To so najslabši razlogi, zakaj ostati v razmerju

23. 6. 2024
Deli
To so najslabši razlogi, zakaj ostati v razmerju (foto: Profimedia)
Profimedia

Nikoli ne ostanite v razmerju iz teh razlogov. 👇

Razhod nikoli ni lahek, ne glede na to, ali se razideta v prepiru, ali kot prijatelja. Bolečini se ne boste morali izogniti, ne glede na razlog. Se pa velikokrat zgodi, da se razhodu izogibamo in vztrajamo v odnosu, v katerem ne najdemo več tega, kar želimo. Preverite, kdaj bi morali oditi, kljub vsem posledicam, ki sledijo. 

Ste razmišljali, ali bi morali končati zvezo, pa niste povsem prepričani? Potem poglejte, ali vztrajate iz katerega od teh razlogov, zaradi katerih ne bi smeli graditi odnosa, v katerem se ne počutite dobro: 

"Nič ni naredil/a narobe"

Zakaj so se vaša čustva spremenila, ko pa partner ni naredil ničesar narobe? Ni vas prevaral, nista se sporekla, rekli bi, da dobro gradi razmerje in se trudi ... Pa vendar, to, da oseba ni naredila nič narobe ne pomeni, da vse počne prav. Bolje premislite, kaj natanko vas moti in zakaj ste na odnos začeli gledati drugače. Če vam nekdo ne odgovarja, ne rabite ostati z njim le zato, ker je dobra oseba. Gledati morate tudi nase, na svoje počutje in čustva. 

"Ljubi me"

Lahko rečete tudi, da je partnerju veliko do razmerja in se zanj zelo trudi, in da z vami ravna lepo, vas razvaja. Prijazni ljudje to pač počnejo, kajne? Prav tako simpatije, potencialni partnerji ... Vendar pozabljate na pomembno osebo: na vas same. Če vas partner iz srca ljubi oziroma če ste ljubljeni, to še ne pomeni, da gojite enaka čustva do druge osebe. Vam je v vajinem odnosu najbolj všeč dejstvo, da vas partner obožuje in vloži veliko truda v odnos? Potem ste z njim iz napačnih razlogov. 

Preverite še: 

"Grozno bi bilo, če bi se razšla"

Ali pa o tem ne želite razmišljati ravno v tem trenutku, ni pravi čas ... Naj vam povemo skrivnost: nikoli ne bo pravi čas in v vsakem primeru bo bolelo oba. Razhod in zavrnitev bolita, le podaljšujete čas, situacija pa postaja vedno hujša, ko z vsakim dnem še vedno vztrajate. Dobro premislite: kakšne bi bile idealne okoliščine, da bi začeli pogovor o prekinitvi odnosa? Verjetno ne morete dati natančnega odgovora. Vedno bosta oba pod stresom, po glavi vama bodo šle druge stvari, zaposlena bosta s službami ... Razmišljanje o tem, da bi ostali samo zato, ker ni pravi trenutek, ali ker bi se počutili slabo, ni pravi razlog, da ostanete v odnosu. 

"Nočem prizadeti partnerja"

Kot rečeno v prejšnji točki: nekoč boste pač morali priznati, kaj čutite in mislite. To bo bolelo tako partnerja kot vas. Nepravično in strahopetno je vztrajati v zvezi zato, ker ne želite prizadeti druge osebe in se slabo zapisati pri njej. Boste zares življenje preživeli z nekom samo zato, ker vas razjeda krivda in ne želite odgovarjati za negativna čustva? Če že mislite na partnerja, razmislite tudi o tem, ali bi sami hoteli, da vam nekdo kaže, ker vas ne želi prizadeti? Dobili ste odgovor na svoje razmišljajte: povejte partnerju. Čim prej, tem bolje. 

"Na nek način ljubim partnerja"

Minilo je nekaj zmenkov in še vedno niste bili zaljubljeni ali čutili metuljčkov v trebuhu. Pa ste vseeno vztrajali in bolje spoznavali drugo osebo. Sedaj ste nanjo navezani, naučili ste se jo ljubiti, čeprav ne čutite ravno neizmerne ljubezni in niste prepričani o tem, ali bi hoteli skupno prihodnost. Ni ravno popolna ljubezenska zgodba iz filmov, kajne? 

Če ste se v njej našli, potem bi morali resneje razmisliti o razhodu. To ni prava ljubezen, osebe ste se zgolj navadili, zato želite še malce vztrajati. Oba si zaslužite nekoga, ki vaju bo neizmerno privlačil, vama zmešal glavo in do kogar bosta gojila pravo ljubezen. Podarita si to priložnost. 

"Bojim se osamljenosti"

Ste kdaj pomislili, da ne boste našli nikogar drugega, ali da vam je prijetno biti v razmerju, zato bi bilo mogoče bolje vztrajati, tudi če ne čutite več ljubezni in niste srečni? Poglejte z druge strani: si vaš partner ne zasluži ljubezni, spoštovanja in iskrenosti? Si želite, da bi bil ljubljen? Trenutno mu sami tega niti ne dopuščate, niti ne nudite. Obema dolgujete priložnost, da vse našteto najdeta z nekom drugim. Strah pred osamljenostjo je slab razlog za ostajanje v odnosih, ki vas izčrpavajo, razočarajo, ne izpopolnjujejo ali ne osrečujejo.