Sprostite domišljijo

27. 6. 2002

V sanjah ste bili v postelji z njo. In z njo, pa z njo, z njo in z njo. So spolna sanjarjenja res samo streli v prazno ali pa zanje obstajajo razlogi?

Ste že kdaj, ko ste polni skrbi hiteli po ulici, opazili, kako se tiste zares lepe ženske brez sramu in drugih zadržkov zazrejo naravnost v vas, globoko v vaše oči, skoraj v lobanjo. Za znoret! Ali pa, kako vas ženine prijateljice, še celo njena sestra, skušajo odtegniti od prijetnega druženja s sosedi in vas zvleči v zgornje prostore na kratek skok v posteljo? Zakaj to počnejo? Zakaj vas premerijo z očmi od glave do peta, si obliznejo polne ustnice in polglasno dahnejo povabilo v vaše uho, medtem ko se z napetimi prsmi priđemajo na vaše mišičasto telo?

Oh, oprostite za prekinitev, toda moramo se pogovoriti. O sanjarjenjih. Spolnih sanjarjenjih. Če smo še natančnejši, o vaših spolnih sanjarjenjih.

O seksu veliko več sanjamo, kot pa smo ga zares deležni. Vsi po vrsti. Celo Brad Pitt. Celo Jonas. Celo moški, ki so na medenih tednih. Razlaga je preprosta: moški bi morda še zmogel skočiti v posteljo trikrat zapored s tremi različnimi ženskami, vendar bi preostanek dneva preživel na pol mrtev. Po drugi strani pa lahko v sanjah izvedete pol ducata spolnih aktov od predigre od vrhunca, in to s katerokoli žensko, bogato, lepo, slavno ali vse troje skupaj. Pa vam po tem še vedno ostaneta čas in energija za ljubimkanje z ženo. V neki študiji so izračunali, da moški v svojih sanjarjenjih seksa sedemkrat na dan. To je 2555-krat na leto.

Druga študija je pokazala, da polovica moških preživi deset odstotkov svojega časa v seksualni Indiji Koromandiji. Spolne fantazije se vam lahko prikradejo v glavo kjerkoli in kadarkoli - ko šofirate, ko obrezujete živo mejo ali ko jeste breskev. In konec koncev, zakaj pa ne? Seks v sanjah je najboljši. Vi ste odlični, vse vaše vrline kar silijo navzven, ženske se trudijo, da bi vas zadovoljile, device vas prosijo za nežen uvod na prehodu iz deklištva v ženskost, žena vas mirno najde z ljubico v sobi. Moški lahko sanjari o seksu ves dan, ne da bi za to moral komu odgovarjati.

Če gre za stvar, ki se ji je tako težko upreti in ji namenjamo toliko časa, moramo vsaj imeti razlog, zakaj to počnemo. Ali imajo spolne fantazije svoj smisel? Ali pa imajo vse te pohotne, a žal le pobožne želje s psihološkega stališča samo obroben pomen in nam le trgajo gate, potem pa zaradi njih postanemo zafrustrirani ter navsezadnje prepričani, da je naše spolno življenje bolj turobno in duhamorno kot nedeljski Zoom.

Ne. Vsak zakaj ima svoj zato. Ko bodo vaše misli z bilance podjetja spet odpotovale na Tahiti v družbi s Pamelo Anderson, tega ne obravnavajte več kot trpljenje. Vzemite to kot pravi seks. Seksualna potovanja v daljave, če jih znate prav usmerjati, vam lahko pomagajo na veliko načinov. Da na primer postanete boljši ljubimec, boljši partner in seksualno zadovoljnejši moški. S pravilno pripravo, pravimi metodami in z nekaj sreče pa vam bo kakšno sanjarjenje morda celo uspelo spraviti v življenje.

1. S sanjarjenjem postanite boljši moški

Že davno preden so se pojavile knjige in televizijske oddaje o tako imenovani povezavi med zavestjo in telesom, je obstajal pravi ekspert za seks - vi sami, ko ste bili stari deset let in ste varuški gledali pod mini krilo ter razmišljali, ali ste res videli beli trikotnik njenih hlačk. Ko ste zagledali ta osupljivi prizor, ste začutili, da se v vašem telesu dogaja nekaj čudežnega, nekaj, zaradi česar vas je celo malce zaskrbelo. To je bila morda prva izkušnja o povezavi med zavestjo in telesom. Zagotovo pa ne zadnja.

Vzemite za primer Mojco. Ona je vaša vaditeljica za tenis. Že celo večnost je stara 23 let. Po vseh standardih, tudi vaših, je idealna ženska. Takšna, kot naj bi bile vse ženske.

Sedaj ji v mislih slecite obleko in jo nekajkrat zasukajte. Kaj se zgodi? Količina testosterona v vašem telesu se bo začela povečevati. Dvignil se bo vaš krvni tlak. Srce vam bo začelo močneje biti. Hitreje boste začeli dihati. Bolj se boste znojili. Kri bo hitela proti genitalijam in zajel vas bo občutek toplote. Penis se bo začel dvigovati in povečevati. Zaradi vsega dogajanja se vas bo polotil občutek drhtenja in ščemenja. Mišice v predelu medenice se bodo napele. Bradavice bodo morda otrdele. Utegne se zgoditi, da vam bo obraz, vrat in prsi zalila rdečica. In naštete fizične spremembe se ne zgodijo zaradi kakšnih fizičnih dražljajev, ampak preprosto zaradi slik v vaši zavesti. Ta mešanica bioloških in psiholoških faktorjev nas pripelje v stanje, ki mu bolj ali manj znanstveno lahko rečemo pohotnost.

Večino časa ste delaven in marljiv človek, poln skrbi. Kljub temu pa spolne predstave v vas včasih prebudijo živalsko strast. In ta občutek lahko traja, dokler si tega sami želite, brez kakršnihkoli skrbi in napetosti, ki se sicer pojavljajo in vas prikrajšajo za užitek. Zato o seksu sanjarite celo med samim spolnim občevanjem. Dokler vam po glavi rojijo svilene hlačne nogavice trgovske zastopnice, s katero ste bili na kosilu, se ne boste ubadali s skrbjo, kako bi preklicali pogodbo o nakupu svinjske drobovine, ki ste jo z njo podpisali.

Poleg tega, da misel na seks otopi možgane, se telo pripravi tudi na močnejši orgazem. Tu gre spet za povezavo med zavestjo in telesom. Slike, ki si jih rišete pred očmi, pospešijo pretok krvi in napetost mišic, zato telo postane bolj dovzetno za fizične občutke in tudi bolj se sprostite. Seksologi pravijo, da je namen tovrstnega sanjarjenja izboljšati resnično spolno življenje.

Neki ameriški psiholog meni, da o seksu najpogosteje sanjarijo tisti, ki imajo pri njem najmanj težav in v njem najbolj uživajo. Raziskave so tudi pokazale, da moški z bujno spolno domišljijo doživljajo najbolj raznolike seksualne izkušnje. Sanjajte torej še naprej.

 

2. Sanjarjenja lahko utrdijo vaš zakon

Tudi če vi in vaša nežno uglajena družica uživate v trdni zakonski zvestobi, so vaši možgani vedno na preži. Možgani moškega preprosto niso naravnani monogamno. Včasih, ko se vaše telo ljubi z vašo ženo, so vaši možgani v postelji z Julio Roberts, s Cindy Crawford in z natakarico iz vaše najljubše restavracije hkrati. Seksologi in psihologi pravijo, da ni čisto nič narobe, če sanjarite o seksu z osebo, ki ste jo srečali v pisarni, tudi če sicer uživate v idealno urejenem razmerju z žensko. To je po mnenju strokovnjakov neke vrste varnostni ventil, da se ne zapletete v razmerje, v katerem bi sicer neznansko uživali, a bi vam bilo kasneje za vse skupaj žal.

Vendar je predmet sanjarjenja najpogosteje ravno tista oseba, s katero spite vsako noč. In ona najbrž prav tako sanjari o vas. »Zakaj imate večino časa med seksom oči zaprte? Zato, ker večino časa sanjarite, « pravi ameriški strokovnjak za zakonska vprašanja Robert Jaffe. »Morda si predstavljate, kako penis prodira v vagino, morda imate pred (zaprtimi) očmi sliko ženinega obraza - vse to lahko imenujemo sanjarjenje in vse to pripomore k večji spolni vzburjenosti, « pravi Jaffe. Po njegovem mnenju se veliko moških spolno vzburi tako, da si pred oči prikliče partnerko v najatraktivnejši podobi: morda iz časov, ko je bila še mlajša, vitkejša in je še nosila mini krilo. V njenih očeh pa ima vaš pas najbrž dimenzije iz srednješolskih let.

3. Sanjarjenja razkrivajo vaše resnične želje

Nekateri moški sanjajo o seksu s prostitutkami. Drugi se želijo videti v vlogi služabnikov. Spet tretji sanjajo o dveh prepotenih ženskah, ki hkrati zadovoljujeta svoje in njihove seksualne potrebe. Skoraj vsi moški občasno sanjarijo o ženski, ki je vedno pripravljena, si nenehoma želi seksa in je pri tem odlična. Klasični erotični roman Zgodba o O, ki je preveden tudi v slovenščino, govori o haremu žensk v oblekah z odkrito zadnjico. Nekatera sanjarjenja niso nič več kot bežni prizori - prsi, stegna, stopalo. Spet druga so zelo jasno in do podrobnosti

izrisana.

Od česa je odvisno, kdaj bo neki moški sanjal o Heleni Blagne, spet drug pa o rokoborbi z Miško Molk ob bučni podpori njenih navijačic. Začelo se je že z evolucijo, ki je moške možgane naravnala tako, da sanjajo o plodnih in zdravih ženskah. »To je samo osnova, kar je več, pa je pogosto odvisno od tega, kaj je v posamezni družbi (ali zakonu) prepovedano, « pravijo seksologi. Precej zanesljivo lahko trdimo, da v skupnostih, kjer ženske tekajo naokrog z golimi prsmi, moški o njih ne sanjajo prav pogosto.

Vendar ne gre samo za tabuje. Psihologi zagovarjajo teorijo, da so sanjarjenja nekako odvisna od tega, česa si želite od partnerke. Strokovnjaki pravijo, da zato, ker v obdobje, ko hormoni podivjajo, pridemo z »ljubezenskim zemljevidom«, ki je bolj ali manj zacementiran. Gre za matrico tega, kakšen videz, osebnost in obnašanje želimo najti pri partnerkah. To pa temelji na izkušnjah iz otroštva. Ljubezenski zemljevid, ne glede na to, ali se ga zavedamo ali ne, je nekakšna nevidna roka, ki vodi domišljijo.

Spolna sanjarjenja omogočajo enkraten vpogled v našo psiho. Tule je nekaj najpogostejših razlag, katere izmed vaših značilnosti razkrivajo določena sanjarjenja:

Dominantna je ona.

Neki ameriški psiholog pravi, da je med njegovimi strankami veliko moških, ki morajo čez dan dajati vtis velikega, pomembnega in nepopustljivega človeka - denimo policisti ali ljudje na vodilnih položajih - kar je lahko zanje zelo stresno. Eden od načinov, da se ljudje z močjo in oblastjo znebijo nenehnega pritiska, je sanjarjenje, da so v pasivnem položaju. To lahko pomeni, da si pri seksu želijo, da je ona na vrhu, da jih zveže in so odvisni od njenega usmiljenja, ali pa sanjarijo o tem, da so njeni služabniki ali sužnji.

Nekoč se je šušljalo o new-yorški prostitutki, ki je imela bogatega in vplivnega klienta. Ta je vsak dan zapustil luksuzno pisarno na Wall Streetu in šel v njeno stanovanje. Tam je slekel Armanijevo obleko, obul cenene rdeče čevlje, si nadel služabniško obleko in počistil njeno domovanje. Šele nato se je odpravil proti domu na robu mesta, kjer se je žena pritoževala, da ji pri delu v hiši nikoli ne pomaga.

S seboj je pripeljala prijateljico.

Lezbična sanjarjenja ali sanjarjenja, v katerih s partnerko pripeljeta v posteljo še eno osebo, so med najpogostejšimi erotičnimi potovanji, na katera se moški odpravljajo. Ne gre za to, da bi se moški imel za super žrebca (če to zares ste, trditev vzamemo nazaj). Strokovnjaki pravijo, da veliko moških tako izraža potlačen del ženskosti v sebi. Podzavestno se morda postavljamo v vlogo ene izmed njih - in to nam je popolnoma všeč. Takšna sanjarjenja lahko uporabimo tudi v izobraževalne namene - le kdo lahko bolje ogreje žensko, tako si vsaj predstavljamo, kot druga ženska? Po drugi strani o seksu v troje morda sanjarimo tudi zato, ker to pomeni velik obrok seksa s pol manj dela.

Morajo ga dobiti.

Za mnoge izmed nas so se prva razmerja z ženskami sprevrgla v prevare in zavračanja. Vendar so nas začele zavračati že prej, približno takrat, ko nas je mama prvič odložila na tla, da je lahko pobrala mlajšega jokajočega brata. Takšne izkušnje v mnogih moških pustijo senco dvoma, ali si jih ženske res želijo. Zato si v podzavesti ustvarijo ženske, ki jih nikdar ne zavrnejo. Psihologi vedo, da se moški s seksualnimi fantazijami pogosto želijo znebiti travm, ki so jih njihovi samozavesti prizadejale ženske.

Vaša ženska je potepuh:

Sanjarjenje o tem, da je vaša žena pocestnica, pomeni samo naslednje: vi ste moški. Kot vsak moški, tudi vi stremite za močjo. V 21. stoletju moč pomeni denar. To, da seks lahko kupite, samo potrjuje navedeno dejstvo. »To, da zanj plačate, vas osvobaja skrbi, kako se boste odrezali, « pravijo seksologi. Če ste ji plačali, vam ni treba skrbeti, ali jo boste zadovoljili ali ne.

 

Na sebi nosi nekaj čudnega.

Sanjarjenja, povezana s fetiši, pa naj bodo to koničaste pete, usnjen bikini ali čokoladni preliv, lahko pridejo skoraj od povsod. In večina izmed njih je popolnoma neškodljiva. Denimo, da ste nekoč, ko ste bili mlajši, gledali film, v katerem je nežna in mlada Jane Fonda provokativno skakala naokrog v belih usnjenih čevljih. Ta prizor ste pozneje še velikokrat podoživljali, morda celo med masturbiranjem ali seksom. Slika čevljev se je nazadnje zasidrala v vaših možganih. Zato vas pogled na žensko z belimi usnjenimi čevlji še vedno vzburi, četudi ženska nosi brke. Naša spolna sanjarjenja temeljijo na preteklih izkušnjah, te pa lahko včasih prikličejo na dan nekatere predmete, ki sami po sebi dobijo seksualno konotacijo.

 

Ej, kaj ona počne tukaj?

Pogost in dokaj moteč motiv, o katerem moški sanja, je ta, da je njegova žena v postelji z drugim. Če bi se to v resnici zgodilo, bi se verjetno razpočili od jeze. Zakaj se to kar naprej dogaja v glavi? Odgovor je preprost: takšno fantaziranje vam je všeč, ker nekaj pove o vaši vrednosti. Ona je vaša ženska. Vaša. In če si jo želite in je vaša, to pomeni, da imate dobro premoženje in dober okus. Če si zamišljate, kako jo do orgazma pripelje drug moški, si jo tako lažje predstavljate spolno zadovoljeno, ne da bi sebe bremenili s tem, kako jo morate zadovoljiti.

 

Vrnila se je.

Z njo ste se razšli že davno, pred dvajsetimi leti. Zakaj se torej vrača ob vseh mogočih in nemogočih urah? Če je bil seks z Uršo odličen, ga želite podoživljati. Spomine morda uporabite za podporo prepričanju, da ste dober ljubimec. Če seks z Uršo ni bil tako dober, si ga morda kljub temu želite podoživeti - vendar tokrat zato, ker si želite, da bi bil boljši. Gre za staro zgodbo, kaj bi lahko storili bolje. Veliko moških si želi ponoviti izkušnjo, vendar tokrat drugače - morda z oljem, lisicami ali s čim drugim.

 

4. (Nekatera) sanjarjenja je vredno spraviti v življenje

Če vaše trenutno razmerje že dolgo traja, potem ta ideja nima takšne ostrine. Če pa ste s kako osebo ravnokar začeli na novo in zveza dobro napreduje, skušajte najti način, kako bi eno ali več divjih sanjarjenj uresničili.

Nekaterih seveda ni mogoče izvesti, še posebej tistih ne, ki so skregani z zakoni fizike, narave ali prava. Vendar lahko z nekaj truda in domišljije s partnerko izpeljeta seksualno avanturo, ki je nikoli ne bosta pozabila.

Tule je nekaj predlogov strokovnjakov, kako sanjarjenja spremeniti v orgazmično resničnost:

Ne bojte se vprašati.

Če se vam spolno življenje zdi dolgočasno, je zelo mogoče, da enako misli tudi vaša partnerka. Zato bo morda dovzetnejša za vaša spolna sanjarjenja, kot si nemara mislite. Če imate partnerko, ki jih je pripravljena izpeljati, potem je dopustno praktično vse. To ne pomeni, da morate takoj k ženi in ji povedati, kako močno si za rojstni dan želite čudovitih in zagorelih nog njene najboljše prijateljice. Začnite s fantazijami, v katere je vključena tudi sama in v katerih bo verjetno uživala.

Naj to postane družinska zadeva.

Nekateri terapevti priporočajo, da praktično izvedete katero izmed sanjarjenj in tako poglobite intimnost v vašem razmerju. Precej zakonskih parov se sprosti tako, da gredo v hotelsko sobo in se pretvarjajo, da varajo svojega partnerja. Druga možnost, ob kateri se bo znova vnel ogenj strasti, je, da parkirate avto na odročnem kraju in se pretvarjate, da sta seksa željna najstnika na zmenku. Ne bojte se popustiti notranjih zavor in se lotiti drugačnega seksa. Rahli udarci. Igranje suženjske vloge. Posebnosti pri oblačenju. Vse je v redu, dokler se oba partnerja strinjata in to počneta za zabavo. Čas, ko se izživljanje sanjarjenj postavi pod vprašaj, nastopi, ko vas in partnerko fantazije tako potegnejo vase, da pozabita drug na drugega (za navodila, kako izdelati fantazijo po svojem okusu in jo s partnerko tudi uresničiti, si oglejte »fantazijoramo« na prejšnji strani spodaj. )

 

Preizkusite teren.

Če so vaša sanjarjenja malce nenavadna (in dobra običajno so), naredite najprej test in šele nato razkrijte svoje najgloblje želje. Denimo, če bi radi nosili oblačila svoje nove prijateljice, si skupaj oglejta film Ed Wood, ki obravnava podobno temo. Vprašajte jo, ali ima kaj proti, če bi se zakopali v njeno omaro in smuknili v kaj udobnejšega. Iz njenega odgovora lahko sklepate, kako dovzetna je za idejo, da bi vas videla v svojem belem puloverju iz kašmirja.

Pojdite po nakupih.

Raziskave so pokazale, da si približno tretjino trdoerotičnih filmov v videotekah sposodijo pari in ženske. Veliko ljudi si te kasete sposodi zato, da začinijo svoje zakonsko spolno življenje. Nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da so takšne videokasete edini pravi afrodiziak, ki lahko brez stranskih učinkov ponovno zbudi spolno slo.

Odločita se skupaj in izberita video, ki bo obema všeč. Veliko teh je namenjenih prav parom, torej poročenim ljudem, ki si želijo obogatiti spolno življenje. Direktor enega največjih podjetij za kataloško prodajo erotičnih pripomočkov pravi, da je na trgu kar nekaj odličnih filmov, v katerih pari sproščajo svoja romantična sanjarjenja. Tovrstni filmi so po njegovem mnenju nekaj popolnoma drugega od tistih, v katerih se moški izživljajo nad ženskami. In kar je prav tako pomembno - ti filmi imajo celo vsebino! Če so vaše želje bolj specifične, se oglasite v katerem izmed trgovin z erotičnimi pripomočki, ki jih je po Sloveniji dovolj in kjer vam bodo gotovo znali svetovati. Večino stvari lahko naročite tudi po pošti. Naročeno boste dobili diskretno zavito.

Pazite, da se ne opečete.

Resničnost je nekaj povsem drugega kot sanjarjenje. Krasno si je predstavljati, da vas doma vsak večer čakata dve strastni ženski. A četudi bi zanju lahko poskrbeli, družba ne sprejema prav rada ljubezenskih trikotnikov in presneto malo takšnih zvez deluje. Zapletlo bi se že pri razdeljevanju hišnih opravil. Ne zapravljajte preveč energije za poskuse, da bi ustvarili razmerja, ki so že vnaprej obsojena na propad. Sem spadajo romance s polovico mlajšimi ženskami, ki jih bolj zanima vaš bančni račun kot vi sami. Najbrž ne gre tvegati, da bi zaradi kratkega obiska v nebesih zapravili urejeno življenje ali svobodo.

Russell Wild, Simon Demšar