10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Teh 5 problemov lahko uniči razmerje (če jih ne rešita takoj)

Teh 5 problemov lahko uniči razmerje (če jih ne rešita takoj) (foto: profimedia) profimedia
25. 5. 2019

Morda se kakšne teme izogibata, da ne bi pogovor prešel v prepir. Ne dovolita, da bi vaju to stalo zveze.

Komunikacija v razmerju je nadvse pomembna, saj pomanjkanje le-te vodi v težave in kopičenje problemov. Poskrbita, da se pogovorita tudi o teh nadvse pomembnih temah.

Neravnovesje v gospodinjstvu

Na začetku gre le zato, da nekdo od vaju večkrat pomije posodo, vedno kuha ali čisti sam. Težava se s časom stopnjuje in kmalu ni več važno, kdo je odnesel smeti in kdo ne, ampak, kdo zasluži več, prispeva več dela, kdo se počuti prisiljenega garati, medtem ko drugi “poležava”:

Situacija je karikirana, vendar se bosta s partnerjem hitro pričkala o nečem čisto drugem, če takoj ne razdelita nalog in občasno ponudita pomoč v gospodinjstvu. Skušajta si zadolžitve razdeliti čimbolj enakopravno. Pri tem upoštevajta tudi, kaj kdo od vaju sovraži početi oziroma se izmenjujta pri stvareh, ki jih oba ne marata.

Občutek, da eden od partnerjev ni slišan

Partner občasno omeni, da je vedno on tisti, ki mora prati in likati. Vam se to takrat ne zdi nič takega, sam pa si situacijo vzame k srcu. Majhne pripombe se naberejo in takrat se zgodi, da se partner počuti, kot da ga ne slišite. Morda ga poslušate, vendar zagotovo ne slišite, kaj vam želi povedati.

Da se izogneta pripombam, ki na koncu naredijo katastrofo v razmerju, bodita direktna in se poslušajta. Ko vas kaj moti, tega ne zamomljajte, ampak jasno povejte, zakaj se vam nekaj ne zdi prav ali kako bi po vašem moralo biti. Drugi naj prisluhne in poda svoje mnenje, skupaj pa poiščita rešitev. Le tako vaju bodo občasni nesporazumi krepili in ne rušili odnosa.

Ne vzameta si dovolj časa drug za drugega

Naredimo preprost izračun: 8 ur v dnevu posvetite službi, ves popoldan pa se ukvarjate z otroki. Kdaj pa bo čas za vaju, za zmenke, večerje, pogovor, intimnost? Zdi se, kot da je dan prekratek. V resnici pa je vajina naloga, da si vzameta čas zase.

Zveza bo cvetela, že če si vzameta vsaj 20 do 30 minut dnevno za skupno dejavnost ali pogovor. Če ne gre drugače, naj bo to takrat, ko se otroci odpravijo spat. Vsaj enkrat tedensko (najmanj enkrat mesečno) si privoščita zmenek. Ni važno, koliko časa sta že skupaj, zmenki ne smejo zamreti.

Izberete telefon namesto partnerja

Namesto, da bi se malce posvetili partnerju, se zvečer raje udobno namestite in odigrate nekaj iger na pametnem telefonu. Kadar se pogovarjata, brskate po družbenih omrežjih. Na vajinem zasebnem izletu, veliko časa porabite za objavljanje fotografij v spletu, da boste pokazali, kako srečni ste.

Dandanes veliko parov trpi ravno zaradi pametnih telefonov oziroma dejstva, da jih ne znajo odložiti. Ko se eden od partnerjev tako “izklopi”, drugi poišče svoje aktivnosti in se neha truditi za skupno dobro. Kar takoj določita čas v dnevu, ko bosta oba odložila telefona in počela kaj skupaj. Uporabno je tudi pravilo, da telefoni med obroki niso dovoljeni.

Otročje obnašanje med prepiranjem

Med prepirom eden od vaju mimogrede navrže nekaj zmerljivk, odide v drug prostor ali ignorira partnerja. Tako se obnašajo otroci, preden jih naučimo, kako se morajo pravilno prepirati. In lahko pričakujete, da bodo posnemali vse vajine korake, zato bodita previdna tudi, kadar se kregata.

Prenehajta z uničujočim otročjim obnašanjem, saj s tem izkazujeta nespoštovanje in škodujeta zvezi. Namesto tega prisluhnita drug drugemu, ne glede na to kako težko je to storiti. Nato se pogovorita in se premikajta v smeri rešitve. Ali pa si vzemita nekaj časa za razmislek, odvisno, kaj tisti trenutek potrebujeta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri