo na papirju. Ideja je ljubka in unikatna, a tisto najboljše (in celo uporabno) romantično presenečenje bo na koncu verjetno to, da namesto nje zložite posodo v stroj in ji pomagate nesti vrečke iz avtomobila v stanovanje.

Prekinitev poroke

Hollywood nas uči, da ni nič bolj romantičnega kot prekiniti poroko in izpovedati svojo do zdaj skrito ljubezen ženinu ali nevesti. Kot da je nadvse romantično, če od vseh trenutkov na časovni premici poznanstva z želeno osebo izbereš vrhunec njene poročne ceremonije, da ji izpoveš svojo skrito ljubezen in potem ob prisotnosti njenih in njegovih šokiranih sorodnikov pričakuješ, da bo to popolnoma spremenilo tok dogajanj v tvojo korist.

Sicer dvomim, da je kdo že kdaj prekinil poroko, ker se ni strinjal s tem, kar se dogaja pred oltarjem, a obenem tudi dvomim, da ne obstaja nekdo, ki je na to vsaj pomislil. Češ, morda bom pa jaz tisti, ki se mu bo zgodil hollywoodski trenutek v resničnem življenju. A zelo verjetno je, da če to dejansko storiš, namesto bučnega aplavza in solz sreče prejmeš zgolj sodno prepoved približevanja.

Nenapovedan obisk na drugem koncu sveta

Ona sedi na vrtu newyorške kavarnice, srka svojo jutranjo kavo, ko nenadoma zasliši, da nekdo kliče njeno ime. Dvigne pogled izza orjaškega rogljiča z dvojno čokolado in uzre svojega novopečenega izbranca. Sicer sta se pred dvema tednoma poslovila, ker je ona morala na poslovno potovanje, in sta sklenila, da se spet ujameta, ko se vrne domov. Ampak ne. On je imel boljšo idejo. Kupil si je vozovnico za New York in se nenapovedano vrgel v njeno življenje onstran Atlantika. Ona je seveda v tem videla čudovito ljubezensko gesto in se mu nemudoma vrgla v objem, saj je že tako ali tako ves čas mislila samo nanj.

Saj se šalim. V bistvu ji je spodnja čeljust za dve minuti obvisela v mirujočem stanju, nakar mu je poskušala kar čim bolj mirno razložiti, da to ni bila najbolj pametna ideja, ker je ona tu poslovno in ima vnaprej nastavljen urnik in delovne procese, spi pa v hotelu, ki ji ga plačuje njena služba in ne more zdaj kar tako gostiti še enega pribežnika. Medtem pa je globoko v sebi dušila krike panike, ker ji ob vsem tem ni bilo čisto jasno, kako je vedel, da jo bo našel v točno tej kavarni ob točno tej uri?

Foto: Profimedia