Seks se začne v glavi veliko prej kot med nogami

Seks se začne v glavi veliko prej kot med nogami (foto: profimedia) profimedia
11. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Pravijo, da nam bo sodobna medicina kaj kmalu prodajala tabletko, ki lahko poveča dotok krvi celo v spolovilo vaše prababice. Tako ženske kot moški bodo plačevali po pribl. 10 evrov za tabletko, ki bo obljubljala kemično rešitev vseh tegob ljudi na seksualnem področju.

Kje pa sta potem brezskrbnost in zabava, ki jo nekateri iščejo pri seksu? In nežnost? Bo to postalo samoumevno, ker ste v lekar­ ni kupili tabletko, da bi bilo vaše spolovilo povečano in napihnjeno?

Morda pa le ne. Skupina raziskovalcev je ugotovila, da čeprav so moški ob jemanju viagre poročali o večjem spolnem zado­ voljstvu, to ni nujno veljalo za njihove spolne partnerice. Žene in dekleta teh mo­ških so odkrile, da je za spolno zadovolj­stvo potrebno še kaj drugega kot partner s trdim salaminom.

Odločilna dejavnika pri ohranjanju žen­skega spolnega poželenja sta privlačnost in sla, ki jo ob njej čuti partner. Penis lahko do roba napolnite z viagro, pa si partnerica kljub vsemu ne bo pretirano želela spolno­sti, če ji partner ne bo znal s svojim ravna­njem vzbuditi dobrega občutka o sebi. A kljub temu številni iščejo preprosto reši­tev – tabletko ali kremo, zaradi katere po­staneš trd oz. mokra.

Nič hudega, če ste na partnerico že zadnjih 25 let jezni, ali če vsak večer zaspi pred te­levizorjem, ali če ni v postelji poskusila nič novega, odkar je bil Drnovšek predsednik države – s tabletkami, ki povečajo dotok krvi v vaše intimne dele, bodo vse zamere čudežno izginile!

Kljub temu in po čemer morda nekateri na skrivaj hrepenijo, je seksualno zadovoljstvo v dolgotrajnem odnosu običajno bolj za­pletena stvar kot čvrsta erekcija, nabrekla nožnica ali pa goltanje tabletke. Če bi radi, da vaše spolno življenje postane in ostane lahkotno in zadovoljivo, raje raz­mislita, kako skupaj preživljata prosti čas, ko ne seksata. Ste morda zaradi posedanja po več ur pred televizorjem vsak večer vse bolj veselo vznemirjeni v partnerjevi družbi? Sedenje pred televizorjem bo vaši zvezi pomagalo tako kot odvisnost od heroina.

Samo zato, ker je bil seks divji in dober prvo leto, ne pričakujte, da bo divji in dober deseto leto.

  • Če bi rada ohranila intimnost pri živl­jenju, se morata znati pogovarjati, spošto­vati, si zaupati in skupaj početi stvari, ki so obema všeč.
  • Če bi rada ohranila zdravo seksualno življenje, počnita stvari, zaradi katerih imata rada drug drugega in se občudujeta, tudi kadar sta oblečena. Predvsem pa ne pričakujta, da bo nekaj tabletk nadomestilo to, kar sta dolgo zanemarjala.

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.SexoVnIk.SI in www.SekSUaLna-teraPIJa.SI ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.

Značke: seks spolnost