Ta kratka vaja vaju bo močno povezala

Ta kratka vaja vaju bo močno povezala (foto: Cottonbro | Pexels) Cottonbro | Pexels
8. 5. 2022

V človeški navadi je, da večino stvari prehitro jemljemo kot samoumevne. Tudi osebe, ki jih neizmerno ljubimo. Ta kratka vaja vam bo pokazala situacijo z druge perspektive in vaju močno povezala.

Za vajo boste potrebovali približno 15 minut. Poskusite jo izvajati enkrat na teden. Dobro je, če jo izvajate na isti dan in vedno ob istem času. Predvsem pa: dovolite si čutiti. Svojim čustvom dajte prosto pot.
Profimedia

Tako naredite ...

1. Pomislite na osebo v svojem življenju, ki vam pomeni veliko.

2. Pomislite na dan, na trenutek, ko ste to osebo spoznali. Kje in kako sta se spoznala?

3. Zdaj pomislite in razmislite o situacijah, zaradi katerih morda te osebe ne bi nikoli srečali. Recimo, da ste partnerja spoznali na otvoritvi galerije. In vi se tisti dan ne bi odločili za obisk galerije. Ali bi na dan otvoritve čisto pozabili. Ali jo zamudili ...

4. Zapišite vse možne dogodke in vaše odločitve - velike ali majhne - ki bi lahko vplivale in preprečile vaše prvo srečanje z ljubljeno osebo.

5. Predstavljajte si, kakšno bi bilo vaše življenje ta trenutek, če bi se tisti dan odvil drugače in te osebe ne bi srečali. Ob tem se spomnite vseh občutkov, ki so tisti trenutek polnili vašo dušo – in pomislite, kako bi se počutili, če tega ne bi bilo.

6. Zdaj se vrnite v sedanjost. Osredotočite se na dejstvo, da v resnici STE srečali to osebo in da je ta oseba zdaj v vašem življenju - razmislite o vseh pozitivnih stvareh, ki vam jih je prinesel ta odnos.

7. Zdaj, ko ste razmislili, kako bi bilo, če bi se stvari odvile povsem drugače ... Cenite ta trenutek, ki vam je bil dan v preteklosti. Ta namreč ni bil neizogiben.

Občutite hvaležnost, da so se stvari zgodile, kakor so se, in da je ta oseba zdaj v vašem življenju.

Mari Lezhava | Unsplash

Zakaj vaja zbližuje?

Raziskave kažejo, da nas lahko občutenje in izražanje hvaležnosti zbliža in poglobi odnos. 

In tako preprosta vaja, kot je ta, ki od vas zahteva le, da razmislite o tem, kakšno bi bilo življenje brez ljubljene osebe, lahko zbudi občutek hvaležnosti, so prepričani raziskovalci.

Ko razmislimo o okoliščinah, ki so pripeljale do srečanja, se zavemo, kako malo verjetno je bilo pravzaprav to srečanje.

Seveda je lahko tudi boleče, ko tako razmišljamo o ljubljeni osebi, vendar je ravno to ključen del naloge. To nam da nasprotje situacije in s tem je mogoče primerjati naše trenutno stanje.

Vir: Koo, M., Algoe, S. B., Wilson, T. D., & Gilbert, D. T. (2008). It's a wonderful life: Mentally subtracting positive events improves people's affective states, contrary to their affective forecasts. Journal of Personality and Social Psychology, 95(5), 1217.