Tudi pri financah - bodimo drugačni in ravnajmo drugače!

Tudi pri financah - bodimo drugačni in ravnajmo drugače! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 11. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Hmmm, le kaj bi lahko imela drugačnost z osebnimi financami?

Kaj pomeni biti drugačen v povezavi z denarjem? Marsikaj … To, da smo drugačni, pomeni, da plujemo tja, kamor večina ne gre. In to pomeni, da plujemo po poti, ki je navadno težja. Seveda je veliko bolj enostavno najeti posojilo, nakupovati stvari na obroke, hoditi na dopust, ki si ga v resnici ne moremo privoščiti, investirati tja, kamor investira večina, kot pa da bi živeli na način, ki ga večina ne zmore. In ja, ni enostavno.

Še posebej ne, ko se moramo boriti s svojo okolico – s partnerjem, bližnjimi, sodelavci, znanci, prijatelji, trgovci, delodajalcem, neznanci in jim razlagati, zakaj smo se odločili, da bomo živeli drugače. Da mi preprosto želimo imeti finančni mir in živeti življenje, ki ga ta trenutek zmoremo.

Sama velikokrat povem svojim strankam, da s soprogom že vrsto let nadzorujeva svoje izdatke in vodiva t. i. 'budget'. Večkrat sva bila tudi že deležna zanimivih pogledov, ko sva sredi lokala v svojo aplikacijo prepisovala znesek z računa – za najino evidenco. "Čemu to vodita? Kaj bosta imela od tega? Kaj res vpišeta vsak cent?" "Ja, vsak cent," sva jim odgovorila, pa ne zato, ker bi ga morala, temveč zato, ker to želiva. Z denarjem želiva delati drugače, in to le zato, ker želiva drugačne rezultate od povprečnih.

Kaj menite, je s tem kaj narobe? V očeh nekaterih gotovo (morda večine), a bolj pomembno je, kako se mi ob tem počutimo. Kaj imamo mi od tega. Če je to miren spanec, plačane vse obveznosti, redno doseganje zastavljenih ciljev … Potem naj kar tako ostane.

Biti drugačen v svetu osebnih financ pomeni, da delaš nekaj, kar je večini tuje. In to je, da ne živiš od plače do plače in da se ukvarjaš s sladkimi skrbmi. Skrbmi, kot so: kam iti spet na dopust (poudarek je na spet, ker si ga privoščite večkrat letno), kam investirati višek denarja, da bi ga imeli še več, kaj narediti za to, da nam ne bo več dolgo treba delati za denar, temveč bo denar delal za nas ipd. In vse to je za marsikoga nedosegljivo, nerealno, o tem niti ne želi razmišljati. A vse to zato, ker ne želi stopiti iz cone udobja, ker se boji padcev in ker ne želi biti drugačen.

Pa vi? Ste pripravljeni na to, da bi bili drugačni? Potem je čas, da začnete tako ravnati. Bodite drugačni z dejanji, ki vam bodo pomagala na poti do uresničitve ciljev, ki vam bodo pomagali do finančne neodvisnosti. No, saj je to tisto, kar si želimo, kaj ne?

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni finančni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovarjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetji Vezovišek&partnerji na www.vezovišek.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri