Ste v razmerju? Terapevtka pravi, da lahko na ta mit takoj pozabite

Ste v razmerju? Terapevtka pravi, da lahko na ta mit takoj pozabite (foto: Profimedia) Profimedia
27. 2. 2022

V razmerju vedno obstaja možnost konflikta.

Navsezadnje gre za združitev dveh oseb, ki sta imeli v preteklosti različne izkušnje, sta o življenju oblikovali različne predstave in imata različne cilje. Zlasti v romantičnih odnosih so te razlike sčasoma vse bolj očitne.

Morda ste v fazi spoznavanja upali, da se bo partner kasneje spremenil. Od drugih pa ste zelo verjetno dobili streznitveni nauk v stilu: "Ne misli, da ga/jo lahko spremeniš. Sprijazni se s tem." Ali pa ste bili sami razočarani, ker se zdi, da se druga oseba ne želi spremeniti.

Toda ali je sprememba značaja res tako nemogoča?

Strokovnjakinja za odnose dr. Kathryn Ford ne verjame v ta mit. Dejstvo, da ljudje v odnosih ne verjamejo v spremembe, je posledica naslednjih točk:

  • Stara prepričanja. Mnogi so prepričani, da je človek prilagodljiv le v otroštvu in ne verjame v nevroplastičnost možganov.
  • Ozkoglednost. Jaz (nisem) …
  • Nerazumevanje pravih metod.

Namesto da se sprašujete, ali se lahko oseba spremeni, pravi dr. Fordova, raje razmišljate o okoliščinah, v katerih bi lahko prišlo do spremembe.  

Če oba poganja skupna vizija, empatično sodoživljata in prepoznavata svoje trenutne izzive in drug v drugem vidita učnega partnerja, se ustvari osnova za spremembe v odnosu, pojasnjuje strokovnjakinja.  

Kot lahko vidite, čeprav ni nujno preprosto, da se človek spremeni ali razvije, je s pravimi orodji vsekakor mogoče.

Preverite: