Temelji ženske seksualnosti

Temelji ženske seksualnosti (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
14. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Temelji ženske seksualnosti so na drugi strani našega polarnega obstoja, tam, kamor razum nima dostopa, kjer logično razmišljanje odpove in naučene slike o tem, kakšna bi morala biti ženska ženstvenost, ženska seksualnost ali orgazem, izginejo kot milni mehurčki.

Potencial ženstvenosti je bil in ostaja skrivnost, ki se ne more opisati z besedami, ker se mora občutiti in doživeti tako kot ljubezen.

Uspešne ženske v današnji družbi so tiste, ki so se prilagodile moškemu principu. Imajo zelo razvit in preračunan razum, ekstravertirano osebnost, sposobnost analitičnega razmišljanja, dovolj strokovnega znanja ...

Toliko moških lastnosti se lahko razvije samo na račun bistva ženskosti. In tako, počasi, pa vendar zanesljivo ženska, ki se do svoje ženstvenosti ne obnaša z veliko ljubezni, predanosti in odločnosti, temveč jo pogosto zaničuje in se ji odpoveduje, kot da nima pravice, da je ženstvena, seksualna, da resnično uživa in da se popolnoma prepusti in preda, izgublja kontrolo nad bistvom svoje ženstvenosti in dostopom do svoje ženske moči.

Brez svojih ženskih temeljev se ženska počuti negotova in prazna, išče zamenjavo v bleščavem soju površnosti (kot v hollywoodskih filmih), kar jo pripelje do tega, da živi površinsko življenje pod vplivom zunanjih dražljajev, analize in razuma.

Prvi korak k ženskemu bistvu je ljubezen do same sebe in sprejemanje sebe takšne, kot sem, sem okej, pa čeprav je splošno sprejeto mnenje, da je egoistično ljubiti sebe. Eden od glavnih elementov ljubezni je, da se znova naučimo ljubiti sebe z vsem, kar smo – s svojimi lepimi in manj lepimi stranmi, s tem, na kar smo ponosni, ali pa s tem, kar nas moti in s čimer se ne želimo soočiti. Šele takrat, ko se vzljubimo, smo sposobni ljubiti tudi drugega in se prepustiti, da nas drugi ljubijo točno takšne, kot smo. Vsega tega pa se najbolje naučimo v svoji primarni družini, če imamo srečo.

Ženstvenosti se ne da doseči s treniranjem ali je zgraditi. To je stanje, ki se živi in v katerem se uživa. Morda se zdi paradoksalno, vendar bolj ko se ženska trudi, da napravi nekaj za svojo ženstvenost, bolj se od nje oddaljuje.

Ženstvenost se najbolje razvija v miru in tišini, v meditaciji in doslednem zdravljenju ženske seksualnosti.

Pomembno vlogo igrajo ljubezen do svojega telesa in sprejemanje svojega telesa takšnega, kot je, ljubezen do svoje kože, lic, predvsem pa ljubezen do vseh delov ženskega telesa, ki so poosebljenje ženstvenosti. Do dojk, kolkov, genitalnih in reproduktivnih organov, vagine in maternice. Maternica je središče ženske seksualnosti, njen najbolj pomemben organ, pa čeprav so ženske velikokrat začudene nad tem, kakšno zvezo ima njihova maternica z njihovo seksualnostjo. Še bolj grozljiva je novica, da se skoraj vsaki tretji ženski z operativnim posegom odstrani maternica, velikokrat je izgovor preventiva pred rakom na materničnem vratu. Medijski nastop zvezdnice Angeline Jolie je samo še podkrepil dejstvo, da prihaja nova ekonomska veja, ki bo živela od razmišljanja v smeri preventivnega odstranjevanja dojk. Enega izmed najbolj pomembnih organov ženstvenosti, materinstva in ženske seksualnosti. Če nič drugega, nam to jasno pokaže skrb zbujajočo sliko, v kateri se nahaja naša družba.

Preberite:

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si in www.seksualna-terapija.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. Svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.