Sreče ne moreš kupiti, lahko pa jo posvojiš!

Sreče ne moreš kupiti, lahko  pa jo posvojiš! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
10. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Jasmina Drolc in psička Frida sta prijateljici od dneva, ko je Jasmina pred dvema letoma odšla v zavetišče po črnega samčka in domov odšla s psičko, ki ji je s pogledom ukradla srce ter ji vrnila zdravje in iskreno veselje do življenja.

Iskanje smisla življenja

Pred dvema letoma je Jasmino Drolc službena odgovornost in nenehno iskanje perfekcionizma popolnoma izmučilo. “Moje telo ni funkcioniralo, izgubila sem energijo in voljo do življenja. Vsako jutro sem se stežka zbudila in še težje zakorakala v nov dan. Opravila sem ogromno preiskav, vendar so bili vsi zdravniški izvidi brez posebnosti. Čeprav sem si težko priznala, je tudi mene doletela vse pogostejša novodobna bolezen – izgorelost. In v začaranem krogu iskanja smisla življenja sem našla njo – kepico dlak,“ nam je zaupala Jasmina, ki si je želela psa, a se je tudi zelo jasno zavedala odgovornosti, ki jih lastniku prinese lastništvo psa.

Želela si je črnega samčka

“Že nekaj let sem imela željo, da bi imela psa, vendar sem se zavedala odgovornosti, ki jo štirinožno bitje prinese s seboj. Tako sem pustila času čas, saj sem vedela, da bo prišel pravi trenutek. V enem izmed člankov sem prebrala, da se ljudje najredkeje odločijo za posvojitev črnih samčkov, zato sem si želela točno takšnega! Tudi ime sem imela že izbrano,“ je povedala Jasmina, ki vsako jutro ob kavi pregleda novice in objave na spletu. “Ob 'skrolanju' po Facebooku se mi je nekega dne pogled ustavil na fotografiji črnega psička z iskrivim pogledom in zapisu, da išče dom. Takoj sem poklicala zavetišče in se dogovorila za obisk. Naslednji dan sem se s prijateljico odpravila spoznat novega najboljšega prijatelja.”

Iz Zagorja v zavetišče v Brežicah

“Leglo sestradanih devetih mladičkov in mamico so našli ob cesti v Brežicah. Brez doma so bili še trije psički, črn samček in dve samički. Seveda je bila vsa moja pozornost na pasjem samčku, on pa me ni niti povohal. Iz kletke pa me je v dno duše gledal par žalostnih oči črno-bele samičke. Do tistega trenutka nisem verjela v ljubezen na prvi pogled, takrat pa sem začutila, da je to to,“ je nadaljevala Jasmina in nam zaupala tudi, da se je prijateljici, ki je šla z njo iz Zagorja v brežiško zavetišče zato, da bi ji bila v podporo, v zavetišču strlo srce in se je na hitro odločila, da tudi ona dom ponudi samički iz istega legla. Tako sva podpisali papirje in domov odpeljali dve kepi ljubezni. Najboljši prijateljici sva dobili še najboljši pasji prijateljici.“

Naval nove energije

“Mislim, da tisti dan nisem jaz njej rešila življenja, ampak ona meni,“ je še danes prepričana Jasmina. “Frida je v moje življenje prinesla novo energijo, iskreno ljubezen in najboljšo družbo. Vse moje zdravstvene težave so izginile in zdravnici sem na naslednji kontroli predlagala, da naj v kartoteko pod zdravila napiše 'štirinožni prijatelj'.” In tako se je za Jasmino začelo novo obdobje sreče. Psičko je poimenovala po mehiški umetnici Fridi Kahlo.

Psička obvlada 'zabavne' ukaze

“Frida je zrastla v hiperaktivno, dobrovoljno in nagajivo psičko, ki je obsedena s piskajočimi žogicami. Pasje šole nisva obiskovali, sem jo pa s pomočjo klikerja oz. pripomočka za učenje učila sama doma,“ nam je povedala Jasmina in nam med fotografiranjem tudi pokazala nekaj zanimivih trikov. “Frida obvlada vse 'zabavne' ukaze, kot so sedi, tačko, petko, pomahaj, zavrti se levo in desno ter hrano vzame na ukaz 'dober tek'. Na ukaz ti tudi pokaže jezik. Je pa zelo svojeglava in največ težav imam z odpoklicem. Če se ona odloči, da ne bo prišla k meni – pač ne pride in jo lahko lovim kot mačka miš. Njej se seveda to zdi najbolj zabavna igra,“ je v smehu dodala Jasmina in povedala, da je njena psička tipična ženska. “Na sprehodu oblaja vsakega moškega, ne vem, po kom ima to (smeh). Na začetku je previdna in nezaupljiva do novih ljudi, ko pa osebo sprejme v svoj krog, jo ob naslednjem snidenju zasuje s poljubčki, vriskanjem, včasih se tudi polulala od veselja,“ nam je še povedala Jasmina, ki se s svojo psičko tudi rada crklja. “Frida ima tudi zelo nežno plat in se vsak večer pride stisnit na kavč. Tako kot vsak lastnik sem bila tudi sama na začetku prepričana, da ji ne bom pustila na posteljo. Ampak saj veste, najprej osvojijo vaše srce, nato kavč, posteljo …“ To pa se zgodi le, če se odločite v svoje življenje sprejeti kosmato srečo!

Besedilo: Metka Pravst // Foto: Helena Kermelj in osebni arhiv