To je največji ubijalec želje po seksu pri ženskah

To je največji ubijalec želje po seksu pri ženskah (foto: Profimedia) Profimedia
6. 10. 2015

Je iz vajine zveze izginil seks? Razkrivamo, kaj je lahko glavni razlog za to, da ženska odklanja seks. 

Odgovor je preprost. Glavni odganjalec seksa iz zveze je ženska zamerljivost in izkoriščanje seksa za kaznovanje partnerja. Ženske, se prepoznate  naslednjih vrsticah, moški, prepoznate  njih svojo žensko? Če se, se vam ne obeta nič dobrega, kajti probleme se rešuje drugače - z odkritim pogovorom ter s sprotnim izražanjem potreb in opažanj.

Odsotnost seksa lahko težave le poglobi, nikakor pa jih ne more rešiti. Tudi pri otroku je bolj učinkovita nagrada kot kazen, drage ženske. Če torej želite, da pomaga okoli hiše - seksajte pogosteje, ne redkeje! In moški, vi pa se malo zmigajte pri hišnih opravilih in se potrudite s kakšno čokoladico ali toplo besedo in objemom, pa boste zvečer imeli veliko bolj zadovoljno žensko, pripravljeno na posteljne aktivnosti. Zdaj pa k simptomom ...

"Ker vam ne pomaga okoli hiše, ga kaznujete z abstinenco."

Vaš partner ne sodeluje pri hišnih opravilih in ne skrbi dovolj za vzgojo otrok. Še smeti ne odnese. Poleg tega se do vas obnaša, kot bi bili služkinja. Povsem normalno je, da skrbite zanj in ga zasipavate z nežnostmi. Sam pa vam z ničimer ne vrača pozornosti.

Včasih moški s svojim obnašanjem partnerico res spravi popolnoma ob živce. Vse to ima lahko škodljive posledice, tudi kar se tiče seksualnega življenja, če se seveda ne postavite zase.

Mehanizem je povsem preprost – moški se ne spremeni, in ker se vam ne ljubi več prigovarjati, se odločite, da se ne boste več borili.

Ker vaše besede ne padejo na plodna tla, se po določenem času začnete počutiti zelo slabo in tudi ponižano. Zdi se vam, da je on kriv za vse vaše frustracije, in se počasi začenjate zapirati vase. Za družino skrbite kot prej, a opazili ste, da lepi trenutki, ki ste jih imeli na začetku zveze, počasi izginjajo: intima, občutek,da ste ljubljeni, da imate podporo in da si vas partner želi. Tako je seks, ko greste zvečer v posteljo, zadnja stvar, na katero pomislite.

Kaj lahko storite?

Treba je narediti prav tisto, česar se najbolj bojite. In to je resnici pogledati v oči ter si priznati, da vaš princ na belem konju ne spoštuje nekih 'tihih' dogovorov. Ta vrsta iskrenosti ni tako zelo preprosta, a je prva stopnica na poti k razrešitvi problema.

Drugi korak je soočenje s partnerjem. Povejte mu, kaj ste opazili, kako ste se počutili na začetku zveze in kako se počutite zdaj. Povejte mu tudi, da pomanjkanje spoštovanja in ljubezni v vas ubija še tisto malo želje po dobrih odnosih. Povejte mu o sebi, svojih občutkih, težavah, ki jih imate vsak dan. Po možnosti bodite povsem odkriti in stvari ne olepšujte. Jasno povejte, v katero smer gre vajina zveza. Povejte mu, kaj si želite in kaj bi moral on storiti za družino.

Kaj se bo zgodilo?

V večini primerov se določene navade ukoreninijo, ker jim to pač dovolimo in ne ugovarjamo. Odkrit pogovor lahko dela čudeže. Pa čeprav on ostane gluh za vse, kar ste mu povedali, ne obupajte že po prvem poskusu. Če pa vas še naprej ignorira (vi pa ga še vedno ljubite), je mogoče prišel čas za zakonsko posvetovalnico.

"Seks uporabite za nagrado, a potem ste še vedno jezni."

Če je res, da ravnovesje v zvezi prinaša tudi večjo željo po seksu. Nikakor pa ne smete izkoristiti posteljnih igric za izsiljevanje. Veliko žensk namreč seks uporablja kot nekakšno nagrado oziroma kazen.

Na primer, če je bil partner pozoren, ljubezniv in velikodušen, mu boste poplačali s strastno nočjo. Če pa tega ni, potem mu ultimativno odrekate seks. Takšen odnos do partnerja lahko resno ogrozi vašo zvezo. Temelj trdnega odnosa bi moralo biti spoštovanje partnerjevih občutkov in želja.

Ženske imajo drugačno potrebo po spolnosti in se ji najbolj prepustijo takrat, ko je v odnosu vse v najlepšem redu. Partnerjevih potreb pa nikakor ni treba uporabljati za igrico izsiljevanja.

Slavni grški komedijant Aristofan je v svoji komediji Lizistrata opisal, kako so prebivalke Aten moškim družno odrekle seks, da bi jih tako prepričale, da bi končali vojno. Tak mehanizem pa se ne more uporabiti v vsakodnevnem življenju, vsak dan, saj bi v hiši lahko prišlo do sovraštva.

Po določenem času se moški ne bo več počutil ljubljenega, temveč le kot marioneta, ženska pa bo prepričana, da je seks edino orožje, s katerim razpolaga, da bi dobila to, kar želi. A konec je povsem drugačen, saj se v obeh začne kopičiti bes do sebe in do drugega.

Kaj lahko storite?

Če ste tiste vrste ženska, ki uporablja seks za dosego cilja, potem začnite pisati dnevnik svojega vedenja. Zapisujte si, koliko časa že traja to stanje in kako se počutite, ko seksate brez poželenja. Že samo zapisovanje vam bo v veliko pomoč, saj boste tako ugotovili, da tako obnašanje ne prinaša rešitve.

Naslednji korak naj bo poskus, da iz spalnice odstranite vse prepire, partnerju pa poskusite razložiti, kaj je tisto, kar ubija vašo slo po seksu. Poskušajte najti spontan ritem svojih seksualnih želja. Od tega imate lahko le korist: dobili boste ljubezen in pa vroč seks.

"(Vseeno) ne morete oprostiti prevare."

Vsaka ženska rada verjame, da je za moškega edina ljubezen. Na žalost pa statistika govori, da se je število prevar drastično povečalo. Kar 65 odstotkov vseh zakonov razpade zaradi prevare. In glavni krivec je ponavadi pomanjkanje seksa in vznemirljivosti v zakonski postelji.

No, obstajajo pa tudi primeri, ko se pari odločijo, da se bodo ukvarjali s svojo zvezo in rešili, kar se rešiti da. Ugotovijo namreč, da se splača vložiti nekaj truda in rešiti zvezo. Čeprav je trenutek spoznanja, da te partner prevara, res velik šok in se ti ponavadi zruši svet, so nekatere ženske prepričane, da lahko s seksom rešijo vse.

Pojavi se tudi tekmovalna žilica za vsako ceno obdržati moškega. Odkritje prevare pušča globoke rane in ruši samozavest ter zaupanje v osebo, ki vam je pomenila največ na svetu. Če se te bolečine ne razjasni do konca, pride do jeze. Čustva, ki ostanejo, so potisnjena v neko podzavest in priplavajo na površje ter ubijajo vsako misel na bližji odnos s partnerjem.

Kaj lahko storite?

Prevara zahteva določen čas žalovanja. Tako kot se vsaka rana določen čas celi, se tudi čustveno okrevanje in želja po seksu ne moreta vrniti čez noč. Iskren dialog in želja na obeh straneh – to je dobra pot k reševanju problema.

Vključite partnerja v vse, kar se vam dogaja, poiščita pomoč in podporo, da bi odpravili strahove, ki jih je prineslo njegovo prešuštvo. Nikakor pa ga ne obtožujte. Če partner pokaže razumevanje in mu vas uspe prepričati, da je še z vami, ker verjame v vajino zvezo in ljubezen, se lahko počasi vrne želja, da se ponovno prepustite njegovim poljubom …

Iz Lise