Se nasprotja res privlačijo?

Se nasprotja res privlačijo? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 8. 2016

Je trajnost sreče odvisna od tega, v čem smo si s partnerjem podobni in v čem ne? Poglejmo.

Podobno se druži s podobnim ali nasprotja se privlačijo. Pri nekaterih parih to začutiš instinktivno: sijajno se ujemajo. Toda kaj to pravzaprav pomeni? Kdaj se par tako dobro ujema, da ima možnost trajne sreče? Vprašanje, za katero obstaja tudi odgovor: potrebuje primeren koktajl podobnosti in nasprotij.

Zvestoba

Gre za nekaj, za kar je še posebej pomembno, da sta partnerja enotnega mnenja in pogledov. To je zvestoba. Kaj je dovoljeno? Kaj gre predaleč? Za nekatere je preveč že nedolžno spogledovanje, čeprav ne pride do telesnega stika. Drugim se zdi povsem v redu celo poljub z nekom.

Na žalost se mnogo parov o tem ne pogovarja, kar je po mnenju psihologov napaka. O tej pomembni temi se je treba pogovoriti. Zares prepričani in varni se namreč počutimo le takrat, ko vemo, da partner zvestobo razume na enak način kot mi sami.

Več: 4 znaki, na katere bodite pozorni, če ste v skrbeh za svoje razmerje

Finance

Varčevanje za prihodnost, sklepanje zavarovanj, vodenje družinskih izdatkov? Če je vse to za nekoga nekaj povsem normalnega, za drugega pa vrhunec pedantnosti, so konflikti že predprogramirani. Pari se namreč najpogosteje prepirajo o tem ljubem denarju.

Vsekakor se morata sporazumeti o toleranci in kompromisih.

Izobrazba

Če se eden od partnerjev izjemno dobro spozna na mnogo življenjskih področij, je to lahko praktično. Toda drugi partner se lahko ob tem hitro počuti manjvredno. Morda ga partner celo poučuje. Idealno je, če imata oba podobno veliko strokovnih znanj – na različnih področjih. Potem se lahko dopolnjujeta.

Čut za organizacijo

Kaotični se zaljubi v fanatika za red? No, vsaj eden bo počistil nered. Sicer drži, vendar le glede pospravljanja stanovanja. Dolgoročno pa je odnos obremenjen, če partnerja nimata podobnih predstav. Eden se počuti ujetega, drugi pa kot tepec, ki kar naprej nekaj čisti in pospravlja.

Potreba po bližini

Baje so ženske tiste, ki bi s svojimi dragimi najraje počele vse. Ves dan bi se lahko stiskale in crkljale ter se pogovarjale o mislih in občutkih. Obstajajo pa tudi odnosi, v katerih ima veliko potrebo po bližini ON.

Ne glede na vse: če so pričakovanja različna, pride do velikih razočaranj – ali pa občutka stiske.

Vestnost

Gre za vrednote, za to, kar cenimo ali pričakujemo od drugih ljudi: točnost, zanesljivost – stvari, ki vsakomur nekaj pomenijo. Vprašanj je le, kaj je točnost? Da si do minute točen? Ali pa je v redu, če zamudiš 10 minut? Pari, ki na to vprašanje odgovorijo podobno, imajo velike možnosti za srečen odnos.

Preberite: 10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle

Drobne razlike

Dominanca

Če želita oba partnerja odločati, kaj bosta počela, bosta več časa preživljala v boju za prevlado kot pa v lepih trenutkih in doživetjih. Bolje je, če je eden malce bolj popustljiv in lahko reče: "Odloči ti." Seveda pa je pri tem pomembno, da ne pozabi na lastne potrebe.

Konfliktnost

Harmonija je pomembna, toda o določenih stvareh se je treba pomeniti. Pri dveh konfliktnih osebah bo to zelo težko. Med dvema razgretima glavama bo vedno vladal napet boj. Boljša je torej mešanica obeh značajev.

Spontanost

Eden načrtuje zadržano, drugi prinaša življenje, ščepec norosti in zaletavosti. Sijajna kombinacija.

Več: 4 sramotne situacije, ki jih morata prestati kot par

Temperament

So ljudje, ki si vse zelo vzamejo k srcu. Pogosto so žalostni, včasih pa vriskajo od veselja. Psihologi jih označujejo za čustveno labilne. Zanje je izjemno pomembno, da najdejo nasprotje, ki je bistveno bolj stabilno. Bolj uravnoteženi partner daje impulze, ki odprejo njegovo srce, tisti bolj čustveni del dvojca pa se lahko nauči razviti nekaj zdravih 'bodic'.

Interesi

Skupni cilji in hobiji so sicer pomembni. Vsaki zvezi pa dobro dene, če imata partnerja tudi različne strasti. To poskrbi za snov za pogovore in nove impulze ter obema omogoči, da razširita svoja obzorja. Skupaj – to je dodaten bonus. Študije so namreč pokazale, da dolgoročno par povezujejo predvsem skupna doživetja.

Formula 70-30

Veliko psihologov meni, da je optimalnih 70 % podobnosti in 30 % različnosti. Če sta si partnerja preveč podobna, grozi dolgočasje – in nezvestoba. Seksualno privlačen je namreč tisti, ki je drugačen od nas samih. To je povezano z biologijo: instinktivno iščemo partnerja, ki ima povsem drugačen biokemični profil, tako da ima potem naraščaj večje možnosti za preživetje. Pomembno je sicer, da se partnerja ujameta v osnovnih vrednotah.

Preberite še: Kakšen je resnični ljubimec?