Seks po 40. letu je boljši

11. 6. 2012

"Seks po 40. letu je boljši, ker imajo ljudje več izkušenj," je enega do tabujev na okrogli mizi na temo Presekajmo tabuje: kakšna je kakovost življenja po 40. letu presekal dr. Damir Franić, strokovni vodja pred kratkim odprtega Holističnega menopavznega in andropavznega centra v Rogaški Slatini.

Nov center, ki je prvi tovrstni v Sloveniji in sploh v Evropi, je prvič vrata odprl pred dvema tednoma, ob tem pa je bil predstavljen tudi strokovni javnostmi, zdravnikom iz Slovenije in Hrvaške.

Na okrogli mizi na temo Presekajmo tabuje: kakšna je kakovost življenja po 40. letu so poleg njega sodelovali še direktorica IEDC dr. Danica Purg, glasbenik Lado Leskovar, odgovorna urednica prilog Ona in Onaplus Sabina Obolnar, upokojena urednica Bernarda Jeklin, namestnica odgovornega urednika Financ Simona Toplak, direktor bolnišnice Valdoltra prim. mag. Venčeslav Pišota in direktor Medical centra Rogaška Zvone Novina. Okroglo mizo je vodila mag. Andreja Jernejčič in dosegla, da so se številni gostje velikokrat nasmejali.

Novina je poudaril, da Rogaška Slatina nudi prijetno okolje in številne hotele, ki jih dodobra zapolnijo predvsem tuji gostje, ki so tudi glavne stranke Centra. »Gosta v dveh dneh pregledamo in obdelamo na enem mestu, in sicer tako, da na podlagi želja vsakega posameznika izdelamo povsem individualni program in ga ponudimo celostno prav zanj.« Idejo o centru je pozdravila tudi Danica Purg.

Dr. Franić je dejal, da se ženske in moški po štiridesetem letu srečujejo z mnogimi težavi, recimo ženske imajo težave s srčno-žilnim sistemom, z debelostjo, s sladkorno boleznijo, z boleznijo ščitnic, imajo raka, uroginekološke težave, težave s kožo in z videzom, s čustveno nestabilnostjo in pomanjkanjem libida, pri moških pa so še težave s prostato, z libidom, s pešanjem moči in energije. Novina je dejal, da so to še vedno tabu teme in ljudje o njih ne govorijo radi. Mag. Pišot pa je opozoril, da pacient mora zaupati zdravniku in povedati za težave, če mu ne zaupa, je bolje, da si izbere drugega.

Okroglo mizo so z življenjskimi zgodbami popestrili Lado Leskovar, ki je pred kratkim preživel manjši infarkt in na temo, kaj naredi za zdravje dejal, da je v enem dnevu nehal kaditi.

Nov center poleg uradne medicine dopušča možnost tudi alternativni medicini. Zavedajo se namreč, da v nekaterih primerih alternativna medicina zelo pomaga, predvsem takrat, kadar jo pacienti potrebujejo (akupunktura, kiropraktika, zdrava prehrana). Idejo so podprle tudi Obolnarjeva, Jeklinova in Purgova.

Sicer pa Obolnarjeva zagovarja, da tisto, kar si si v mladosti sejal, boš v starosti žel. Da je ključna psihična kondicija, zato v neki meri zanjo tudi skrbi. Toplakova je dejala, da sicer ne živi zdravo in je priročnik, kaj ne smeš delati, sicer pa je mnenja, kar narediš do 30. leta, se pozneje pozna, še vedno pa ji najboljšo rešitev predstavljajo superge. Jeklinova pa je poudarila, da je življenje pozneje še lepše in se ji ne zdi najbolj pametno, da se za upokojence gleda v smislu, da so neaktivni »Upokojenci imajo še več znanja in izkušenj, ki bi ga bilo smiselno izkoristiti.«

Več o novem Holističnem menopavznem in andropavznem centru na www.rogaska-medical.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri