Stvari, ki bi jih morala partnerja v resnem razmerju vedeti drug o drugem

Stvari, ki bi jih morala partnerja v resnem razmerju vedeti drug o drugem (foto: Unsplash/John Schnobrich) Unsplash/John Schnobrich
27. 3. 2018

Resno razmerje zahteva določene stvari, ki so ključne, da bi se to obdržalo do konca. Seveda to ne pomeni, da morata imeti s partnerjem popolnoma iste želje, hobije, okus za glasbo in film, pogled na svet ... Je pa pomembno, da so ti med seboj združljivi.

Kdaj razmerje postane resno? Je to takrat, ko si dve osebi prvič rečeta "Ljubim te"? Ko javno objavita skupno fotografijo (vsekakor za lase privlečeno, a v današnjem tehnološkem svetu je vse možno)?

Kdaj se odločita, da bosta samo drug z drugim? Kdaj se vselita skupaj? Mogoče takrat, ko imata obletnico ali ko se prvič pogovarjata o otrocih?

Ne glede na to, na kakšen način obeležita začetek resnega razmerja, obstaja nekaj stvari, ki jih morata vedeti drug o drugem, če se nahajata na tej točki.

1. Pogledi na svet

Pogled na svet osebe je v bistvu njegova/njena filozofija življenja in to, kako medsebojno delovati s svetom in družbo okoli sebe. A dva ne rabita imeti točno enakega pogleda na svet, da bi bila trden par.

Kljub temu pa je smiselno (glede na to, da so tukaj vključene tudi morala, etika, osebnost in prepričanja), da sta si filozofiji partnerjev vsaj malo podobni, da lahko vzdržujeta dolgoročno razmerje.

Četudi ima par enak okus pri filmih in odlično seksualno kemijo, bo njuno pozitivno razmerje trajalo le tako dolgo, dokler se ne bo izkazalo, da je pogled na svet enega ta, da pomaga spremeniti družbo, med tem ko se drugi želi v življenju le zabavati ali zaslužiti čim več denarja.

To ne pomeni, da se različna pogleda na svet medsebojno izključujeta, ampak le to, da lahko odločitev osebe, da bo živela glede na svoj pogled na svet, vodi do konfliktov, ki povzročijo nezdružljivost na dolgi rok.

2. Otroci?

Nekaterim ljudem je bolj pomembno imeti otroke kot drugim in če s partnerjem načrtujeta skupno prihodnost, se o tem preprosto morata pogovoriti.

Nekateri ljudje si ne želijo otrok, bodisi zaradi tega, ker se ne "skladajo" z njihovim načinom življenja ali imajo pomisleke o tem, če bodo znali biti dobri strarši, ali pa niso zmožni zanositi oziroma oploditi.

Zelo pogosto se zgodi, da sta različni želji glede otrok vzrok za razpad zveze, saj v nasprotju pomeni: ali boste morali vzgajati otroka, ki si ga niste želeli ali pa boste za vedno obžalovali, da otroka niste imeli.

Tudi, če si oba želita otroka, se morata o tem pogovoriti. Ali želita posvojiti ali naravno spočeti? Bo v vzgojo vključena vera? Če ja, katera? Ali želita otroka vzgajati v mestu, kjer trenutno živita? In koliko otrok sploh želita?

3. Strahovi

S partnerjem morata poznati vajine strahove iz več razlogov.

Prvič, drug drugemu lahko pomagata premagati fobije in doseči osebno rast.

Drugič, obstajajo strahovi, pri katerih nihče izmed vaju ne sme drugega prisiliti, da jih čim hitreje premaga. Če je kateri izmed vaju preživel travmo, lahko doživi posttravmatsko stresno motnjo. Zavedanje teh težav bo obema pomagalo učvrstiti psihično in čustveno zdravje.

In nenazadnje, če strah enega od vaju vključuje intimnost, je to "težava", ki jo bosta morala razrešiti skupaj, če želita, da zveza traja.

Mimogrede, preberite tudi članek z naslovom Tako je v resnici videti zakon BREZ seksa (iskrena izpoved 45-letne ženske).

4. Cilji

Zveza ne more biti uspešna, če se medsebojno ne podpirata.

Oba morata vedeti, kaj si drugi želi doseči. Ni dovolj, da se samo medsebojno spodbujata, ampak morata tudi poskrbeti, da so vajine sanje združljive.

Kje si želi on/ona živeti? Ali bo eden izmed vaju imel službo, ki bo zahtevala veliko potovanja in veliko časa, preživetega ločeno?

5. Najljubše stvari

Seveda ni potrebno, da imata s partnerjem enak okus za knjige in glasbo, da bi imela uspešno razmerje. Ampak poznavanje partnerjeve najljubše glasbe, umetnosti, literature, TV oddaj, filmov in interesov v pop kulturi predstavlja odličen vpogled v njegov/njen "notranji svet", spomine, sanje in smisel za humor.

Proces odkrivanja partnerjevih najljubših stvari vas bo predstavilo čisto novemu svetu potencialnih vaših najljubših stvari.

Umetnost, literatura in kultura pomagajo oblikovati naše ideologije in osebnosti. Pomembno je poznati tisto, kar oblikuje vašega partnerja. Prav tako morata vedeti, katere so vajine strasti in najljubši hobiji, da se lahko medsebojno podpirata in drug drugemu pridružita v različnih aktivnostih.

6. Sanje o potovanju

Kako pomembno je za vaju potovanje? Namreč, vajini interesi bodo odločali o tem, kako bosta prihranila denar, kdaj si vzameta dopust in kje živita.

Če ima samo eden izmed vaju željo po potovanju, to pomeni: ali bosta več časa narazen ali pa bo tisti, ki rad potuje, svojo željo ignoriral.

Nihče od vaju ne bi smel zanikati svojih avanturističnih ciljev, zato morata le ugotoviti, kako delovati skupaj, če se vajini cilji razlikujejo.

Prav tako lahko skupno potovanje ali učvrsti ali pa uniči vajino zvezo, zato morata dobro vedeti, kako zaščititi partnerstvo.

7. Zgodba vajinega življenja

Oba se bosta za vedno učila drug o drugem, vseeno pa morata (preden se spustita v resno razmerje) vedeti osnovno osebno zgodovino partnerja, tiste najbolj pomembne oziroma ključne stvari, ki so se vama zgodile.

Oba morata vedeti, kaj je drugi preživel in kako ga je preteklost oblikovala v osebo, v katero ste se zaljubili. To vaju bo zbližalo in vama pomagalo razumeti strahove, upanja in drugo.

8. Stresorji

Pomembno je, da vesta, kaj drugemu povzroča stres, tako da lahko učinkovito poskrbita drug za drugega, ko vama je težko, in kdaj drugega pustiti pri miru.

V stresnih situacijah navadno pozabimo na to, kako poskrbeti zase. Če ste v zdravem razmerju, bo tam vedno nekdo, ki bo pazil na vas (in obratno).

Stres lahko tudi močno vpliva na razmerje. Zmožnost predvideti in sprostiti prihajajoči stres lahko zniža nepotrebne prepire, kar ima lahko veliko prednost.

9. Kako komunicirati in kako se prepirati

Vsi smo že slišali, da je komunikacija najpomembnejši del katerekoli zveze.

Resni pari so navadno v razmerju že kar nekaj časa, tako da bi se do zdaj že (upamo) morali naučiti, kako prebrati neverbalne namige in ton glasu, ki razkrivajo, kaj vam partner želi povedati, pa ne more (ali si ne upa).

Če torej do sedaj še nista poznala teh znakov, je čas, da se začneta učiti.

Prav tako sta lahko prepiranje in nesoglasje popolnoma normalni, zdravi komponenti resnega razmerja. Poznavanje vajinih načinov komuniciranja zagotavlja, da bo prepir potekal v najbolj možni učinkoviti smeri.

Vzdrževanje odprtega in iskrenega načina komuniciranja vama bo prav tako pomagalo preživeti neizogibne težke situacije, s katerimi se soočajo vsi pari.

Vir: bustle.com

Fotografija: Unsplash/John Schnobrich

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri