Seks: Kako si pomagati pri prezgodnjem izlivu?

Seks: Kako si pomagati pri prezgodnjem izlivu? (foto: profimedia) profimedia
27. 4. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Lotimo se malce raziskovanja vzroka, zakaj je toliko žensk v najlepših letih spolno nepotešenih, nezadovoljenih. O tej veliki težavi namreč pogosto poslušam pare, ki pridejo k meni v Svetovalnico povprašat, kaj lahko naredijo, ker jima je zaradi te, na videz ne zelo pomembne težave, začel škripati tudi celoten partnerski odnos.

Mislite, da pretiravam? Da to pa res ni tako pomembno? Mnoga stoletja so moški zadovoljevali svojo spolno slo v nekaj čim krajših minutah, glede ženske potešitve pa seveda ni bilo govora. Ker to ni bilo pomembno. Sem brala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače avtorice Milene Miklavčič, da se še pred drugo svetovno voljno za moškega ni spodobilo, da bi se kaj dlje zadržal v ženski, kot je to bilo nujno potrebno za lastno zadovoljitev. Tisti, ki je malce dlje vztrajal, je bil zasmehovan kot slabič. Kaj vam ta dejstva iz ne tako davne preteklosti govorijo?

Ženska do pred nekaj desetletij ni bila smatrana za enakopravno spolno bitje, kot se to govori za moškega, ki mu ta glas pripada že od pradavnine. Skozi spolno osvobajanje žensk smo prišli danes do tega, da smo ženske upravičene tudi do orgazmov in spolne zadovoljitve ter pričakujemo, da to doživimo ob intimnem stiku z moškim.

Vendar premnogi moški očitno še vedno menijo, da si ne morejo pomagati ter podaljšati erekcije (ali pa jim za to sploh ni mar), vsaj za tako dolgi čas ne, kot potrebuje njihova draga, da doživi vrhunec. Po inerciji v spolnem odnosu doživijo izliv, ki je odločno prezgodnji za njihovo žensko, ki ostane nezadovoljena. Verjetno se počuti kot katera od tistih žena, ki so živele v dobi naših babic in prababic. Ogorčeno, žalostno, ponižano in nekako prazno v sebi. Kajti njegovo visočanstvo orgazem je pomemben del zdravega psihičnega in telesnega ustroja obeh, moškega in ženske. Povsod reklamirajo zdravo življenje, gibanje na zraku, uravnoteženo prehrano, obisk fitnesa in savne, nikjer pa ne zapišejo, da k zdravemu počutju tako navzven kot navznoter pripomore tudi spolna zadovoljitev.

Znanstveniki trdijo, da se ob orgazmu sprošča na desetine različnih hormonskih kombinacij, migajo in delajo mišice, za katere verjetno sploh ne veste, da jih imate. Umirjenost po katarzi je del dolgoživega zdravja. Seveda upam, da znate dame s samozadovoljevanjem poskrbeti za lastne orgazme, a verjamem, da dosti bolj paše biti stisnjena v objem dragega in z njim dosegati orgazmične višave.

Torej, kakšna bi bila rešitev te današnje zagatne situacije, ko moški doživi izliv mnogo prezgodaj in ostane njegova izbranka spolno nepotešena? Moškim bi predlagala, da si poiščejo ustrezno literaturo in vire, ki znajo tudi nazorno pokazati, kako ustaviti naval dokončne strasti, kako preusmeriti tok misli, da se zablokira pretok tekočine do dokončnega izliva ali pač uporabite možnost predhodne masturbacije, s katero se razbremeni prvi naval strasti. Večina moških namreč ob drugi erekciji potrebuje nekaj več časa, preden doseže orgazem. No, to je le nekaj najbolj enostavnih predlogov, s katerimi lahko moški podaljša čas erekcije in s tem seveda poveča verjetnost, da bo svojo izbranko zadovoljil.

Verjemite, dragi moški, s spolno zadovoljeno žensko boste mnogo lažje živeli, složna bosta in partnerske težave bosta lažje premagovala. Menite, da se delam norca? Nikakor! Zelo pogosto od pacientov poslušam, da ko si uredita spolno življenje in v njem oba enakovredno uživata, se reši tudi kakšen poprejšnji skoraj nerešljiv problem. Naj vas ne bo sram, moški naši, da ob tovrstni težavi poiščete ustrezno pomoč in rešitev. Dame vas potrebujemo, da ste tudi sami samozavestni, pravi moški, ki veste, kako ustreči svoji dami pod svileno rjuho. Se obrestuje, verjemite.

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si