Ste samski zaradi težav z zaupanjem in strahu pred resnim razmerjem?

Ste samski zaradi težav z zaupanjem in strahu pred resnim razmerjem? (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2019

Morda razlog za samskost ne tiči tam, kjer ste mislili …

Marsikdo ima pomisleke pred sklepanjem novega razmerja in spremembami, ki temu pritičejo. Pa s tem ni nič narobe, pravzaprav je normalno, da vas ob nečem novem spremljajo dvomi. Če je oseba prava, se sčasoma razblinijo in srečni ste, da ste sprejeli tveganje in vzpostavili odnos z določeno osebo. 

Če pa se kar naprej vračate k samskosti in v nobenem razmerju ne morete ostati več časa, se zatakne nekje drugje. Vas je strah vzpostavljanja novega razmerja? Preverite, ali opazite naslednje znake.

Težko zaupate in vzpostavite odnos na drugih področjih življenja

Pomislite, kakšni so vaši odnosi s sodelavci v službi, s prijatelji in znanci. Koliko jim pravzaprav razkrijete o sebi in ali ste pripravljeni s sodelavci začeti nov projekt? Imate težave s tem, da bi nekomu drugemu zaupali naloge? Ali se nenehno bojite, da nihče ne bo opravil tako dobro kot vi?

Če s težavo sklepate iskrene odnose drugje, se boste težko popolnoma predali v razmerju. 

Vedno se zaljubite v napačnega

Če ste se že večkrat zaljubili v napačnega potencialnega partnerja, je verjetno malce kriva tudi podzavest. Ker se bojite zaupati, izbirate ljudi, ki niso zagovorniki resnih razmerij. Zato ste poleti imeli romanco z nekom iz tuje države, flirtali z nekom, ki nikoli ne bi imel otrok, se ujeli v past nekoga, ki ni hotel čustvenega razmerja … 

Izbrati partnerja, ki bi vam povsem ustrezal in bi si z njim lahko zamislili prihodnost, vas plaši. 

Bojite se zapustitve

Strah pred zapuščenostjo je skoraj vedno posledica travme iz preteklosti. Morda vas je zapustil bivši partner, dober prijatelj, ali kdo iz zgodnje mladosti. Ne morete se otresti skrbi, da se bo tokrat zgodilo enako, le v drugačnem kontekstu. Morda vas bo zapustil zaradi nekoga drugega, ali enostavno ne bo več videl smisla v vajinem odnosu …

Preden se odločite za razmerje, pri sebi razčistite s strahom. Po potrebi poiščite pomoč strokovnjaka ali se pogovorite s prijateljem. Potem sprejmite novo priložnost z odprtimi rokami in je ne primerjajte s prejšnjimi. 

Prepričali ste se, da ne potrebujete razmerja

O dobrih plateh samskega življenja imate povedati ogromno, medtem ko vas razmerja (na videz) ne veselijo, ker imate z njimi veliko slabih izkušenj. Prav tako ste našli nenavadne razloge za prekinitev prejšnjega razmerja, na primer da si partnerja ne zaslužite ali da ima navado, ki vas zelo jezi. Bojite si priznati, da je težava tudi v vas samih, zato ste se raje prepričali, da partner ni za vas. Pravzaprav, da romantičen odnos ne zadovolji vaših potreb. 

a. h.