Šarma se lahko tudi naučite: 7 korakov, da vsakogar ovijete okoli prsta

Šarma se lahko tudi naučite: 7 korakov, da vsakogar ovijete okoli prsta (foto: Shutterstock) Shutterstock
23. 11. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Simpatičnost ima številne prednosti: simpatični ljudje hitro premagajo konflikte z nasmeškom, poklicno hitreje napredujejo in lažje sklepajo prijateljstva. 

Študije dokazujejo, da medosebni odnosi vplivajo celo na našo življenjsko dobo. Nekateri ljudje so nam takoj simpatični – kako jim uspe? Korak za korakom se tudi vi lahko naučite šarma.

Pogostejše zahvaljevanje

Darilca negujejo prijateljstvo in ostanejo v spominu. Zlasti če so zgolj simbolična. Zahvala poskrbi, da osebi podarite prijetno počutje – pokažete, da jo cenite in da vam je pomembna. Če bo treba, vam bo v prihodnosti rade volje priskočila na pomoč.

Jasnejše komuniciranje

Kdor se vrti kot mačka okoli vrele kaše, povzroči številne nesporazume. Taki ljudje so videti tudi negotovi. Raje govorite jasno in nedvoumno, počasi z odmori ter izpustite nepotrebne metafore.

Zabeležite si rojstne dneve

Najbolje bo, da si jih vnesete v koledar. Za vaše prijatelje, kolege ali družinske člane je njihov rojstni dan prav poseben dan in si želijo biti v središču pozornosti. Kdor se nas spomni na ta dan, kaže zanimanje.

Zrcalna tehnika

Znanstveniki govorijo o 'resonančnem fenomenu': če nam je nekdo simpatičen, ga nezavedno posnemamo. Subtilno zrcalimo gestiko in mimiko. Tako se lahko naučite tudi šarma.

Aktivno poslušanje

Aktivno poslušanje ima dvojni pozitivni učinek: vaš sogovornik se počuti spoštovanega, vi pa si nabirate točke simpatičnosti.

Prošnja za nasvet

Kdor deli nasvete, ne da bi ga zato prosili, deluje kot vase zagledani pametnjakovič. Toda vsi radi dodamo še svoj piskrček in občasno ponudimo nasvet. Ponudite ga, ko začutite, da si ga oseba želi.

Uporaba imena

Kako je že ime novi sodelavki? Če si ne zapomnimo imena, s tem kažemo na podcenjevanje osebe. Zapomnite si ime in osebi tako sporočajte, da vam je mar zanjo.

Fotografiji: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri