Tihi znaki, da se bo vaše razmerje kmalu končalo

Tihi znaki, da se bo vaše razmerje kmalu končalo (foto: Profimedia) Profimedia
8. 4. 2022

Šest pogosto spregledanih znakov, da je vaš odnos na trhlih tleh. Po mnenju strokovnjaka. 

1. Drug drugega zaničujeta

Po podatkih instituta Gottman, kjer dr. John in Julie Gottman skoraj 40 let preučujeta zakonske zveze, je zaničevanje eden najmočnejših znakov, da zvezi preti konec. Preprosto povedano, izguba medsebojnega spoštovanja je skoraj nepremostljiva ovira v vsakem odnosu. Pri tem gre lahko za žaljivke, zavijanje z očmi, prezir izražen s tonom svojega glasu ali posmehovanje partnerjevim pomislekom in skrbem – karkoli od tega je dovolj, da omaje partnerjevo zaupanje.

2. Nerazumne primerjave

Hollywoodski filmi so našemu romantičnemu življenju naredili to, kar je pornografija naredila našemu spolnemu življenju – dali so nam nerealna pričakovanja o ljubezni in o tem, kaj je potrebno za ljubeč odnos. Težava takšnih nedosegljivih idealov je seveda v tem, da nas pustijo neizpolnjene.

Če si pogosto želite, da bi imeli življenje, telo ali spolno moč nekoga drugega, je morda čas za pogovor s strokovnjakom.

3. Nenehno kritiziranje

Ko postane kritika orodje za »popravljanje« partnerjevega vedenja – in na koncu njegove osebnosti – je to precej zaskrbljujoče. T. i. rdeča zastavica. Kako veste, da ste preveč kritični? Pogosto uporabljate: »Ti vedno«, »Ti nikoli« in »To se vedno zgodi …«. Partner se po bombardiranju s takšnimi izjavami počuti, da ne bo nikoli dovolj dobra za vas – kar je lahko začetek konca vajine zveze. 

4. Konfliktov ne rešujete konstruktivno

Ko ne dosežete svojega, se fizično umaknete? Morda se po tem še nekaj dni kujate in v hiši vlada tišina, namesto da bi se situacije lotili na konstruktiven način? Ti zidovi, ki jih gradite med vami in partnerjem, lahko porušijo zvezo. Kot je pokazala raziskava dr. Gottmana, ni pomembno samo to, kako se prepiramo, temveč tudi to, kaj naredimo po prepiru.

5. Vedno ste v defenzivi

»To ni moja krivda!«

»To ni res. Ti si tisti, ki …!«

»Ja, ampak …«

»Tudi ti si to naredil.«

Ko postane lažje partnerja prizadeti kot pozdraviti bolečino, je čas, da se vprašate o zdravju vašega odnosa.  

6. Vaše prioritete so zgrešene

Ko ena oseba v razmerju začne dvomiti o pomenu vloge, ki jo igra v življenju svojega partnerja, se lahko pojavijo težave. Dejstvo, da morate nenehno tekmovati za partnerjevo pozornost – s službo, prijatelji, družino … čustveno povsem izčrpa in popolnoma izniči pomen romantične zveze. Za zdrav odnos je ključnega pomena odkrita komunikacija.

Prirejeno po: Readers Digest