Tako vam telo sporoča, da ste v NAPAČNEM razmerju in TO boste opazili najprej!

Tako vam telo sporoča, da ste v NAPAČNEM razmerju in TO boste opazili najprej! (foto: Profimedia) Profimedia
7. 8. 2022

Za takšno počutje bi lahko krivili tudi stres, neprespanost ali slab obrok. Pa vam telo v resnici daje tudi pomembne informacije o vašem okolju in ljudeh, ki vas obkrožajo. 

Naše telo je ogledalo naših misli. A tudi tistega, kar v podzavesti že jasno čutimo, le naš um tega še ni prepoznal, je za Insider povedala terapevtka Shannon Thomas. Veliko njenih strank, ki so bili v toksičnih odnosih, je trpelo zaradi fizičnih bolezni, za katere pa ni bilo očitne medicinske razlage. In spekter je lahko zelo širok. 

V telesu osebe, ki je ujeta v toksičnem razmerju, se lahko razvije pravi kaos: v nekem trenutku je telo preplavljeno s stresnimi hormoni, kot sta adrenalin in kortizol, že v naslednjem, ko je oseba za svoje "primerno obnašanje" nagrajena z močno naklonjenostjo, pa se dvignejo hormoni sreče. Po tem toboganu kemičnih reakcij se spušča dan za dnem – toda telo se bo prej ali slej odzvalo.

Simptomi toksičnega odnosa pogosto izzvenijo, ko oseba zapusti zvezo. Včasih pa simptomi tudi vztrajajo – oseba denimo ugotovi, da so bolj nagnjeni k tesnobi ali da je njihov želodec bolj občutljiv. 

Vsi ti znaki se seveda razlikujejo od osebe do osebe, odvisno je tudi od starosti osebe, splošnega zdravstvenega stanja in trajanja takšne zveze. 

Kako vam telo sporoča, da ste v napačnem oziroma toksičnem razmerju?

V nadaljevanju preverite nekaj pogostejših znakov:

Profimedia

1.

Občutek izčrpanosti in nenehne utrujenosti je zelo pogost simptom nezdravega odnosa, opozarja strokovnjakinja.

2.

Avtoimunske težave, kot so vnetja, bolečine v udih in kožne reakcije. Po besedah terapevtke, se pri približno 95 % klientov, ki zaradi takšnih težav obišče zdravnika, izkaže, da so pravzaprav zdravi. Kar je lahko za osebo prav tako obremenjujoče, saj je jasno, da so simptomi resnični, medicinska razlaga zanje pa ne obstaja.  

3.

Prebavne težave in hormonske spremembe. Ljudje v nezdravih odnosih pogosto razvijejo intoleranco na hrano, čeprav so prej lahko jedli karkoli. Po mnenju terapevtke je to posledica vsega stresa, kortizola in adrenalina, ki se kopičijo v telesu.

4.

Težave s spominom in govorom. Če je um ves čas v visoki pripravljenosti, ker mora oseba paziti, kaj bo rekla, kako reagirala in kako se bo premaknila, da ne bi izzvala prepira, potem mu ne ostane veliko energije za druge stvari, kot je spomin. Veliko pacientov je imelo denimo težave pri branju knjige, absorbiranju novih informacij ali ohranjanju informacij, je povedala terapevtka. 

5.

Mišična napetost. Tudi stalna mišična napetost je lahko eden od ključnih pokazateljev nezdravega odnosa. 

Strokovnjakinja pravi, da bi morali pogosteje zaupati svojim lastnim občutkom v trebuhu.

Skoraj vse stranke, s katerimi je delala ali se z njimi pogovarjala o psihični zlorabi, sprva niso marale osebe, ki jo je pozneje zlorabila. "Nekaj ​​preprosto ni bilo v redu, vendar so ljudje iskali racionalne razlage in še naprej preživljali čas z osebo."

Preverite še:
Po mnenju psihologinje je to najslabši razlog za vztrajanje v zvezi