Zakaj kljub bolečinam in ločitvi ne moreta drug brez drugega

Zakaj kljub bolečinam in ločitvi ne moreta drug brez drugega (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 12. 2015 Vir: Lisa

Kar nekaj parov gre narazen, a se čez nekaj časa znova združi v partnersko zvezo. Ste med njimi? Tisti, ki ste, ali znate odgovoriti, kakšen je bil razlog, da ste želeli znova biti s človekom, ki je že bil vaša boljša polovica, pa se zveza ni obnesla?

Danes bom pisala prav o tem: zakaj se dva, ki sta svojo romantično zgodbo pripeljala do konca in odšla narazen, odločita, da se ponovno združita. Zdi se mi, da je to vedno bolj pogost fenomen, zato je prav, da si ga ogledamo podrobneje.

Vsi vemo, da imamo v zvezah vzpone in padce, lepe trenutke in prepire. Vsak par se razide iz takšnih in drugačnih razlogov, najbolj običajni so:

  • neslišanje in pomanjkljiva komunikacija,
  • nesposobnost spoštovanja različne osebnosti partnerja,
  • poskusi spreminjanja partnerja,
  • čustveno izsiljevanje in manipuliranje,
  • patološko soodvisni odnosi in še mnogo drugih vzrokov.

Ko enkrat prekinemo zvezo in poskušamo zakrpati čustvene rane, hkrati v sebi upamo, da bomo na svoji poti srečali drugega, bolj primernega partnerja, ki nam bo dal vse tisto, česar nam prejšnji partner ni. Navadno se sicer tudi to zgodi, pa vendar je bolj pogosto, da se zelo podobna zgodba v zvezi ponovi z novim partnerjem.

Žal se zelo pogosto dogaja, da bomo pri novem partnerju spet ponavljali ukoreninjene vzorce, ki se jih nismo zavedali v prvem partnerstvu in ki so nas pripeljali do razpada zveze, razen če se med obema zvezama posvečamo sebi in se zavedamo, da novi partner ne more biti zamenjava za prejšnjega.

Nekateri gredo iz ene zveze v drugo takrat, ko jih v novo zvezo potegne nekdo drug, ker razmišljajo, da ni 'fajn' biti sam, pa bodo pač počakali na drugo osebo, ki nam bo dala tisto nekaj, medtem pa bomo še v zvezi. To seveda ni 'fer', je pa 'komot'. A tudi v tem primeru se posameznik ne bo posvečal sebi in ne bo imel časa analizirati, kje ga je polomil v prejšnji zvezi, saj bo osredotočen na novega partnerja. In tako se začarani krog vedno enakih neuspešnih partnerstev ponavlja.

Vrnimo se nazaj k tistim parom, ki so po določenem času ločitve ugotovili, da kljub vsem bolečinam in ločenemu življenju ne znajo ali ne morejo biti drug brez drugega.

V času, ko so bili narazen in je bila zveza prekinjena, so verjetno imeli druge, nove partnerje, a kaj, ko te zveze prav tako niso bile osrečujoče. Mogoče so bili samski in so prebolevali ločitev, po tihem pa še vedno hrepeneli po bivši ljubljeni osebi.

Ko takšen par ponovno vzpostavi svoj partnerski odnos, je zelo verjetno, da bo ta temeljil na novih in, recimo, bolj zdravih temeljih. Zelo verjetno je (no, kdaj pa tudi ne), da sta se na novo združena partnerja vmes marsikaj naučila o sebi in odnosu ter da se res trudita v veščinah razumevanja, komuniciranja ter da se izogibata čerem, na katerih je njuna partnerska barka nasedla prvič. Če par to razume in se v polnosti tega zaveda, je velika možnost, da bo njuna ponovna združitev uspešna.

A po mojih opažanjih je takšnih parov malo. Več je parov, ki so sicer znova skupaj, a ker se vmes niso naučili, da biti v paru ni samoumevno, in še vsega, kar spada zraven, se njun boleči in patološki odnos znova ponavlja, dostikrat še z večjo intenzivnostjo, saj se še iz prvotne zveze dobro poznata in vesta, kje drugega najbolj boli in kako ga najbolj prizadeti.

Nekateri pravijo, da pogrete juhe ni dobro jesti, zato ne sprejmejo, kljub občasni želji in pogrešanju, ponovne združitve. Različni smo si v naših videnjih, kaj je prav in kaj ne, ko razmišljamo o zvezi, čustvih, romantiki, spolnosti, interesih. Dveh enakih ljudi pač ni.

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok - www.svetovalnica.si; foto: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri