Uporabljate aplikacije za zmenke? To so njihove prednosti in slabosti (osebna zgodba)

Uporabljate aplikacije za zmenke? To so njihove prednosti in slabosti (osebna zgodba) (foto: profimedia) profimedia
22. 12. 2021

Boste svojo ljubezen res našli na spletu?

"Aplikacije za zmenke uporabljam že najmanj 3 leta. Doživela sem že vse dobre in slabe lastnosti teh aplikacij, ko sem hotela spoznati nekoga novega. 

Ko se sedaj ozrem nazaj na svoje izkušnje, vidim, da sem se pogosto spraševala, zakaj sem se na določeno sporočilo odzvala, kot sem se, ali zakaj mi ni nekdo ni odpisal, ali se je z mano pogovarjal drugače, kot sem hotela. Neizbežno je razmišljanje o tem, kako so tvoja sporočila sprejeta s strani drugega in kaj se v resnici skriva za besedami, ki jih prejmeš. 

Glede na to da sem preizkusila že kar nekaj aplikacij, lahko rečem, da so si med sabo precej različne. Nekatere nam dovolijo več prostora, da se izrazimo in pokažemo, kaj imamo, kot druge. Največja prednost aplikacij je po mojem mnenju ta, da si lahko ustvarimo virtualno identiteto. Lahko je prava ali izmišljena, tudi popravljena. Predstavimo se lahko v povsem drugi luči, kot bi se v živo. 

Aplikacije za zmenke od nas zahtevajo doslednost. Doslednost v smislu, koliko všečkov dobimo, števila oseb s katerimi se ujamemo, koliko ljudi si ogleda profil ... 

Nekatere aplikacije in spletne strani zahtevajo celo plačilo, da lahko uporabimo več funkcij in se še bolje predstavimo ter spoznamo več potencialnih partnerjev. Prav opisana doslednost je največja težava aplikacij, ki sem jo izkusila sama.

Kako naj se zares izrazimo, če je med nami in sogovornikom ekran? Kako naj nam postane normalno, da moramo plačati, da bi se lahko še večkrat pogovarjali s svojo simpatijo? Na koncu gre vedno za to, kako digitalni svet želi, da porabimo svoj denar in kupimo povezave, ki jih ustvarimo z ljudmi. 

Za nekoga kot sem jaz, ki trpi za anksiozno motnjo, aplikacije še otežijo situacijo, ko se prvič srečam z neznancem. Težko je že spoznati nekoga novega, kaj šele osebo, s katero nameravam imeti romantično razmerje. 

Spletno zmenkovanje in vse kar pride zraven lahko terja zelo slabe posledice na mentalnem zdravju in splošnem počutju. Poleg vsega ostalega kar se dogaja v našem življenju, se lahko pojavi (ali poslabša) še anksioznost, ki nenehno prinaša skrbi o tem, ali smo bili nekomu s spleta všeč, zakaj ni odpisal na sporočilo, kdaj bo potekel čas v aplikaciji in bomo morali spet plačati za pogovor z določeno osebo ... 

Kljub svobodi v smislu velikega števila potencialnih partnerjev, aplikacije za zmenke prinašajo veliko omejitev, tako časovno kot finančno, pa pozicija profila z všečki ... Vse to, da bi zgradili odnos z nekom."

Kaj je torej zares lažje? Spoznati nekoga na spletu ali osebno?

Joanne Kim