Se nahajate v toksičnem prijateljstvu?

Se nahajate v toksičnem prijateljstvu? (foto: profimedia) profimedia
30. 11. 2018

Ko se vam zdi, da prijatelj ni več oseba, na katero se lahko zanesete in ji zaupate …

Prijatelj naj bi bil nekdo, ki vam vedno stoji ob strani. Njemu lahko zaupate največje skrivnosti in on vas razume tudi takrat, ko drugi dvomijo o vaših dejanjih. Če niste prepričani, da je najboljši prijatelj še vedno oseba, na katero lahko vedno računate, preverite znake, ki kažejo, da je prijateljstvo postalo toksično.

Dobro novico raje zaupate komu drugemu

Včasih je bil najboljši prijatelj prvi, ki ste ga obvestili o povišici, novem razmerju in drugih dobrih novicah. Ko se vam sedaj zgodi kaj lepega, pa ni več na seznamu oseb, ki jih najprej obvestite. Morda ste kaj celo zadržali zase in se odločili, da bo bolje, če česa ne delite z njim. To počnete zato, ker ne želite negativnega odziva, kot je ljubosumje ali kritika. Želite si, da bi bil nekdo vesel za vas in vam čestital, od prijatelja pa tega že dolgo niste dobili.

Čutite, da vas prijatelj nenehno obsoja

Kar naenkrat dnevno slišite kritiko na svoj stil oblačenja, darilo, ki ste ga izbrali, je neprimerno, ko ste se znašli pred veliko odločitvijo, ste ravnali narobe … Ste kdaj sploh naredili kaj prav? Prijatelj najde napako v vsakem vašem dejanju in imate občutek, da sprejemate napačne odločitve. Pa ni tako. Še vedno se znate potruditi in dosegate visoko zastavljene cilje, le prijatelj ne najde več spodbudne besede za vas. Moral pa bi imeti vlogo nekoga, ki vas spodbuja na poti in opominja, koliko zmorete. Verjetno se za vsem tem skriva ljubosumje, ki ne dopušča, da bi ostali bili srečnejši in imeli več.

Prijateljstvo je enostransko

Vedno ste vi tisti, ki prvi pokliče, organizira izlet ali povabi na skodelico kave. Vlagate svoj čas in energijo, zato je logično, da bi prijatelj počel enako. Pa tega ne opazite. Naredite preizkus, ki bo pokazal, ali je vajino prijateljstvo enostransko: Tokrat ne bodite vi prvi, ki pošlje sporočilo ali pokliče. Čakajte na prijateljev pozdrav in povabilo. Če se običajno slišita vsak teden, med preizkusom pa ni ne duha ne sluha o prijatelju, je v vajinem odnosu nekaj hudo narobe. Je vredno, da se še trudite, če prijatelj tako zlahka pozabi na vas?

Pogovori se vedno vrtijo okrog prijatelja

Začnete pripovedovati o nedeljskem izletu, nakar prijatelj prevzame besedo in razloži vse o tem, kje je bil in kaj je počel na tisti dan. Nadaljujete s pogovorom o svoji službi, vendar spet vskoči prijatelj, ki potoži o opravljivih sodelavcih. Kadarkoli načnete novo temo ali razlagate o svojih izkušnjah, vas prekine prijatelj s svojimi zgodbami o tem in onem. Zdi se vam, da ne pridete več do besede, ko pa si uspete izboriti nekaj minut, vas prijatelj tako ali tako ne posluša. Oseba je usmerjena predvsem vase, zato ji je pomembno, da se tudi vsi pogovori vrtijo okrog nje.

V družbi prijatelja sprejemate slabe odločitve

Prenehali ste s kajenjem, vendar ste na zabavi prižgali cigareto, ker vas je k temu spodbudil najboljši prijatelj. Ali pa je morda vztrajal, da spijete še en kozarec vina, čeprav ste morali voziti do doma. Morda vam je že kdo omenil, da se v družbi prijatelja spremenite in sprejemate slabe odločitve, ali pa ste to opazili sami. Prijatelj verjetno išče “partnerja v zločinu”, torej nekoga, ki bo sprejel enake slabe odločitve, zato da se bo sam počutil bolje. Z osebo se pogovorite in po potrebi prekinite druženja.

Vedno vlada negativna energija

Čeprav ste po naravi optimistična in vesela oseba, v družbi prijatelja vedno izgubite upanje. V vsaki stvari mu uspe najti nekaj slabega. Slišite pritožbe o vedenju natakarjev v restavraciji, kjer ste praznovali svoj rojstni dan. O svoji novi obleki ne dobite komplimenta, ampak pomisleke o kroju in izgledu. Ne dobite čestitk ob zaključku šolanja, ampak negativen pogled na trg dela in možnost zaposlitve. Po druženju s prijateljem ste slabše volje, kot ste bili prej in svet se vam naenkrat ne zdi več tako čudovit.

Preverite tudi: