Večni izvor nesporazumov in slabe volje

2. 10. 2016
Deli
Večni izvor nesporazumov in slabe volje (foto: Profimedia)
Profimedia

Dame smo včasih kar posrečene, ko nekaj meljemo v možganih, a tega seveda ne povemo drugim, ki se jih naše mozganje tiče. Nekako imamo v glavi to, da seveda naš dragi ve, o čem me razmišljamo, in da nam ni tega treba povedati na glas. Napaka!!

"Pričakovala sem, da bo razumel to, da sem od poroda naprej zelo utrujena, da me boli hrbet in da težko zlagam posodo v pomivalni stroj. Pričakovala sem, da on ve, da ga ljubim, a zdaj se z njim ne morem ljubiti, ker sem tako utrujena od menjave službe in novih pritiskov zaradi dokazovanja pred šefico. Pričakovala sem njegovo podporo, ko nama je otrok jokal vse dneve in noči, ker so ga mučili krči, on pa včasih ni ponoči vstal in ga nosil, ampak je naprej spal. Pričakovala sem njegovo potrpežljivost, ko imam PMS in dobim ta rdečo."

Tole je zgolj nekaj stavkov, ki jih pogosto poslušam od svojih dragih obiskovalk Svetovalnice, ko jih izustijo vpričo debelo gledajočih njihovih dragih partnerjev in novopečenih očkov.

Aha, res pogosto kar čudno pogledajo, ko slišijo od svoje najdražje, kje so ga 'pokronali' in zakaj je tako ogorčena ali jezna nanj.

Ni mu jasno in tudi nikoli ni na glas povedala, kaj jo muči in boli, kaj bi rada in česa noče, da bi on vse to tudi na lastna ušesa slišal ter dojel. Ne, pričakovanja je izražala sama sebi v glavi, torej tiho v sebi, navzven pa je bila jezna in odrezava do njega, ki se mu seveda ni niti sanjalo, kaj se podi po partneričini glavi.

Prepričana sem, da ste podobne zgodbe že slišali ali bili celo sami v njih udeleženi. Naši moški nekako res niso jasnovidni in (za zdaj) še nimajo sposobnosti brati naših misli, ki so včasih zelo kaotične, zbrkljane in zakomplicirane.

Pa to ne velja zgolj za partnerski odnos, temveč za vse odnose, v katerih smo udeleženi. Nekaj v sebi pričakujemo od staršev, od otrok ali od nadrejenih pa tudi zaposlenih, če jih imate pod sabo, od prijateljic ali od maserke, h kateri vestno hodite. No, pa njej verjetno hitro poveste, kje vas boli in katera mesta naj še malo bolj zmasira, se pravi, da niste tiho in ne pričakujete, da bo sama maserka vedela, kje želite biti še bolj zmasirani, kajti to glasno poveste. Vidite, svojim dragim pa ne!

Osredotočam se na partnerski odnos in na glasno izražene potrebe in želje, ki jih imamo do partnerja, ker to sestavlja večni izvor nesporazumov in slabe volje.

Danes smo torej vzeli na znanje, da pričakovanja povemo na glas in jasno ter razločno povemo, kaj nas boli, česa nočemo, kaj želimo in kje lahko najdemo skupno točko. Seveda smo upravičene do pričakovanj tega in onega, a to povejmo na glas našemu dragemu, ne trmasto tiščati in zgolj premetavati po možgančkih. Ker on pač ne ve, kaj se nam plete tam notri.

Dejstvo je, da dame bolj kompliciramo odnose in potreb včasih res ne znamo jasno izraziti. Potrudimo se in oblikujmo enostaven stavek, ki vsebuje dejstva in naše videnje teh ter kaj bi se lahko v sodelovanju z dragim spremenilo, da bi bilo za oba v redu. Tako pravzaprav poteka verbalno izražanje naših pričakovanj.

Zakaj poudarjam pomen jasnega in enostavnega stavka, ki vsebuje argumente in naša čustva?

Ker opažam, da marsikatera gospa kar ne zna kratko in jedrnato povedati, kar se ji plete po glavi in kaj si želi. Če se moram jaz naprezati, da razumem njen način izražanja in razmišljanja, kako težko je šele to njenemu moškemu, ki je narejen, da razmišlja veliko bolj enostavno v smislu 'ja ali ne'.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok. Iz revije Lisa.

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličine na tel. št. 031/666-168. Več pa si preberite še na www.svetovalnica.si in www.facebook.com/Svetovalnica.

Preberite še: Ko emocionalna bolečina povzroči fizično