Tako izgleda zakon brez seksa: "Med rjuhe nisva skočila že od leta 2008" (izpoved para)

Tako izgleda zakon brez seksa: "Med rjuhe nisva skočila že od leta 2008" (izpoved para) (foto: profimedia) profimedia
8. 11. 2022

Si predstavljate zvezo, v kateri ni spolnih odnosov? 

Nič novega ni, da se s starostjo in z leti v razmerju pri nekaterih parih zmanjša pogostost spolnih odnosov, ali pa partnerja z njimi prenehata. Postavlja se vprašanje, ali lahko takšna zveza sploh preživi.

Poglejmo zgodbo para, ki trdi, da že od leta 2008 ni imel spolnih odnosov. 

Spoznala sta se v službi pred 20 leti. Takoj sta se drug drugemu zdela privlačna, zato se je zveza začela precej hitro. Med rjuhami sta bila precej aktivna in strastna, spolnost ni bila nikakršen problem. Potem sta se poročila in dobila sina. Kot se to zgodi pogosto, je strast po tem počasi ponehala in na koncu seksa sploh nista imela več.

Tako je sedaj videti njun zakon: 

"Ko pomislim na zgodnje dni najinega razmerja, se mi zdi prav zabavno, kako nama je seks takrat predstavljal izjemno pomemben dejavnik v razmerju. Že med službo, ko sva se videvala, je bila med nama velika napetost in fizična privlačnost. Spolni odnosi so bili kot nekakšno lepilo, ki naju je držalo skupaj. 

Sedaj po 19. letih zakona lahko rečem, da sva v močnem in srečnem razmerju.

Seveda sva naletela na nekaj ovir, pojavila se je na primer moja poporodna depresija po rojstvu sina, mož je imel krizo srednjih let, potem so ga odpustili ... Vendar nama je uspelo premagati prav vse, kar se je znašlo na najini poti. 

Od leta 2008 nisva imela spolnih odnosov, vendar si deliva zakonsko posteljo, se crkljava, poljubljava, božava ... Vendar nikoli ne greva dlje od tega. Nisem razočarana nad situacijo, niti mož ni. Resnica je pač takšna, da sta najina libida oslabela in ne čutiva želje po seksu. To ni več način, na katerega bi drug drugemu sporočala, da se imava rada. 

Skrbelo pa bi me, če bi si nehala izkazovati nežnosti na druge načine, vendar se to zaenkrat ni zgodilo. 

Ko sem prešla v menopavzo, me je spolnost popolnoma nehala zanimati, kar je precej naravno. Postalo mi je neprijeteno, nisem si želela odnosov. 

Možu sem zaupala, kako se počutim in kaj mislim. Pokazal je veliko razumevanja. V istem času je v službi dobil odpoved, zato tudi njemu ni bilo prav veliko do seksa. Kljub temu sem bila prepričana, da se bo moj libido okrepil, ko bom prešla v menopavzo in se hormoni umirijo, pa ni bilo tako. 

Mož mi je rekel, naj me ne skrbi, saj sva še vedno zaljubljena in fit. V tem ni videl nič negativnega, kar bi lahko poslabšalo odnos. 

Vem, da me bodo ljudje obsojali in šepetali, da najinemu zakonu nekaj manjka in da celibat ni naraven, vendar se z njimi ne jaz, ne mož ne strinjava."