Višek ljubezni: kaj se zgodi, če preveč seksate?

14. 9. 2023
Deli
Višek ljubezni: kaj se zgodi, če preveč seksate? (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako pogosto je dobro imeti spolne odnose in kaj se zgodi, če s seksom pretiravamo?

Znano je, da lahko spolni odnosi izboljšajo naše razpoloženje, počutje, celo imunski sistem. A tudi pretirana količina seksa ima lahko določene neprijetne posledice.

Koliko spolnih odnosov je preveč?

V eni od raziskav se je izkazalo, da odrasel Američan v povprečju seksa enkrat tedensko. V drugi anketi je le 4 % ljudi odgovorilo, da imajo spolne odnose vsak dan. Kako pogosti spolni odnosi pa so najbolj optimalni?

"Odgovor je precej preprost: najbolje je seksati tolikokrat, kot si želite. Varno je imeti spolne odnose tudi večkrat na dan, a če jih nimate tako pogosto, je tudi to v redu," je za portal The Health pojasnil psihiater dr. Michele Diblasi.

Dodal je še, da so, po študijah sodeč, ljudje, ki seksajo vsak dan, enako srečni kakor tisti, ki seksajo enkrat na dan ali manj.

Kaj se zgodi, ko veliko seksate?

Redni spolni odnosi imajo v resnici nekaj koristi. Največja prednost je zmanjšanje ravni kortizola v telesu, pojasnjuje dr. Diblasi. "To je hormon, ki se sprošča, ko ste pod stresom - torej seks zmanjša stres v telesu in vas naredi mirnejše ter vam celo lahko pomaga bolje spati ponoči." 

Druga prednost rednih spolnih odnosov je krepitev povezave med vami in vašim partnerjem. Pari, ki imajo dobro spolno življenje, so lahko tudi bolj povezani.

Raziskava, objavljena v European Journal of Preventive Cardiology leta 2022, je ugotovila, da lahko seks podaljša življenjsko dobo. Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki imajo spolne odnose vsaj enkrat na teden, od 10 do 21 odstotkov manjše tveganje za smrt zaradi bolezni srca, za 44 do 49 odstotkov nižjo smrtnost zaradi drugih bolezni in za 69 odstotkov nižjo stopnjo umrljivosti zaradi raka.

Negativne posledice pretiravanja

Čeprav je vsakodnevni seks lahko zdrav, ima tudi določene stranske učinke. Največja težava je v tem, če si spolnih odnosov ne želite, vendar si želite ustreči partnerju. V tem primeru ne boste občutili pozitivnih učinkov seksa.

Prav tako lahko pretiravanje privede do bolečine ali razdraženosti, s čimer se poveča tudi tveganje za nekatere okužbe, kot je denimo okužba sečil.

Kako pogosto torej imeti spolne odnose? Ne obstaja univerzalnega odgovora. Pomembno je, da prisluhnete svojemu telesu in upoštevate tako lastne potrebe, kakor tudi potrebe partnerja.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren