Kdaj je čas za francoza?

Kdaj je čas za francoza?  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 3. 2010

Poljubljanje je pogosto po krivici podcenjeno, pa čeprav jo lahko osvoji, osreči in razvname vajino ljubezensko življenje.

Že mogoče, da je bila prva stvar, ki jo je tista seksi miška, ki ste jo v soboto ‘zapeli’ v nočnem klubu, zjutraj čivknila svojim kolegicam: “Ta vikend sem doživela najboljši poljub v svojem življenju! ”

Še bolj možno pa je, da ste si s svojimi nespretnimi poljubi zapravili ugled pri več ducatih žensk, ne da sploh vedeli, zakaj. Se mogoče niste dovolj potrudili? Ali pa vam je iz ust smrdelo po čebuli in pivu? Kar je v bistvu eno in isto. Oboje je problem kemije. Bodisi v dobesednem bodisi v prenesenem pomenu.

V trenutku, ko pritisnete ustnice na njena usteca, nezavedno izmenjata kup podatkov. Vse te informacije nato podzavestno prevedemo v vtis o tem, kakšna sta zdravstveno stanje in stopnja privlačnosti osebe, ki smo ji dali poljubček. Poljub je zelo močno orožje, ki lahko ali pripomore k razvoju razmerja ali pa ga uniči.

Predstavljajte si, da ste recimo na zabavi po celodnevnem smučanju. Ves večer se vroče spogledujete z najlepšim dekletom v bruna­­rici. Toda ko ji pritisnete romantičen poljub pred kaminom, mora ona nujno na WC in je ni več nazaj. Niste edini, ki se mu je kaj takega zgodilo. V neki raziskavi iz leta 2007 so na to temo izvedli anketo na 1. 041 študentkah.

Kar 66 odstotkov deklet je povedalo, da jim je fantov nespreten prvi poljub vse skupaj tako priskutil, da so v hipu izgubile vsakršno za­­nimanje zanj. Hkrati pa druge raziskave potrju­­jejo, da so moški, ki se znajo dobro poljubljati, zlata vredni in da lahko takšni mojstri močno izboljšajo kakovost in pogostnost posteljne telovadbe. Na žalost pa je tako, da ženske po navadi obožujejo poljubljanje, medtem ko moški preveč radi pozabljajo nanj.

Mislim, da se vam je zdaj že posvetilo, da s poljubi ni šale. In da se ne splača tvegati. Zato si popestrite pusto zimo s sočnim treningom poljubljanja – ne glede na to, ali potrebujete samo malo mečkanja čez vikend ali iščete stalno partnerico.

Osvojite jo

Ženske so še posebej pozorne na vaša usta, kadar ocenjujejo, ali ste primeren in genetsko ustrezen partner zanje. Zato ne moremo dovolj poudariti, kako zelo pomembno je, v kak­­šnem stanju je vaše zobovje.

No, škrbine in karies so itak pod kritiko. Neka ameriška ra­­ziskava pa je pokazala, da ženske veliko natančneje kot moški ocenjujejo ‘kemične last­­nosti’ ustne votline, ali povedano preprosteje, povohajo partnerjev zadah in preverijo, kak­­šen okus imajo njegova usta.

Znanstvena razlaga? Med poljub­­ljanjem z neko osebo prejmemo informacije o njenem zdravstvenem stanju in vsebnosti hormonov v njenem telesu, saj so žleze lojnice, ki uravnavajo koncentracijo hormonov v telesu, večinoma na obrazu.

Čas za francoza? Počasi, fantje. Ne bo­­­dite neučakani. Zakaj bi ji morali ekspresno sporočiti, ali ste genetsko sprejemljiv mate­­rial ali ne? Ali kot pravi 29-letna grafična oblikovalka Mateja: “Na prvi poljub je treba napeto čakati vsaj nekaj dni ali tednov, ki se vlečejo kot pol življenja. Toda potem, ko se enkrat zgodi, traja cele ure in občutek je božanski. Poljub že na prvem zmenku? Dolgočasno cmokanje brez prave erotične napetosti. ”

Ko nastopi primeren trenutek za prvi poljub, se splača malce pripraviti. Ščetka za enkratno uporabo, ki že vsebuje zobno pasto, je res dobra ideja – v sili se lahko tudi odpoveste splakovanju ust. Tudi potovalne mini različice zobnih ščetk in past niso slaba ideja. Med kinopredstavo ali večerjo se pač diskret­­no odplazite na stranišče. Pomembno je tudi, da moški prevzame pobudo.

Poljubljanje s samozavestnim moškim je za ženske veliko bolj privlačno. Še pomembneje pa je, da ne planete po njej kot sestradan 13-letnik po hamburgerju. Najbolj čutno zaporedje ljubkovanja: rahel poljub čisto blizu ustnic, na lica in na vrat. Šele potem sledi rahel poljub na usta – in to brez jezika! Čim bolj počasen pristop izberete, tem bolj boste prepričljivi.

Da bo srečna kot v nebesih

Poljubljanje je temeljni kamen dolgoletne in harmonične partnerske zveze. In obratno. Malo ali nič poljubov lahko napoveduje konec ljubezni, nezvestobo in razpad ljubezenske zveze. Moški, ki žensko pogosto poljublja, ji s tem sporoča: “Predan sem tebi in najinemu partnerskemu odnosu. ”

Številne raziskave so potrdile tisto, kar je vsaj enkrat v življenju izkusila skoraj vsaka ženska: moški prepogosto uporabljajo poljube, da bi ženskam lažje zlezli pod hlačke. Torej kot vabo ali predigro. Ženske pa s pomočjo poljubov ocenjujejo, kako trdno je njihovo ljubezensko razmerje in ali jim je partner dovolj vdan.

Čas za francoza? Ali pa vsaj za enega na lička. Potrudite se in jo poljubite tudi takrat, kadar nimate namena seksati z njo. Takšni poljubi imajo namreč čustveni in seksualni naboj. Zelo pomembno je tudi, da jo poljubite po seksu. Sicer pa ženske običajno same dajo pobudo za poljubljanje po divjanju v postelji.

Trud okrog poljubčkov je čustvena naložba, ki se vam bo obrestovala tudi dolgoročno, kajti čim večkrat jo boste poljubili, tem pogosteje bosta seksala. Moška slina namreč vsebuje testosteron v sledovih, ki je seveda afrodiziak. Čim več odmerkov tega afrodiziaka bo torej prejela od vas (npr. s francozi), tem višja bo njena raven testosterona v krvi, zaradi česar bo bolj pohotna.

Sprostite jo

Poljubi lahko omehčajo napetost. Pare, ki so sodelovali v znani raziskavi, ki so jo izvedli na kolidžu Lafayette v ZDA, so prosili, naj se 15 minut poljubljajo, držijo za roke ali pogovarjajo. Testi so pokazali, da so imeli tisti, ki so se poljubljali, v krvi najnižjo raven hormona kortizola, ki povzroča občutek stresa in tesnobnosti. Hkrati pa se je dvignila njihova raven oksitocina, ki mu včasih ljubkovalno rečejo tudi ‘zdravilo nežnosti’. Znanstveniki oksitocin povezujejo z občutkom umirjenosti in varnosti, kadar smo v razmerju s pravim moškim.

Čas za francoza? Najprej poskrbite za ustrezno romantično atmosfero. Prostor, v katerem se poljubita, je ključnega pomena. To so pokazali tudi rezultati prej omenjene raziskave na Lafayettu.

Ženskam, ki so sodelovale v njej in so se v znanstvene namene poljub­­­ljale v pustem, bolnišnično sterilnem prostoru, je raven oksitocina med poljubljanjem celo padla. Ko so jih znanstveniki premestili v privlačnejše prostore, pa so povedale, da so se počutile bolj intimno povezane s partnerjem.

Zbogom, težave

Kadar se nad ljubezen zgrnejo temni oblaki, jih lahko odpihnete s poljubi. Številni strokovnjaki za družinsko terapijo se namreč strinjajo, da lahko s poljubljanjem na usta lažje razrešimo spor. Ali sploh veste, kakšno moč imajo vaše ustnice?

Čas za francoza? Ne ravno. Raje jo prosite odpuščanja s poljubljanjem drugih delov obraza, rok, vratu in trebuha. Dr. Michael Graziano, profesor psihologije z ugledne univerze Princeton, je raziskoval, kateri so najranljivejši in posledično tudi najbolj zavarovani deli našega telesa, in ugotovil, da so ti deli tudi najbolj dovzetni za erotične dražljaje.

Dr. Graziano trdi, da paritveno vedenje v veliki meri odraža našo stopnjo pripravljenosti na obrambo telesa. “Če ženska dovoli partnerju, da se z zobmi približa njenemu vratu, to pomeni, da se mu je uklonila, da se ne brani. Toda nobeno dejanje ni bolj ranljivo in erotično od poljubljanja vek. Če nekomu dovoliš, da ti poljubi oko, mu resnično zaupaš, ” pravi dr. Graziano.

Tjaša Kolenc

foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri