Zakaj je ločitev tako težka?

23. 9. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Ločitev ni nikoli lahka – ne za tistega, ki se odloči zanjo, ne za tistega, ki je zapuščen. Zelo, zelo boli! Navsezadnje gre za čustva. Pa vendar je sporočilo ločitve zelo jasno: Ti si prava oseba – a ne zame. In točno tako bi morali reči.

Nič ne pomaga hoditi kot mačka okoli vrele kaše ali pa olepševati stvari – prav nasprotno, vse to povzroči nejasnosti, tuhtanja in napačne predstave ter vzbujanje lažnega upanja. Prav tako floskule v stilu: Ostaniva prijatelja. Vsa ta dejanja sicer zmanjšujejo občutek krivde tistega, ki se odloči za ločitev, a imajo visoko ceno, saj noben od partnerjev ne more do konca zaključiti odnosa. Najboljša rešitev se dejansko skriva v napovedi: Od tu naprej se najine poti ločijo.

Povedati je treba osebno

Nemalo prekinitev razmerij se zgodi kar prek sporočil SMS, a več spoštovanja osebi pokažemo, če ji povemo na štiri oči. Konec koncev gre za nekoč ljubljeno osebo.

Tisti, ki hoče prekiniti razmerje, si verjetno že v glavi naredi neki scenarij in tudi opredeli, kaj bo povedal. Predvsem pa je dobro, da spregovori odkrito in ne izpostavlja partnerjevih napak kot vzroka za konec razmerja. Izogniti se velja predvsem očitkom, ki povzročajo medsebojna obtoževanja in prepire.

Konec razmerja ne pomeni, da skupna preteklost ni bila lepa in pomembna. Če jo cenimo še naprej, nanjo ne gledamo kot na izgubljeni čas, in tako je ločitev veliko lažja.

Žalost je dovoljena

Solze so popolnoma v redu. Za oba. Konec koncev je konec neke ljubezni, v katero sta oba trdno verjela. Urejanje občutkov in objokovanje izgubljenih sanj – vse to potrebuje določen čas. Treba se je soočiti z žalostjo in ji dopustiti, da pride na plano – toliko hitreje lahko potem tudi mine bolečina. To pa je prvi korak, da človek znova najde srečo.

Ali naj naredim konec ali ne?

... v prijateljstvu

Položaj

Kar naenkrat opazite, da vas ne posluša, zmanjšuje vaše težave in stalno govori le o svoji sreči. Vprašajte se: ali sploh potrebujem takšno prijateljico?

Premislite

Poznava se že dolgo in toliko stvari naju povezuje. Sem preveč stroga do nje?

Rešitev

Vprašajte se: Je že od nekdaj taka, da se mora vse vrteti okoli nje? Ne? Potem se pogovorita o vaših občutkih! Če pa se odgovor glasi, da na žalost ja, potem si morate priznati, da to ni nikoli bilo pravo prijateljstvo.

... s prijateljico s Facebooka

Položaj

Znanka objavlja vse podrobnosti svojega življenja, nekdo drug nas stalno zasipa z nekimi vabili na dogodke ... Vse to živcira!

Premislite

Ali jih lahko izbrišem s seznama prijateljev? Ali mi bodo zamerili?

Rešitev

Vaša pravica je, da od časa do časa aktualizirate seznam prijateljev. Osebi tudi povejte, da to nima opraviti z njim osebno, temveč s preobremenjenostjo vaše časovnice. Facebook je v tem času sicer razvil tudi storitev, da lahko določite omejen obseg določenih objav 'prijateljev'.

... s frizerjem

Položaj

Že leta in leta mu zaupate svojo pričesko, a nekako ga je že povozil čas.

Premislite

Vaš frizer je umetnik. Prizadelo ga bo, če boste odšli h konkurenci.

Rešitev

Ne pozabite, da ste tista, ki plača. Povejte, kaj vas moti. Če se nič ne spremeni, bo kreativni premor koristil obema. Tak korak je popolnoma v redu.

... s šefom

Položaj

Dajete vse od sebe, nikjer pa ni nobene pohvale ali napredovanja? To frustrira. A takoj dati odpoved?

Premislite

Delo obvladam, sodelavci so super. Nova služba predstavlja tveganje – je vredno?

Rešitev

Ste šefu že povedali za svoje želje? Če se odgovor glasi da, pa se nič ne spremeni, potegnite bilanco. Kje se vidite v petih letih? Kako boste to dosegli? Navajeno deluje pomirjujoče. Toda težko se je držati nečesa, kar nas ne osrečuje.

... s partnerjem

Položaj

Od plameneče ljubezni je ostal le še kupček pepela. Ostati ali iti?

Premislite

Kaj pa, če ne najdem več nikogar, ki bi mi ustrezal?

Rešitev

Partnerju povejte za svoje misli o razhodu. Zaradi ene krize se še ni treba odreči dolgoletnemu razmerju. Dajte mu čas, borite se. Če ne vidite več nobenega smisla, pozabite na preteklost in začnite na novo.

Značke: ločitev zakon

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri