Seks je tveganje

2. 1. 2010

Mogoče večje, kot si mislite. S tem, ko z zabave v posteljo pripeljete neznanko za eno- ali večnočno avanturo, tvegate kot pri igranju ruske rulete.

Spolno prenosljivih bolezni je preveč, da bi jih ignorirali. Kakšne so možnosti, da staknete katero izmed njih? Preberite si nekaj dejstev o najnemarnejših boleznih, ki prežijo na vas med seksom.

Herpes

Je ena izmed najbolj razširjenih spolnih bolezni: z njim je okuženih na milijone ljudi. Virus vas ne bo ubil (izbruhi so ozdravljivi), vendar ga boste imeli za vedno in ženske bodo za vedno odklanjale seks z vami.

Opozorilo

Kondomi ne pomagajo povsem, saj je za prenos okužbe dovolj že stik z okuženo kožo, ki je lateks ne pokrije.

Zaščitite se

Ne seksajte s partnerico, ko jo napade bolezen.

Genitalne klamidije

So v razmahu. Najbolj črni scenariji napovedujejo, da se lahko na zahodu vsaj polovica spolno aktivnih žensk do svojega 30. leta okuži s klamidijami, bakterijami, ki naselijo celice.

Opozorilo

75 odstotkov žensk (in polovica moških) nima znakov okužbe in se nikoli ne zdravi. Če jo prenesete na part­ne­­rico, lahko pri njej povzročite neplodnost.

Zaščitite se

Uporabite kondom.

Sifilis

Bolezen ni preveč razširjena, mogoče jo je preprosto prepoznati in je ozdravljiva z enim samim odmerkom penicilina, če jo začnemo zdraviti v roku enega leta od okužbe. V Sloveniji je sifilisa zelo malo.

Opozorilo

Leta 1994 je bila pri nas zaznana manjša epidemija – verjetnost, da zbolite za sifilisom, se je tisto leto po­­ve­­ča­­la za 18-krat glede na šest­­deseta leta in je ostala visoka nadaljnjih pet let. 62 odstotkov primerov okužb je bilo v tujini, od tega 73 odstotkov v Ruski federaciji oziroma novih neodvisnih državah nekdanje Sovjetske zveze. Več kot dve tretjini obolelih je bilo moških, največ avtoprevoznikov.

Zaščitite se

Uporabite kondom.

Gonoreja

Ta ni bila deležna velike pozornosti od konca druge sve­­tovne vojne. Povzroča pekoče uriniranje, najpogostejša pa je pri mlajših ženskah (najstniška in zgodnja dvajseta leta).

Opozorilo

Pri moških je gonoreja povezana z epididimitisom, bolečim obolenjem mod, in s težavami s prostato.

Zaščitite se

Če ste okuženi, vam bo pomagal antibiotik cipro. Se spomnite, da so ga omenjali v preplahu zaradi napada z antraksom leta 2001?

HIV

Pri nas je okužen precej manj kot en človek na tisoč prebivalcev. V letu 2009 je bilo na primer 41 novih diagnoz okužbe z virusom HIV. Najbolj izpostavljena skupina so istospolno usmerjeni moški (po podatkih je okužen največ eden na 20).

Opozorilo

Še vedno ni zdravila.

Zaščitite se

Kondomi so še vedno najboljši način, kako se izogniti okužbi z virusom HIV, uporabljali pa naj bi jih tudi med oralnim seksom.

Hepatitis B

Če ga dobite, bodite priprav­­ljeni na vse: 6–10 odstotkov okuženih razvije kronično okužbo in od teh jih 25 odstotkov umre za cirozo jeter. Na Tajskem je na primer tve­­ganje za raka na jetrih pri kronični okužbi z VHB deset­­krat večje kot tveganje za pljučnega raka pri kadilcih.

Opozorilo

Če je oseba okužena, je virus navzoč v skoraj vseh njenih telesnih tekočinah – tako obstaja možnost, da zbolite za to smrtonosno boleznijo, že če si delite zobno ščetko z okuženo osebo. V Sloveniji je ena od dveh okužb dobljena s spolnimi odnosi. Približno eden od treh okuženih odraslih nima simptomov.

Zaščitite se

Obiščite družinskega zdravnika in se cepite. Obvezno cepljenje v slovenskih osnovnih šolah je bilo uvedeno šele leta 1998, ko ste osnovnošolske klopi verjetno že prerasli.

Virus genitalnih bradavic

Večina žensk, nosilk enega izmed virusov, ki lahko povzročijo rast bradavic na spolnih organih, za okužbo ne ve. Številnim se zdijo okužbe začasnega značaja, saj obrambni sistem v telesu uniči virus, še preden lahko povzroči zdravstvene zaplete (npr. rak materničnega vratu).

Opozorilo

Primerjava: 46 odstotkov žensk v ZDA, mlajših od 25 let, je HPV pozitivnih v kateremkoli času. Z virusom naj bi bilo okuženih več kot 300 milijonov ljudi, ki pa za to sploh ne vejo.

Zaščitite se

Kondomi pomagajo, vendar tako kot pri herpesu zaščitijo le tisto, kar pokrijejo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri