Zakaj je tako čudovito biti ženska (in ne samo zato, ker smo lepše in pametnejše)

Zakaj je tako čudovito biti ženska (in ne samo zato, ker smo lepše in pametnejše) (foto: Photo by Suhyen Choi on Unsplash) Photo by Suhyen Choi on Unsplash
22. 5. 2020

Tudi če si tega morda še ne upamo ravno priznati – ženske smo na številnih področjih že zdavnaj presegle moške. Čas je, da naredimo še več v tej smeri!

Delamo z možgani – in s srcem
Photo by Gillum. on Unsplash

Ali se lahko ženska povzpne na vrh karierne lestvice? Da imamo potencial, kažejo primeri, kot so Marisaa Mayer (38, direktorica Yahoo-ja) in denimo Sheryl Sandberg (44, direktorica pri Facebooku).

Z ambicioznostjo, trudom in glavo so si drznile poseči po najvišjih mestih, a pri tem niso izgubile svoje ženskosti. Marissa Meyer se je v seksi in modni opravi nedavno pojavila celo v izdaji Vogue. Glede na številne študije je v svetu zelo iskan ženski stil vodenja: ženske razmišljamo dolgoročno, pravično in smo manj nagnjene k tveganju – bolj smo usmerjene v prihodnost in ne toliko v hiter vzpon.

Smo vzdržljivejše od moških
Photo by Edu Lauton on Unsplash

Pravzaprav smo ženske močnejši spol in ne moški. Telesno se to sicer ne vidi, imamo pa neko drugo biološko prednost: ženski hormon estrogen. Študije dokazujejo, kar smo vedele že dlje časa: ženske reagiramo bolj sproščeno v stresnih situacijah in jih tudi lažje obvladamo.

To pojasnjuje tudi dejstvo, zakaj smo boljše »menedžerke« družine: istočasno poskrbimo za svoje delo, gospodinjstvo in otroke. V tem smo enostavno boljše, a to še ne pomeni, da nam moški ne bi smeli pomagati. Nedavno je bil zanimiv TV eksperiment dveh nizozemskih novinarjev: z elektro šoki so jima stimulirali bolečine ob rojstvu otroka in le eden je zdržal do “rojevanja”, drugi pa se je zlomil. Le kaj bi bilo s človeštvom, če bi otroke rojevali moški?!

Veliko bolj pametne smo, kot si mislimo


Boljše ocene, hitrejši zaključek študija – ženske močno prehitevamo moške pri šolskih uspehih! Poklicno smo osvojile področja, ki so bila do nedavnega domena moških – samo še plačane moramo biti enako. Vedno več je tudi doktoric na področju matematike, informatike in naravoslovja. Ja, tudi ženske znajo matematiko! Gre le za klišeje in stereotipe, ki so še vedno ukoreninjeni tako, da mislimo, da smo na teh področjih slabše od moških. Čas je, da začnemo verjeti v lastne sposobnosti!

Vedno bolj sproščene smo
Photo by Chermiti Mohamed on Unsplash

Manj kot 10 odstotkov žensk po svetu ima idealne mere telesa – več pa jih tudi ne potrebujemo. Lepota se namreč skriva v očeh opazovalca in to smo zdaj ugotovile tudi ženske same. Vedno več se jih prav nič več ne sekira zaradi svojih kilogramov, gub in posebnosti.

Na Fashion Weeku v New Yorku je letos modna kreatorka Eden Miller svoja oblačila predstavila na modelih z ženstveno postavo. Zelo uspešna je bila tudi nedavna kampanja podjetja Dove, v kateri so se predstavili modeli iz resničnega življenja. Njihov YouTube posnetek je imel 55 milijonov klikov. Resnična lepota je glavno sporočilo spota. Stavek, ki bi si ga morale vedno znova priklicati v spomin – za še več sproščenosti!


Več imamo od življenja
Photo by Daiga Ellaby on Unsplash


Ženske živimo v povprečju 5 let več kot moški – vsaj tako pravi statistika. Pričakovana življenjska doba za ženske v evropskem povprečju znaša približno 82 let in 9 mesecev. Vzrok se ne skriva v genih, temveč v življenjskem nazoru.

Znanstvenik Marc Luy meni, da ženske ne živijo dlje, temveč moški umrejo predčasno. Njihovo življenje skrajšujejo alkohol, cigarete, stres, prekomerna telesna teža … Ženske živimo dlje tudi zaradi svoje izobrazbe – bolj smo izobražene, dlje živimo. Poleg tega v življenju izkusimo tudi nekaj nepozabnega – v sebi čutimo rasti otroka, ga rodimo v bolečinah, v prvih tednih in mesecih pa smo tudi edine, ki ga lahko prehranijo.

Značke: moški ženska