Teh 6 oblik vedenj uničuje vašo zvezo

Teh 6 oblik vedenj uničuje vašo zvezo (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 2. 2019

Sijajno se ujameta. Včasih. Toda vajini vedenjski vzorci uničujejo ljubezen. Preberite, kaj lahko naredite. 

Nekateri ljudje enostavno niso ustvarjeni drug za drugega, obstajajo pa pari, ki se sijajno ujemajo. Poudarek je na sijajno. Tudi v takih zvezah namreč lahko vedenjski vzorci marsikaj pokvarijo.

Vzrok se navadno ne skriva neposredno v partnerju, temveč v njegovi preteklosti. Vsi ponavljamo konfliktne vzorce in strategije, ki so se nekoč izkazale za uspešne. Lahko se denimo kujamo, ker smo tako vajeni iz otroštva, ko nas je nato vedno nekdo potolažil. Vendar pa se morate zavedati, da niste več trmasti najstnik ali najstnica, temveč odrasel človek, ki mora težave reševati odgovorno in odraslo. 

Čas je, da zavržete te vzorce.

Prvi korak: najprej jih morate prepoznati. Preberite, ali se v naslednjih vrsticah skrivajo tudi vaši. 

1. Osredotočate se na vse, kar bi 'moralo' biti

Namesto da bi se osredotočali na lepe in posebne vidike zveze, se osredotočate na tisto, kar bi že 'moralo' biti. Že zdavnaj bi 'morala' biti poročena. Vaš partner bi 'moral' zaslužiti več denarja. 'Morala bi se manj' prepirati in več poljubljati. S takim razmišljanjem boste vedno nezadovoljni, kar je prvi korak v nesrečno spiralo ...

2. Veljajo le vaši občutki

Dva človeka lahko na isto stvar gledata povsem drugače. To pa ne pomeni, da občutki drugega nimajo nobene veljave. Tudi če imate o partnerjevem razmišljanju na tisoče podvprašanj, morate njegovo mnenje sprejemati in spoštovati. Če boste rekli, da se mu ni treba razburjati za določeno stvar, tako njegov občutek le pometete pod preprogo. Raje recite, da povsem razumete njegovo jezo, in ga ne napadajte.

3. Partnerja primerjate z bivšim

Nobena zveza ni enaka prejšnji. Vsaka je tako edinstvena in kompleksna kot snežinka. Sedanjega partnerja nikar ne primerjajte z bivšim. Niti po tiho, kaj šele na glas.

4. Poskušate ga spremeniti

Na začetku se zaljubimo v idejo, v pričakovanja. Potem ugotovimo, da partner ne ustreza vsem predvidevanjem. Ga lahko spremenimo? Ne. Nekatere oblike vedenj se dajo spremeniti, ne pa bistva človeka. Če je introvertiran, ga ne boste spremenili v največjega žurerja, tega pa ne v človeka, ki bo rad tičal doma. Poskusi spreminjanja vodijo v konflikte. Če se ne ujameta po različnih plateh, je bolje, da se razideta.

5. Ste negotovi in zato ljubosumni

Malce ljubosumja je celo lahko seksi. Manično ljubosumje pa je znak negotovosti in zato tudi manj seksi. Če partnerju kar naprej očitate nezvestobo takoj, ko ni več prilepljen na vas, ga boste od sebe pregnali še hitreje, kot bi vam bilo ljubo.

6. Trajne zamere

V zvezi so na dnevnem redu vsak dan na sporedu tudi prepiri, kar je normalno. Tudi če ne bi smeli, od časa do časa partnerja prizadenemo z besedami. Za srečno zvezo pa se morate naučiti tudi odpuščati, in to dejansko: ne kuhajte zamer v sebi in jih ne vlecite vedno znova na plan. Srečni pari se o tem pogovarjajo in to rešijo na konstruktiven ter kompromisen način.

Preberite še: 8 značilnosti introvertiranih ljudi