Začinite seks s spolnimi igricami

33 odstotkov slovenk je kot najpogostejši razlog, da jim ni do seksa, navedlo preutrujenost. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 4. 2009

V dolgotrajni zvezi seks lahko izgubi svoj začetniški žar. A ne obupajte. Marsikaj lahko naredite, da bo v postelji spet vroče kot nekoč!

Neznano vselej bolj vzburja kot znano

Mnogo parov si popestri spolno živ­ljenje s spolnimi igrami. Te obsegajo karkoli, od preprostih domislic do neobičajnih stvari. Ena izmed nadvse do­­miselnih in predvsem učinkovitih ig­­­ric je tudi igranje vlog, njen namen pa je vzbuditi občutek, da ste v pos­tel­­ji z nekom ‘na novo’. Prevelika bližina in poznavanje namreč rodita prezir, pra­­­­vi pregovor. Mogoče je bolj res, da vo­­­­dita v brezbrižnost, prav gotovo pa drži, da nas nepoznano bolj vzburja kot znano. Če eden od partnerjev prevzame vlogo, v kateri nam je neznan, je to lahko močan spolni draž­­ljaj.

Naj bo nocoj ona vaša tajnica, vi pa njen šef

Pri igranju vlog naj domišljija nima meja. Poskusita vse, kar vam pade na pamet. Ona je lahko dvorna dama, vi pa njen kralj. Lahko ste oskrbnik hleva, ona pa bogata grofica. Lahko se znajdeta na samotnem otoku. Lah­­­­ko ste njen ujetnik. Lahko sta šef in tajnica. Lahko sta vse, kar vama prija. Idejam dajte prosto pot in uživajte brez zadržkov.

Zelo primerna je tudi igra, da ima ona recimo moža, vi pa ženo, kar pomeni, da sta ljubimca. To igro lahko začnete že po SMS-sporočilih in jo pe­­ljete do prvega zmenka ter pozneje do prepovedanega seksa, ki bo seveda zelo poseben in drugačen. Spet si lahko izmislite imena, se oblečete povsem drugače kot po navadi in celo spremenite navade. Samo zato, da boste res druga oseba in da bo igra zaradi tega veliko zanimivejša.

Odpor proti spolnim igram

Nekateri ljudje odklanjajo igranje namišljenih vlog, ker menijo, da to razoseblja spolnost. Predstavljajo si, da se partner predaja domišljiji, da ljubi nekoga drugega, kar naj bi pomenilo, da je njuno ljubezensko življenje nezadovoljivo. V bistvu pa je tako igran­­­je prav preprost način, da zaživi druga stran partnerjeve osebnosti. Shakespearov Mark Antonij je govoril o Kle­­opatrini ‘neskončni raznolikosti’ in s tem izrazil občutke, ki ob ljubljeni osebi navdihujejo vsakega ljubimca. Partnerja lahko vse življenje vzajem­­­no raziskujeta neskončno raznolikost in igranje vlog je lahko zelo učinkovita oblika raziskovanja. Gre za to, da se pod pretvezo igre raziskuje svojo in njeno osebnost. Če koga med igro kaj zmoti, lahko stvar še vedno prekine in poskusita znova. Bistvo spremembe vlog je seveda v tem, da oba partnerja uživata.

Vsega je kriv Freud

Vedno se bodo našli ljudje, ki bodo tr­­dili, da je igranje igric otročje in dokaz nezrele spolnosti. K takim stališ­­čem je veliko prispeval Freud, ki je v človeško spolnost vnesel pojem in­­fan­­til­­nega (otročjega). Nasprotno stališ­­­če pa je zavzel ameriški psiholog Abraham Maslow, ki pravi, da se le zrel odrasli človek, ki zaupa vase in si želi uresničiti samega sebe, lahko igra kot otrok in da so take igre reg­re­­sija (korak nazaj) v službi Jaza – torej način, kako človek vzdržuje svoje duševno zdravje. Prepričani smo torej, da vas prav nič ne bo odvrnilo od tega, da ne bi bili nocoj njen skrivni ljubimec.

Antonio B. in Sašo Stojanov

foto: Shutterstock