S temi dejanji škodite svojemu razmerju

S temi dejanji škodite svojemu razmerju (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2017

Spori v razmerju niso nič nenavadnega in se dogajajo v dobrih ter slabih zvezah. Poskrbite pa, da s temi dejanji ne boste zanetili nepotrebnega kreganja. Naredite lahko večjo škodo, kot izgleda na začetku.

Če počnete naslednje stvari, obstaja velika verjetnost, da boste zanetili spor:

1. Ponudite odziv, ne da bi se partner strinjal

Podobno je situaciji, ko ponudite nasvet, ko nihče ne prosi zanj. Ko se partner znajde pred velikim problemom ali je storil napako, ste zaskrbljeni in želite ponuditi vso vašo pomoč. Vendar včasih prva stvar, ki jo potrebuje, ni modrovanje in citiranje nasvetov, ampak poslušanje in razumevanje. Pustite sorodni duši, da pove, kar jo teži in pri tem skušajte zadržati vse komentarje, ki se vam utrnejo v mislih. Najprej ponudite tolažbo in objem, potem pa vprašajte, ali partnerja zanima, kaj si vi mislite o vsem tem. Če je vajino razmerje trdno, bo odgovor pritrdilen. Takrat delite svoje misli, vendar izbrano in previdno, saj je oseba ranljiva in verjetno ni pripravljena sprejeti  velikih zalogajev. Tokrat naj vaš odziv počaka do konca, saj niste vi tisti, ki ima problem.

2. Sploh ne ponudite odziva

Enkrat je prehitro, drugič prepočasi. Kako sploh najti ravnovesje? Pri prejšnjem koraku je govora o ponujanju nasvetov, ko jih nihče ne potrebuje, tokrat pa lahko napako naredite tudi, če ne ponudite odziva. Kako bi se počutili, če bi partnerju povedali prigodo, ki vas je razočarala in spravila ob živce, on pa bi samo stal v tišini in kimal? Verjetno bi si od njega želeli kakršenkoli odziv: odobravanje ali nestrinjanje, da le spregovori in deli mnenje o pereči temi. Enako morate storiti vi. Naj sorodna duša ve, da jo poslušate in ji stojite ob strani. Vendar naj bo mnenje iskreno in ne nekaj, kar bo povšeči partnerju. Bolj bo cenil/a resnico kot pretvarjanje, ki bi mu/ji sicer bilo všeč, a se na dolgi rok ne izplača.

3. Zanemarjate njegova/njena čustva, ko vas potrebuje

Razpoloženje se čez dan pogosto spreminja, saj je prisotnih veliko dejavnikov, ki vplivajo na nas. Dan se lahko začne pozitivno ob skodelici kave in jutranjem klepetu ter poljubom, ko odidete skozi vrata. Na poti v službo vas preseneti avtomobil, ki zapelje v lužo čisto blizu pločnika. Mokri ste do kolen in s seboj nimate rezervnih oblačil. V službi šef od vas pričakuje veliko v zelo kratkem času, poleg tega je tu novi sodelavec, ki se vam ne dopade preveč. Domov pridete ogorčeni in vse kar si želite, je nekdo, ki se mu lahko izpoveste in vas spravi v dobro voljo. Natanko to potrebuje tudi vaš partner. Tudi on/a se vsak dan spopada s stresom, zato morata oba včasih biti tista oseba, ki prisluhne. Na tekočem bodite tudi z drugimi stvarmi, ki se dogajajo v njegovem/njenem življenju. Posvetite se mu/ji, ko se skrega s prijatelji, je žalosten/žalostna, razdražen/a … Nudita si oporo tudi v temnih obdobjih.

Preberite tudi: