Vas partner ljubi ali ponižuje?

Vas partner ljubi ali ponižuje? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 11. 2017

Ljubezen je slepa, pravijo. Prav zaradi tega včasih spregledamo znake, ki kažejo na to, da partner z vami ne ravna, kot bi si zaslužili.

Če bi vas poniževali prijatelji, bi vedenje zagotovo opazili in ga zaustavili. Zaljubljenost pa vas oslepi za vse slabo, kar počne vaša sorodna duša, zato včasih dopustite, da se iz vas norčuje in vede neprimerno. Prepoznate katerega od teh znakov?

  • Obtožuje vas za dejanja in stvari, ki niso vaša krivda.

Ko se pokvari avto, ste krivi vi, saj po njegovih/njenih besedah ne znate dobro skrbeti zanj. Bolan hišni ljubljenček je vaša odgovornost, saj ga nazadnje niste peljali na rutinski pregled k veterinarju. Se prepoznate v podobnih situacijah? Pomembno je, da se opravičite za svoje napake, vendar ne za tiste, ki jih niste zakrivili sami. Ne prikimavajte tem nesmiselnim obtožbam, ampak se resno pogovorite s partnerjem.

  • Kritizira vaša dejanja in osebnost.

Svojih občutkov ne izrazi s pogovorom in razlago, zakaj se počuti razdraženo ali slabo, ampak vas namesto tega okrivi, da niste pomili posode. Čeprav tako vi kot on veste, da je jeza zgolj posledica slabega dneva v službi, kar bi lahko rešila na bolj miren način s pojasnilom. Ne glede na to, ali ste krivi ali ne, v vaših dejanjih vedno najde pomanjkljivosti.

  • Zastrašuje druge in ne rabi pojasnil.

V glavi si je ustvaril/a zgodbo, da ljudje živijo z namenom, da mu/ji škodujejo. Zato vpije na natakarja, ko postreže mrzlo hrano, se v trgovini krega z zaposlenimi za popust, vas krivi, da zanalašč niste zlikali srajce, ki jo ima namen obleči. Svet je veliko bolj prijazen, če skušamo stvari najprej urediti z lepimi besedami. Mnogokrat pride le do pomote.

  • Z vami govori kot z otrokom.

Ste odrasla oseba in razlika med spoloma je vsaj do določene mere stvar preteklosti, zato sta oba popolnoma enako odgovorna za razmerje. Ne dovolite, da partner prevzame vlogo »vodilnega« v zvezi in vas opozarja, o čem bi morali bolje premisliti, kaj vse storite narobe, kaj morate na sebi popraviti. Navsezadnje se je ob začetku razmerja strinjal, da vas bo ljubil takšne, kot ste.

  • Je nezmotljiv.

Vsi se kdaj pa kdaj zmotimo, vaš partner pa je prepričan, da stvari vedno počne prav. S takšnim mišljenjem tudi vsiljuje nasvete drugim in kritizira vaša dejanja. On/a bi vse storil/a drugače, boljše. Lahko je govoriti kot opazovalec, ko pa se sam/a znajde v takšni situaciji, vedno najde izgovor, zakaj ni uspel/a.

Preberite tudi: