Ste tudi vi naveličani neprestanega pregovarjanja z otroki? Niste edini!

Ste tudi vi naveličani neprestanega pregovarjanja z otroki? Niste edini! (foto: profimedia) profimedia
10. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Pogosto imam občutek, da sem povsem izgubljena. Naveličana sem vsakodnevnih prepirov in večnega ponavljanja enih in istih besed. "Pohiti! Naredi nalogo! Zamudil boš! Ne odgovarjaj!"

Vsaka mama v nekem trenutku otrokovega odraščanja občuti nekaj takega. Želim, da veste, da niste edini. To ni nič nenavadnega. Ali veste, kaj ste? Starš ste. Človeško bitje in mama.

Vem, da je težko ugotoviti, kako naj discipliniramo najstnika. Težko je, ker ni nekega enotnega recepta, čudežne formule za disciplino. Najstnik izjemno rad počne stvari, ki jih ne bi smel, in vsaka mama se razjezi. Otrok se razburi, včasih zavija z očmi, včasih tudi tečejo solze. Vas pa vse to izčrpava in strašno razjezi. Družinska drama, vpitje. Prizadeti ste in prežema vas občutek krivde. Zdi se vam, da niste povezani s svojim otrokom in da ne obvladujete življenja. Žalostni ste.

Verjetno veliko razmišljate o tem. Želite najti način, kako bi stvari tekle bolj umirjeno za vas in za vašo družino.

Kaj je dejansko namen discipline? Kaj v bistvu želimo doseči, kadar se otrok obnaša neprimerno? Je kazen res naš končni cilj? Seveda ne. Res je – kadar smo jezni, želimo kaznovati otroka. Smo razdraženi, frustrirani, negotovi, zmanjkuje nam potrpljenja. Vse skupaj nas pripelje do tega, da je naš prvi in popolnoma naravni odziv, da želimo kaznovati. To je sicer popolnoma razumljivo, a kljub temu je dobro vedeti, da kaznovanje ni naš končni cilj. Kaznovanje tudi ne daje dolgoročnih rezultatov.

Beseda disciplina v latinščini pomeni učenje, znanje in samo-obvladovanje. To je tudi vaš resnični cilj. Kazen le za kratek čas odstrani nezaželeno vedenje, učenje pa ponuja orodja in spretnosti, ki trajajo vse življenje.

Mame smo pogosto preveč stroge do sebe. Kadarkoli je kaj narobe, poskušamo vse popraviti po svojih najboljših močeh. Vendar je to preprosto nemogoče. Vsi smo samo ljudje. Zato je pomembno predvsem to, da imate otroka radi in da vzgajate z ljubeznijo. Tudi ljubeča mama lahko postavi trdne meje in vztraja pri tem. In še nekaj – kadar sami naredite napako, jo priznajte in se pobotajte z otrokom. To je ena od tistih stvari, s katerimi otroka ali najstnika naučite pomembnih spretnosti za življenje.

Preberite še:

Pripravila: Manja Kristanc